понеделник, 20 май 2019 г.

Симптом за липса на демокрация

„Ритуалните танци около социологията са характерна черта на автократичния режим!“
От блога на Михаил Пожарски, 17.05.2019
(цитира се по http://www.kasparov.ru)


Путин заяви, че въпросът за храма в Екатеринбург трябва да бъде решен чрез допитване на жителите. Ритуалните танци около социологията са характерна черта на автократичния режим. Ето защо. Социологията може да бъде използвана, както си искате, създавайки видимо „правилното“ обществено мнение (виж нашенските социологически проучвания –  бел. моя). Като променят естеството на въпроса и извадката, социолозите могат да постигнат различни резултати. И ако някои искат да утвърдят собствените си предразсъдъците, други просто работят за държавата (в България основно за партиите - бел. моя). Придворната социология има двойствена функция: от една страна, тя помага на режима да манипулира общественото мнение, а от друга - служи като успокоително средство за режима, като му дава илюзията, че обществото го подкрепя. на обществото.
Въпросът е, че там, където има истинска демокрация и истински плебисцит, там социологията просто не е необходима. Социологическите допитвания не са необходими, когато има избрани представители на обществеността на всички нива, знаещи интересите на своите избиратели. И които се грижат за тези интереси, за да бъдат преизбрани. Там, където има публични платформи за обмен на мнения, също не се изискват проучвания. А ако въпросът е толкова сложен, че нито избраните представители, нито институциите го решават, може да се проведе референдум. В описаните случаи социологията винаги изпълнява спомагателна, а не основна функция.
Когато обаче социологията се използва като един-единствен начин, за да се узнае волята на хората, това е просто симптом на факта, че нямате истинска демокрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар