понеделник, 28 февруари 2022 г.

А СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, КАКВО МУ Е

 


Виктор Шендерович, 28.02.2022 г.

Авторът (род.1958 г.) е руски и израелски журналист, публицист, драматург, сатирик и педагог. Бил е телевизионен и радиоводещ. Отявлен критик на Путин. През 2021 г. Министерството на правосъдието на РФ го включва в регистъра на „чуждестранните агенти”.

Това съобщение (материал) е създадено и (или) разпространено от чуждестранна медия, действаща като чуждестранен агент, и (или) руско юридическо лице, действащо като чуждестранен агент.

Да поглеждаш в очите всеки, който поставя на масата ти чиния със супа. Да се питаш дали не е намазал лъжицата или кърпата за хранене с безцветния боклук, предназначен преди това за Навални. Да си мислиш дали човек с фамилия, например Зубов, не е застъпил на смяна в нощната охрана. Да виждаш във всеки приближаващ се военен полковник Щауфенберг...

Да знаеш, че всички от списъка на „Forbes” те искат мъртъв, при това от руският „Forbes” – за дългите години на унижение –  и то от смърт, която е възможно най-болезнена. Да знаеш, че целият свят иска смъртта ти и колкото е възможно по-скоро. Да се досещаш, че съществуването ти е голямо зло даже за собствените ти деца. Че да са твои близки е унизително, а вече и опасно.

Да разбираш, че сега на Земята няма по-скъпо място от бункера в Алтай. Че всъщност вече си под земята. Че Шойгу, който отдавна ти е омръзнал, може да те предаде, когато стане напечено. Че целият този покорен Съвет за сигурност иска с теб да се разплати със света. Че плъховете са на път да избягат от кораба... вече бягат, почуквайки по банковите ти сметки с опашките си. Че те очаква клетка или …. (вижте по-горе).

И че в душата ти няма нищо, което да струва страданията ти – нито идеи, нито принципи, нищо. Че ти просто искаше да си живееш охолно – и сам не разбра как се случи всичко и как се оказа в дяволския капан на властта, от който няма изход...

А така ти се иска да се събудиш в Дрезден – млад и с бира в ръка, а се събуждаш с разбито старческо сърце в същия този бункер.

А ти читателю прецени всичко това – и се смили по човешки над него.

За да разбереш в следващата секунда, че при такъв сценарий да дадеш заповед за ядрен удар изобщо не е страшно.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар