петък, 25 февруари 2022 г.

МЪЖКА КРИЗА

 


(по едно есе на Димитри Иванов със същото заглавие)

Кризите имат пол. Сегашната криза е мъжка. Ако бяха живи, Шпенглер (Освалд, 1880-1936, германски философ и историк – Н.К.) и Вайнингер (Ото, 1880-1903, австрийски философ от еврейски произход, самоубива се на 23 години – Н.К.) щяха да са доволни. Книгите им, съответно „Залезът на Запада“ и „Пол и характер“ бяха в домашните библиотеки в критичните години преди Втората световна война. Царство България още не беше обявило война на Великобритания и САЩ. Още нямаше НАТО, ЕС и гей-паради.

Криза се отприщва при натрупване на критична маса от грешки. Написана на китайски, думата криза съдържа знак за опасност и знак за шанс.

Кризата ни дава шанс да поумнеем. Преди двехилядната година Credit Suisse отпечатваше на цяла страница в "Икономист" портретите на бележити мъже. Те гледаха мъжествено в обектива и казваха, че да рискуваш е мъжество.

Вкусът към риска е наследствен. Политик, което не рискува, е обречен.

Къде е прагът на разумния риск? Жестоката поука е – „Не рискувай с война, защото можеш  да пострадаш сам!“

Голяма част от днешните политици нямаше да се родят ако президентът на САЩ Кенеди беше рискувал, както му препоръчваха. Хрушчов беше прост и щур. Казваше „Ние ще ви погребем“. Зад гърба на съветниците си Кенеди се срещнал със Шлезинджър, който му казал: „Не преговаряй от страх, но не се страхувай да преговаряш.“ Сделката била уговорена по "червения телефон" между Белия дом и Кремъл. Съветският морски конвой с ракети за Куба реверсира, направи "кръгом" и пое обратен курс. После, тихомълком, САЩ изтеглиха ракетите си, базирани в Турция.

Силоваците са мъжкари:

Вицепрезидентът Дик Чейни казваше – „We don't negotiate with evil, we defeat it. It's in our national interest...[1]

Путин каза – „…силите, които извършиха държавен преврат в Украйна през 2014 г., взеха властта, нацифицираха страната и окончателно се отказаха от мирно уреждане на конфликта. Осем години ние правихме всичко възможно, за да разрешим ситуацията с мирни, политически средства. Всичко напразно. Напомням, че през 2000-2005 г. ние дадохме военен отпор на терористите в Кавказ, отстояхме целостта на нашата държава, съхранихме Русия. През 2014 г. подкрепихме кримчани и севастополци….. Същото нещо се случва и сега. Просто не ни е останала друга възможност да защитим Русия, нашия народ, освен тази, която ще бъдем принудени да използваме днес.“

Рискувачи!

Байдън, Макрон, Шолц и др. предупредиха, че не се вижда краят на световната криза, която започна Путин! Дано! Дано кризата задълбае и се проточи, за да реверсира безумието на Путин.

Меркантилизмът  също е национален интерес. Ако си мислите, че в ЕС и НАТО няма меркантилизъм, да знаете, че се лъжете.

На Виенския конгрес след Наполеоновите войни австриецът Метерних бил майстор-балансьор на националните интереси на победителите. После – пак криза. Не хващайте вяра на балансьори!

От край време мъжете доминират в политиката. И – като мъжкари – рискуват. Е, днес се изявяват и няколко мъжкарани.

Още ли ви е смешно, като ви говоря за мъжка криза?

През 2021 избрахме да и управляват почтени мъжкари. Е, възможно е, някои само да се правят на почтени или на мъжкари.

Ще видим.

Бележка:

[1]-Ние не преговаряме със злото, ние го побеждаваме. Това е в наш национален интерес...

Няма коментари:

Публикуване на коментар