събота, 26 февруари 2022 г.

НЕВЕСЕЛИ СЪБОТНИ РАЗМИСЛИ

 


Преди един ден публикувах във Facebook мисъл-предупреждение на баронеса Тачър, отпреди 20-на години. Ще я повторя:

„....След края на Студената война Западът повярва, че е дошло време да се мисли и     говори само за миротворчество.....И така все повече се заговори за  правата на човека  и по-малко за национална сигурност. Отделяха се средства за благосъстоянието и по-малко за отбраната. Повярвахме......, че глобалното село има само добри съседи. Малцина проявиха нахалството да заявят, че добрите съседи са всъщност добрите стени......”

Нямам представа колко души са я прочели, но имам обосновано предположение, че не са много. Не се намери поне един, който да коментира написаното….

Но това не е толкова важно!

Важното е, че подобно на Facebook-арите и само провъзгласилите за „лидери“ на държавите от ЕС, ЕК и България не обичат да четат написаното от по-умни от тях. Камо ли да се поучат от него.

Реакциите на събитията в Украйна потвърждават тезата ми.

Агресията на Путин бе проспана! Буквално!

Наместо „проактивни действия“ (дипломатически, икономически, военни и т.н.)!

За „лидерите“ на европейските държави и тези от ЕК по-важни бяха: ковидната „п(л)андемия“ и свързаните с нея ежедневно всяване на страх сред населението, ограничаване на основни човешки права и свободи, кампании за еднократно, двукратно, трикратно и N-имунизиране с нещо, наричано „ваксина“  (най-вече свързано със защитата на интересите на Big Pharma, особено от г-жа Фон дер Лайен); пропагандата на зелената енергия, съчетана със солидни парични санкции за водородните отпечатъци и мерки за затваряне на производства, отделящи въглероден диоксид; ратифициране на Истанбулската конвенция; въвеждането на „политически коректното говорене“;  климатичните промени, и прочие измишльотини. Апропо – и какви хватки да приложат, щото да накажат несъгласните със политиката на ЕК или по-бедните източноевропейски страни-членки. И да не пропусна – „лидерите на големите“ (Германия, Франция) се боричкаха за това, кой да води бащината дружина, не забравяйки за собствените си икономически и финансови интереси (небезизвестния двоен аршин) от връзките с Русия (до тях се опитва да се нареди и унгарския Орбан).

Подобни бяха нещата и в САЩ. Между другото част от политиката на ЕС беше привнесена от там.

През това време нашенските „лидери“  не „падаха по-долу. Помня ги с ковидните НОЩ-ници, среднощните генералски брифинги, безсмислените затваряния, „митингуването“ в триъгълника на властта, „джипката“ в компанията на професори по медицина, предизборните боричкания, заплахите за „изчегъртване“ на политическия опонент, за да му седнат на стола на ползу ….себе си, безпринципни съюзявания в МОЛ-а и т.н. и т.н. Успяха да провалят две Народни събрания, а и сегашното (трето подред за по-малко от една година) май не е много читаво…

Днес, единствено възможната реакция на САЩ и ЕС са преговорите с Путин, ако не искаме да настъпи „края на историята“, както беше писал Фукуяма. Не в преносния, а в буквалния смисъл! Защото срещу тях стои един полудял (в клиничния смисъл на думата) и зъл диктатор, притежаващ мощни ядрени сили! Също в буквалния смисъл!

Само че от позицията на „осрали се“. За съжаление.

Забележка: Не споменах нищо за европейските армии-участнички в НАТО, в т.ч. и българската. Те просто са в „мозъчна смърт“, според сполучливия израз на Макрон. Или може би със значителни „дефицити“, както обича да казва един български назначен политик! И не е нито от тази, нито от миналата и поминала година!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар