вторник, 18 юни 2019 г.

ГРЕХОПАДЕНИЕ ИЛИ ВЪЗДЪРЖАНИЕ

От сайта One of Lady
(с незначителни съкращения)
Сексът и църквата в Древна Русия
Църковните книги предписвали колко често, с кого и най-важното, защо трябва да се прави секс. Според църквата сексът е разрешен само между съпрузи с една единствата цел – продължаване на рода. Сексът за удоволствие бил  грях. Ето защо имало забрани и ограничения за сексуалните връзки между съпрузите, мастурбирането се наказвало с едногодишен пост, а педерастията била безнаказана. 

Традиционната селска къща
Не бивало да се прави секс по време на църковни празници и на свети дни. Препоръчвало се сексуално въздържание в сряда и петък, както и по време на четирите годишни поста. За да се улесни въздържането от секс, съпрузите трябвало да спят отделно.
В една от църковните книги се казва – „За всеки християнин, мъж и жена е добре в къщата да има две легла и да спят отделно в неделя, на църковни празници, а също и когато някой от съпрузите не може да се въздържа от секс; защото в тези дни мъжът трябва да покаже сдържаност, а не да се държи похотливо, като разгонен нерез в кочина. Липсата на сексуална сдържаност може да увреди семето му.”
Църквата също така препоръчвала и правилната поза за секс: жената лежи по гръб, неподвижна,  а мъжът е върху нея. Мъжът, казвали свещенослужителите  е създаден по подобие на Бога, а жената – от неговото ребро, така че тя винаги трябва да заема подчинена позиция както в живота, така и по време на секс. Църквата осъждала поза, при която жената  обяздвала мъжа, защото така се осквернявал не само съпруга, но и Бога.
Според руски изследовател, църквата не наказвала семейната двойка само в случаите, когато в резултат на съвкуплението се появявало дете, заченато след вагинален секс в мисионерска поза в ден, който не е предназначен за религиозно-обредни цели или за пречистване на на тялото.
Забранени били ласките преди секс и най-вече целувки с отворена уста. Оралният секс бил строго забранен и се наказвал с постене в течение на две до три години. След полов акт, съпрузите трябвало добре да се измият, за да не попаднат частици от греха им върху религиозните реликви при посещение на църквата.
Семейството
Православните славяни не виждали сексуална препоръка в библейската заповед „обичайте се един друг". Близост,  да, подкрепа и лоялност също, но не и сексуално удоволствие. Сексът бил рядкост сред съпрузите. И ако жената се е примиряла с това, мъжът (вероятно поради полигамните му черти) страдал и търсел утеха на страни.
Въпреки, че Новият Завет предвиждал еднакво наказание за изневяра както на мъжете, така и на жените, много свещеници допускали сексуални забежки от страна на мъжа. Някой си Свети Василий казвал, че жената има право да напусне съпруга си, само ако й изневери с омъжена жена.

За онова време разводът бил голям грях. Съпругата не можела да напусне съпруга си, дори да я насилвал физически. По-страшно от развода било прелюбодеянието от страна на съпругата. За изневяра жената била изпращана в манастир за две години. След този период съпругът решавал дали да върне жена си обратно или не.

Ако мъжът знаел, че съпругата му прелюбодейства, прикривал този грях,  и не разтрогвал брака, той също бил виновен и го смятали за сводник.

Противоестествен секс – от мастурбацията до секс със животни

За неестествено се смятало това сексуално поведение, което липсвало в животинското царство. То включвало хомосексуални отношения, секс с животни, кръвосмешение и мастурбацията. Последната била най-често срещаното противоестествено сексуално поведение. Мастурбацията се смятала за много по-опасна от кръвосмешението. В една древна руска притча се казва, че мъж, който редовно мастурбира, превръща пениса си в змия. Наказанието за мастурбация било шестдесетдневен пост, придружен от осем до сто и петдесет поклона до земята всеки ден. Наказанието се прилагало както за мъжете, така и за жените. Църквата смятала за дяволско деяние и еякулацията при мъжете по време на сън. За този естествен процес също били налагани наказания.

По този повод Е. Левин пише -  „Ако мъж мастурбира или мечтае за жени (или момчета), тогава той е виновен за идването на дявола. В този ден мирянинът няма право да приема причастие, а ако е свещеник – да служи в църквата. Сексът със животни  също се приемал за неестествен. Най-често са използвани крави, прасета, кучета ….. Има данни, че за сексуални удоволствия са използвани както женски, така и мъжки животни. За секс със животни наказанието било както при мастурбирането.

Хомосексуалните връзки – грях или реалност?

За хомосексуални връзки (мъжеложство) се наказвало с църковно покаяние от една до седем години.  По-леки били наказанията за подрастващите и младите мъже, за разлика от тези при женените. .Отношението към лесбийките също било различно. Новгородският епископ Нифонт смятал че сексът между две девственици бил по-малък грях от блудството им с мъже.
Според историка Соловьов „нито на Изток, нито на Запад е известно подобно лежерно отношение към този гнусен противоестествен грях както в Русия”.
Пикът на хомосексуализъм в Русия е регистриран през ХV век, но първите описания за този грях са по-ранни. През XII век княз Георгий се жени за грузинската красавица Тамара, но тя го изхвърлила от леглото си заради връзките му с мъже.
Примери за хомосексуални отношения има през XV, XVI и XVII век. Известно е, че принц Василий III имал нетрадиционна сексуална ориентация. Той затворил първата си съпруга в манастира, защото нямала деца,  след което се оженил за Елена Глинская. Според легендата князът можел да изпълнява брачните си задължение само когато в спалнята бил началникът на неговата стража.
Един от синовете на Василий III, цар Иван Грозни, бил женен седем пъти, но въпреки браковете с жени, той бил обсебен от мъже. Най-известният любовник на Грозни е Фьодор Басманов, син на охранителя му Алексей Басманов.
Според протойерей Авакум, всеки мъж, който е обръснал брадата си, е педераст. По този повод той отказал да благослови сина на губернатора Василий Шереметев, само защото синът му бил кьосе.
„По онова време, според литературния критик Николай Гудзий бръсненето на брада е имало еротичен привкус и било свързано с доста разпространената педерастия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар