събота, 6 февруари 2021 г.

СТАЛИН Е ПО-ЛОШ ОТ ХИТЛЕР

 

Путинската държава и нейните пропагандисти страдат от странна некрофилия (сексуално привличане към трупове – бел.моя).

Леонид Гозман, 05.02.2021 г.

Сергей Мардан, водещ в радио „Комсомольская правда“, ми забрани да използвам тази фраза (виж заглавието – бел.моя) на 28 януари по в предаването „Время покажет“ на Първи канал (обществено-политическо ток-шоу, стартирало през 2014 г. – бел. моя), добавяйки, че ако наруша забраната ще лежа в затвора три години.

Водещите и участниците в предаването одобриха идеята му, но аз не можах да изразя мнението си, защото отдавна не съм канен там, тъй като, с основание се страхуват, че мога да се изкажа некоректно за властите и за всичко, което те направиха в страната. Не се оплаквам от ръководителите на програмата, но с Мардан нещата са  по-интересни. Можеше да ми каже всичко лично, но предпочете да не го прави. Веднъж се срещнахме в ефира на собствената му програма, но той се почувства толкова неудобно с мен, че когато след известно време началниците му ме поканиха отново, категорично отказа да говорим – в случая никой не му беше нареждал, а си беше неговата лична, макар и доста бруталната, предпазливост. Забележете, че не използвам думата „малодушие“".

Бог да им прости на всички. Сталин, разбира се, е по-лош от Хитлер и има цял куп закони, забраняващи да се говори така, а сега ще приемат още един. Но аз ще продължавам да казвам, че Сталин е по-лош от Хитлер – и всичко останало, което считам за правилно, колкото и глупави закони да приемат. Друго нещо обаче е по-интересно.

Мардан каза, че за всяка нация има неща, които определят самосъзнанието й, че те са от основно значение за нея. И тези неща не трябва да се пипат. За евреите, както той смята, това е Холокостът, за украинците –  Гладоморът (макар, че нашата пропаганда наскоро го отрече), а за руснаците се оказва Сталин („и следователно не е позволено на Гозман ... "). Ето това е интересното. Както отбеляза Даниил Константинов, оказва се, че за евреите и украинците са свещени жертвите, а за руснаците – палачът!

Путинската държава и нейните пропагандисти страдат от странна некрофилия. Ужасните жертви на тази война по някаква причина са гордост за тях. Вижте какво казват, когато говорят за войната. Те оправдават ужасните загуби с някакви нашите специални права над тези териториите, на които загинаха нашите сънародници. А този, по чиято вина те сложиха главите си, по чиято вина се е случи катастрофата от 1941-42 г., който в мирно време унищожаваше руснаците и всички останали, които са живели в СССР (повече от всеки Хитлер), който не само убиваше подред, но и избираше най-добрите – най-образованите, най-трудолюбивите, най-талантливите –  е свещен символ! Не е свещен споменът за убитите, а за този, който е убивал.

Това е така, защото сегашната държава не се идентифицира с жертвите, а с палачите. Нашите началници се виждат сред тези, които са изпращали хора в лагерите, а не сред тези, които са били изпращани. А портретите на другаря Дзержински все още украсяват кабинетите на онези, които се грижат за подведомственото население.

И да, за да не забравя, Сталин е по-лош от Хитлер!

P. S. Необходимо уточнение. Познат юрист ми каза, че днес фразата „Сталин е по-лош от Хитлер“ може да се тълкува като реабилитация на нацизма. Обръщам внимание на потенциалните цензори, че руската народна поговорка „Неканен гост е по-лош от татарин“, въпреки цялата си политическа некоректност, не е реабилитация на Ордата. Тя само казва, че човек, който ви идва в къщата без покана, е по-лош от „татарин“, в смисъл от разбойник и нашественик, а не като член на братското семейство на свободните народи, обединени завинаги от велика Русия. По същия начин фразата в заглавието означава, че Сталин е още по-лош, още по-отвратителен и по-опасен от това въплъщение на абсолютното зло, което несъмнено е бил Хитлер. В този смисъл тя не е израз на някакви симпатии към нацизма, камо ли желание за реабилитация. Означава само, че Сталин е по-лош от Хитлер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар