понеделник, 8 февруари 2021 г.

ОЩЕ НЕЩО ЗА COVID-19

 

През май 2020 г. към СЗО е отправено искане да идентифицира източника на вируса и пътя за навлизането му в човешката популация, включително възможната роля на междинни гостоприемници. 14-членната група, в която влизат експерти на СЗО Организацията на ООН за прехрана и земеделие и на базираната в Париж Световна организация за здраве на животните е допусната в Китай едва през януари 2021 г. Тя е посетила ключови обекти и изследователски центрове в Ухан. Експертите са имали среща и с Ши Дженгли (Shi Zhengli) [1], която завежда Центъра за нововъзникващи инфекциозни болести към Института по вирусология в града.

За предварителните резултати от работата на мисията в Ухан съобщава Джейсън Гейл в Bloomberg, на 7 февруари 2021 г.

Според Питър Дашак (зоолог, президент на EcoHealth Alliance, базирана в САЩ организация, която се занимава  изследвания за идентифициране и прогнозиране на произхода и въздействието на възникващи заболявания в глобален мащаб – бел.моя)  „сега знаем онова, което не сме знаели тогава – че на всеки един болен е имало и по няколко други, които са били без симптоми или със симптоми, които са трудни за разграничаване от обикновена настинка. Това, че е имало и други случаи, освен тези, които са попаднали в болница не е неочаквано. Видяното ми подсказва, че има реални доказателства за случилото се и се надявам, че в края на мисията ще можем да кажем нещо повече и доста съществено, но не искам да навлизам в подробности.“ Дашак добавя, че констатациите на групата са конфиденциални, докато не бъдат публикувани публично.

Питър ДАШАК

Според екипът на СЗО пазарът не би могъл да е източник на първите заразявания, тъй като по-нататъшни изследвания са разкрили случаи на COVID-19, несвързани с него. Експертите обаче са намерили там ключови „улики“.

Експертът на мисията от Руската федерация Владимир Дедков е заявил, че е много трудно да си представим изтичане на коронавирус от Института по вирусология в Ухан, тъй като лабораторията „е оборудвана съгласно всички изисквания“. Що се отнася до местния пазар на морски дарове, няма доказателства, че именно оттук е тръгнал вирусът, въпреки че там съществуват всички условия за разпространението му, е казал специалистът.

Бележка:

[1] – за научните занимания  на Ши Дженгли може да прочетете  в https://www.nature.com/articles/nm.3985 и в публикация в блога ми от преди около година със заглавие „И тогава нещо се обърка“

Няма коментари:

Публикуване на коментар