четвъртък, 23 май 2019 г.

Нямам много вяра на НСИ….

На 21.05.2019 г., в студиото на „Още от деня“ – БНТ1, г-жа Даниела БОБЕВА заяви, че методиката на НСИ за наблюдение на българското семейство не е много прецизна*, (статистическата извадка, начина на провеждане и т.н.), но данните могат да се използва за определяне на тенденцията. След това каза, че се наблюдава една неблагоприятна тенденция за нарастване на разходите   и намаляване на приходите на домакинствата. Думи и́ за методиката бяха подминати от водещата, а днес и от „независимата разследваща  журналистика“ в страната.
Оказва се, че проблемите за разминаване в разходи и приходи са добре запомнени – справка Виктор и Аделина в „Здравей България“ на Yeni TV днес.
По този повод ще ви разкажа един анекдот:
Стоят млади момичета, четат публикация на Националния статистически институт и кършат ръце:
„Изследванията на българските мъже за 2018 година показват, че от всеки десет души: трима са педерасти, четирима – алкохолици, двама – разведени, двама – наркомани и един е нормален, но той е женен.“
Вечерта на същия ден в коментарното студио на една телевизия, гостът с апломб обявява: „Доклад на Евростат публикува изключително тревожни данни за българския мъж през 2018 г. От всеки десет души: трима са педерасти, четирима – алкохолици, двама – разведени, двама – наркомани и един е нормален, но той е женен.“
Който разбрал, разбрал. Който не е ………(нали помните какво беше казал преди години Любо Пенев?).
*-изразът, както е прието да се казва днес беше  „политически коректен“. Лично аз уважавам доцент Бобева, най-малкото за едно нейно изказване, че сме първенци по стратегии на килограм от населението. И по един друг повод, но спазвам принципа - De mortuis nihil nisi bonum, пък и не това е темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар