събота, 20 февруари 2021 г.

ТРАС-ПРАС И ГЛАСУВАЙТЕ….*

От  блога на Ел Мюрид, 20.02.2021 г.

 

На 25 февруари на сайтът „Активни граждани“ ще започне гласуване на тема – „Чий паметник да бъде издигнат на Лубянка, на Невски (който е княз) или на Дзержински (знаем кой е).

Напълно класическа и донякъде скучна ситуация. Когато трябва да се пренасочи вниманието на хората, им подхвърлят скандален сюжет. Отвличат вниманието им от други, по-опасни (от гледна точка на властта) сюжети. А се знае откъде идват те – протестите на 23 и 31 януари показаха, че омразата към властта се натрупва и пробива да излезе навън. Подобно на вулкан, който преди да изригне започва да пуши и да изхвърля първите камъни. И затова – ето ви една причина, безопасна за властта, която да изпусне малко парата. Изваждането на Ленин от мавзолея е коварна тема, затова изкопаха две други персони и ги хвърлиха на тълпата.

Всичко това няма нищо общо с градоустройството. Ако наистина имаше желание да се обнови площадът в центъра, щеше да се обяви конкурс, да се приемат проекти, да се създаде комисия от последните останали професионалисти, да се постави на обществено обсъждане – и някъде след около година щеше да бъде решено нещо. Ама не би, давай на пожар –  тряс-прас, гласувайте.

И защо между другото за тези двама достойни люде?

Те ли са единствените в списъците за паметници?

А защо, например не поставим идеологически неутрален фонтан?

*-заглавието е мое.

Няма коментари:

Публикуване на коментар