събота, 19 февруари 2022 г.

ЗАСЕГА РУСИЯ ЩЕ ЧАКА

 


Александър Скобов, 18.02.2022 г.

В отговора си на американския отговор Кремъл глупаво повтори всички искания от първия вече отхвърлен от американците ултиматум. И това е добра новина. Това означава, че започването на мащабни военни операции през следващите дни не е част от плановете на Кремъл. Заплахата от спонтанен взрив, разбира се, остава, но Кремъл няма такива намерения.

Надявам се, че никой повече няма да твърди, че ултиматумът на Путин не е нещо повече от „заявка за позиция“ за бъдещо договаряне. Схемата на поведението на Кремъл е съвсем ясна. Той отново и отново ще повтаря целия набор от искания, които отново и отново ще бъдат отхвърляни, и с това ще се повишават степента на напрежение и заплахи. Залозите непрекъснато ще се вдигат.

На определен етап от ескалацията ще дойде признаването на т.нар. „ДНР и ЛНР“. На следващ етап ще последва разширяването на тяхната територия до границите на Донецка и Луганска области на бившата Украинска ССР. След това могат да последват мащабни сражения по цялата руско-украинска граница, след което да бъде отправен  ултиматум към балтийските страни да спрат въоръжаването на „киевската хунта“ или нещо подобно. Малко ли други подобни неща можем да измислим….

За всяка своя стъпка по пътя на ескалация, Кремъл ще получава нова порция санкции, които ще прекъсват установените връзки със свободния свят. Но всеки път Кремъл ще повтаря многократно отхвърляните искания и в отговор на следващия отказ отново ще повишава градуса на напрежение – „Вие отново не се съгласихте  с нашите искания. Вие отново не пожелахте да ни чуете. Сега ще ни чуете!“.

И всичко това, защото програмата за „нов световен ред“, очертана в първия ултиматум на Путин, не е игра и не е „заявка за позиция“ за бъдещо договаряне.

Кремъл поставя въпроса по следния начин – или ще има световен ред според нашите изисквания, или ще има два отделни свята, разделени от ров и „желязна завеса“.

Така че в следващите дни Кремъл ще чака нов отговор на повторния си ултиматум.

И ще получи нов отказ.

Но докато Кремъл го чака, той няма да започне военни действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар