вторник, 28 май 2019 г.

Евросъюзът през 2019 и едно унгарско мнение.*

„Битката в Унгария е спечелена, битката в Европа е загубена, какъв ли ще е изхода от „войната“?
Орбан
Péter Cseresnyés, HUNGARY today, 27. 05. 2019

Конфликтът с Европейската народна партия и коментарите на политиците за Fides в навечерието на изборите показа, че Орбан явно се надява на засилване на  антиимиграционните политически сили в цяла Европа след европейските парламентарни избори, което в крайна сметка ще доведе до промени в политиката на Европейската комисия. Все още не е ясно обаче, как ще се промени ситуацията.
Fides спечели изборите с 52% от гласовете на фона на рекордно високата избирателна активност в страната. В резултат на това партията получи 13 от 21 места на Унгария в Европейския парламент. Така тя укрепи позицията на Орбан като най-силния човек в Унгария. Но тъй като в крайна сметка министър-председателят има за цел да влияе активно на европейската политика, успехът на вътрешната политическа сцена, макар че е необходим, не е гаранция за успех на външната.
Освен в Унгария, антиимиграционните партии успяха в много страни, включително Франция, Полша и особено Италия. Макар и някои да смятат, че това е общоевропейска тенденция, ние все пак трябва да вземем предвид факта, че в ЕС различен политически климат. Хората гласуваха преди всичко в рамките на националната държава и в съответствие с местната политическа динамика. Това означава, че в някои страни съюзниците на Орбан са станали по-силни, докато в други лидират социалистическите и либералните политически сили (например Испания).
Европейската народна партия (според последните резултати) получава 180 мандата, а най-големият й конкурент, Социалдемократическата група – 146 места. Това са само 326 парламентарни места от общо 751, което означава, че двете групи нямат абсолютно мнозинство (необходими са 376 места). АЛДЕ и Зелените постигнаха отлични резултати и заявиха желанието си да преговарят с ЕНП, ако техните изисквания са изпълнени. Това означава, че след възможно споразумение няма да има нужда от 13 мандата, които Fides може да предложи. От друга страна, резултатите на ЕНП и партийните сблъсъци изглежда са охладили желанието на Орбан да си сътрудничи с центристки и крайни сили.
Съществуващият вариант Орбан да работи на със страните от Вишеградската четворка (Словакия, Чехия, Полша и Унгария), където дори левите партии заемат антиимиграционна позиция, най-вероятно няма да бъде толкова ефективен, предвид резултатите от изборите за Европейски парламент. Това отчасти се дължи и на факта, че разпределението на мандатите в тези страни е силно фрагментирано. Освен това изглежда, че връзките с партийните групи са по-силни от общите виждания за миграцията.
Най-вероятният сценарий – това е Вебер, имащ подкрепата на центристката част от ЕНП в сътрудничество със социалисти, либерали и зелени.
Предстоящите седмици и месеци ще определят последва лидерството в ЕС и мястото на Fides. Важно е да се отбележи, че политиците рядко разчитат на най-благоприятния изход. Ето защо Орбан предвижда, че е много вероятно ЕНП да си сътрудничи  със социалистите и либералите.
Някой би могъл да предположи, че на десният пробив в Европа не е съдено да се случи, то безспорното укрепване на дясното крило може да послужи като основа за бъдеща политическа промяна. Познавайки Орбан и неговата склонност към дългосрочно планиране, много е вероятно да се е прицелил към евроизборите през 2024 година. И тъй като той твърди, че е планирал всичко до 2030 г., би било логично  да разглеждаме 2019 година само като трамплин към целта му.
*-заглавието е мое.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар