петък, 12 февруари 2021 г.

БЕЗПИЛОТНИТЕ ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ И ВОЙНАТА НА БЪДЕЩЕТО

 

По публикация на Алфред Хакенсбергер в Die Welt (авторът, на малката снимка, е специалист по проблемите на Северна Африка и Близкия Изток), препечатана в Le Figaro.

През последните пет години Анкара се намеси във вътрешните работи на четири държави – Сирия, Либия, Северен Ирак и Нагорни Карабах.

Без безпилотните летателни апарати (БЛА) това би било почти невъзможно. Именно на тях се основава успехът на експанзионистичната външна политика на Анкара, насочена към създаване на неоосманска империя.

Наскоро Турция, под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, убедително демонстрира това в Нагорни Карабах.

В началото на конфликта, военните от Нагорни Карабах се чувстват доста уверени, но след няколко дни са обхванати от паника, причинена не от сухопътните части  на Азербайджан, а от въздуха. Тяхната артилерия и танкове са маскирани под дърветата, командните им пунктове, разположени по хълмовете – също, а теренът е насечен  от дълги и дълбоки траншеи. Всичко е направено според военната традиция, но тази тактика се оказа самоубийствена. Позициите са разкрити от въздуха, превръщайки се в лесни цели за атакуващите безпилотни летателни апарати.  Арменците не успяват да устоят на тези атаки и умират като мухи.

 Днес, за да спечелите войната, трябва да се откажете от старата тактика.

Военните дронове се използват от двадесетина години, но в Нагорни Карабах те за пръв път повлияват на хода на военния конфликт. Кавказ се превърна в арена на съвременната война, предвещаваща за характера на конфликтите в бъдеще.

БЛА вече не са просто средства за разузнаване и нанасяне на удари, но се използват и за противодействие на противовъздушната отбрана и нарушаване на комуникациите на противника, както и за координиране на действията на артилерията, танковете и пехотата. В момента има повече от 40 различни типа бойни дронове –  от конвенционални бойни безпилотни летателни апарати, които изстрелват ракети и хвърлят касетъчни боеприпаси, до БЛА-камикадзета, които се самоунищожават унищожавайки целта, произвеждани главно от Израел.

Турската армия усъвършенства новата си военна тактика в различни международни операции.

През февруари и март миналата година Анкара парадира със силата се в непокорната сирийска провинция Идлиб. В отговор на убийството на 36 турски войници от авиацията на Асад, за една седмица турските войски унищожават  над 100 бойни машини на сирийската армия и убиват около 3 хиляди войници. Смъртоносна операция става възможна благодарение на комбинацията от безпилотни летателни апарати, артилерия и изтребители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар