сряда, 3 февруари 2021 г.

ДА ЗДРАВСТВУЕТ РОССИЙСКАЯ ДЕМОКРАТИЯ

 

На 2 февруари условната присъда на Алексей Навални по делото „Yves Rocher“ беше заменена със затвор (колония с общ режим). Като се има предвид домашният арест, той ще трябва да излежи в затвора 2 години и 8 месеца. След обявяването на присъдата започнаха протести и арести в Москва и Санкт Петербург. OВД-Инфо (руски неправителствен медиен проект за човешки права и борба с политическото преследване, основан през 2011 г – бел.моя) съобщава за 1408 задържани.

Вечерта в Санкт Петербург омоновци (от ОМОН, отряд на милицията със специално предназначение за борба с безредиците – бел.моя) и „автозаците“ (от рус., специални автомобили за превоз на арестувани/ подсъдими – бел.моя) бяха разположени пред „Гостинный двор“ (универсален магазин на Невски проспект, исторически и архитектурен паметник от XVIII в. – бел. моя), силите за сигурност заеха Дворцовия площад (централния градски площад, формирал се през XVIII-XIX в., носи името си от Зимния дворец – бел. моя) и „Малая Садовая“ (пешеходна улица в центъра на града – бел.моя). В Москва бяха блокирани Червеният площад и всички централни улици, където бяха разположени голям брой омоновци и автозаци. На централните станции на метрото журналистите са забелязали служители на службите за сигурност в бойна екипировка. Съобщава се за омоновци, возещи се в метрото. След обявяването на присъдата в Москва и Санкт Петербург, те са започнали да арестуват хора, излезли в знак на протест срещу присъдата на Навални. Както и в протестната акция на 31 януари, омоновци активно са използвали електрошокови палки и са били мирните протестиращи. В момента е известно за поне 1408 арестувани в 11 града на Русия, повечето от които в Москва и Санкт Петербург.

Броят на жертвите все още е неизвестен, но журналисти публикуваха видеоклипове, на които се вижда как силите за сигурност бият мирно протестиращите с палки и електрошокови палки. В Москва, на „Столешников переулок“ (пресечка в центъра на града, на която са разположени бутици и магазини, известна като една от най-скъпите търговски зони в света – бел.моя), хората са стояли с вдигнати ръце и са скандирали, че не са въоръжени.

……(със съкращения).

              Източник: https://www.newsru.com/russia/03feb2021/protest_itogi.html

Послепис (всяка аналогия с арестите в Русия е случайна):


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар