събота, 27 февруари 2021 г.

ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ЛИ СКОРО ПАНДЕМИЯТА? СЗО С ОЗАДАЧАВАЩИ ТВЪРДЕНИЯ

 

Вместо послепис: Публикувам извадки от публикацията на Тобиас Юц по повод обвиненията на един генерал от ВМА (по мое мнение – обикновено политическо мекере), че само в „нецивилизованите държави“ се обсъждал проблемът с ваксините срещу COVID-19. Не, неуважаеми! Обсъжда се всичко, свързано с пандемията, но с твоя фатмашки манталитет едва ли ще го разбереш!

„Колко дълго ще продължи пандемията от COVID-19? Този въпрос си задават много от гражданите. На фона на циркулиращите вирусни мутации е трудно да се предвиди ходът на пандемията“, пише германското издание Frankfurter Rundschau.

„СЗО изглежда предполага, че пандемията ще приключи след няколко месеца, поради намаляването на броя на новозаразените по света. Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заявява в интервю за датското радио: „Вирусът ще продължават да съществува, но не мисля, че ще са необходими ограничения“, – съобщава изданието.

„В заключение, Клуге подчертава – мутациите са нормални и те не водят непременно до загуба на контрол над пандемията. В своите аргументи той се опира на хода на пандемията в страни с висока честота на мутациите. Например в ЮАР една от мутациите на коронавируса е широко разпространена, но въпреки това заболеваемостта пада по същия начин, както в други страни без високо разпространение на мутацията.“

 „Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО и шеф на Клуге, също обръща внимание на положителните тенденции, но той оценява ситуацията по по-предпазливо: „Сега трябва да затвърдим положителната тенденция. Огънят все още не е потушен и ако не продължим да се борим с него, всичко отново ще бъде обхванато от пламъци. Гебрейесус смята, че е налице „повратна точка“ в пандемията, което е много „обнадеждаващо“, – се казва в статията.

 „Клаус Щьор, епидемиолог, вирусолог и бивш служител на СЗО, предупреди преди време за фалшива оценка на вирусните мутации. (...) Той сравнява пандемията от COVID-19 с двете пандемии от азиатския и хонконгския грип. И в двата случая инфекциозната активност е спадала толкова бързо, колкото се е появявала, въпреки че вирусите не са изчезнали напълно, казва Щьор.“

 „Мнението на Щьор очевидно се подкрепя от ново проучване в Съединените щати, наскоро публикувано в научното списание Science.  Според него коронавирусът ще се развива „ендемично“, т.е. ще се разпространява само огнищно (...) Фрийдеман Вебер r, вирусолог от университета в Гисен (провинция Хесен, Германия – бел.моя), поддържа подобна теза: „Още през пролетта на 2021 г. трябва да стане по-леко, лятото ще бъде почти нормално, а есента, би могло да се каже, вече ще бъде нормална“, – в разговор пред Focus Online (модерно списание за новини в Германия – бел.моя).“

На свой ред Карл Лаутербах – лекар и политик (здравен експерт на Социалдемократическата партия на Германия – бел.моя) смята, че ситуацията съвсем не е безобидна и предупреждава за „трета вълна“ в Германия. Според него все още става въпрос само за „печелене на време, докато възможно най-много хора доплуват до спасителния бряг на първата ваксинация“, – съобщава Frankfurter Rundschau.

Няма коментари:

Публикуване на коментар