събота, 5 февруари 2022 г.

И СТАНА ЧУДО - СТЕНАТА НЕ ПАДНА

 


Александър Немец, 03.02.2022

Ярослав Хашек е създател на образа на добрия войник Швейк. Малко преди Първата световна война, той публикува поредица от весели антиклерикални истории. В една от тях, католически свещеник разказва за чудотворната сила на молитвите му:

– Беше в петък – постен ден! – Видях едно момче, което седеше под стената и ядеше наденица. Помолих се – „Господи, накажи нечестивеца и събори стената върху него!“ Но веднага си помислих – „В крайна сметка това е малко момче, което не знае какво прави“. И се обърнах към Господа с нова молитва – „Господи, смили се над малкия нечестивец и не събаряй стената върху него!“ И голямото чудо се случи – стената не падна!

В периода 31 януари-1 февруари за всички сайтове, които се занимават с геополитика (и които редовно преглеждам – американски, украински, опозиционни руски) стана ясно, че няма да има нахлуване на путинските войски в Украйна. По-точно няма да е поне до 20 февруари. Някои коментатори не скриха учудването си. Наистина, какво чудо!

И „чудото”, подобно на описаното от Хашек,  се случи. Путин се уплаши и отстъпи. Опитах се да разкрия механизма на случващото се в статията „Путин ще бъде бит от три страни“. Основните ми тези нея са:

– Съсредоточаването на путинските войски около Украйна, включително тактическите групи в Беларус, е просто „танц със саби“. Всичко това скоро ще се превърне „само“ в окупация и аншлус на Беларус, тъй като руските войски очевидно няма да напуснат тази злощастна държава след края на „съвместните маневри“ на 20 февруари;

– И ако все пак (малко вероятно, но е възможно) Путин нахлуе в Украйна, тогава той ще бъде победен от укрепналите ВСУ (въоръжени сили на Украйна), ще го победят Америка, НАТО и Западът (с мощни финансови и икономически санкции и изпращане на оръжия в Украйна) и ще го победи Китай, който абсолютно не се нуждае от разширяване на конфликта в Украйна. В резултат на това путинският режим, който вече е сериозно подкопан, ще престане да съществува.

Нека сега читателите сами решат дали моите прогнози се сбъдват или не.

Инвазията на 2 февруари не се случи. Няма да се случи, с вероятност от 99%, и до 20 февруари. Путин и Патрушев разбраха, че „замириса на смърт“. По-специално (получени са десетки доклади), Си Дзинпин строго забрани на Путин всякаква агресия до края на Зимните олимпийски игри в Пекин на 20 февруари.

Що се отнася до аншлуса на Беларус, Пекин може би не му е до това – „ние успешно“ работихме „поотделно с Русия и Беларус, а сега ще „работим „още по-успешно“ с „разширената Русия“ от Юнминчън (китайското наименование на Владивосток) и Боли (китайското име Хабаровск) до Брест и Гродно!

Между другото, Западът също не се интересува от Беларус. Поне в краткосрочен план. Щом народът й прилежно мълчи...

С една дума, според антипутинските СМИ „Путин спря пълзи“. Или Путин замря преди да скочи? С други думи, какво ще се случи след 20 февруари, след края на Олимпийските игри в Пекин и „съвместните маневри“ в Беларус? И през следващите няколко месеца.

Склонен съм да мисля, че по същество ще се случи същото (с известно развитие), и по-конкретно:

– Количеството на путинските войски в Беларус ще нараства и това ще доведе до официален аншлус на Беларус преди средата на 2022 г., а „Лукаша“ (презрително за белоруския президент Лукашенко – Н.К.) ще бъде изпратен в кофата за боклук. И путинската пропаганда ще обяви това за „нова голяма победа за Русия!“;

– Ускорената модернизация на въоръжените сили на Украйна ще продължи, за сметка на западните доставки и работата на украинската „отбранителна индустрия“, едновременно с тяхното количествено нарастване, в Киев, „на Банковая“ (улицата на която е разположена администрацията на украинския президент, употребява се като синоним на властта подобно на Белия дом или Кремъл – Н.К.), вече са подписани съответните укази;

– Ще продължи консолидирането на Запада на антипутинска основа. Вижте новосъздадената, но вече доста ефективна отбранителна структура Украйна-Полша-Великобритания! А западните санкции, все по-мощни, „висят“, подобно на снежна лавина, която все още не се е спуснала, над путинския режим. Една грешна стъпка, един силен звук и лавината ще тръгне;

– И накрая, реакцията на Пекин. На 4-5 февруари Путин ще посети Пекин като част от Олимпийските игри (според слуховете Пекин е поискал намаляване на състава на руската делегация до 6-7 души) и ще получи пакет от строги инструкции. Това без преувеличение е най-мощният фактор. Тези инструкции (извинете за повторението) очевидно ще се сведат до проста формула – „Без нова агресия в Украйна! Задоволи се, ni, zaogaode xiao laozhu (гадно прасе), с Беларус. И не повишавай нивото на конфронтация със Запад, вече е достатъчна.“ Пекин, подобно на някои герои на О. Хенри, на първо място се нуждае от „редовен бизнес на постоянна основа“.

Между другото, препоръчвам на читателите последния брой (29 януари) на лондонския седмичник The Economist. Корицата и до една четвърт от съдържанието му са посветени на „руската рулетка“. Специално внимание заслужава статията „Как Китай гледа на войната в Украйна“ (стр. 34). В нея седмичникът (най-общо казано, много недружелюбен към Китай) признава през зъби, че китайското ръководство изобщо не се нуждае от тази война.

Изводът е прост – обитателите на Кремъл, ако все още не са загубили инстинкта си за самосъхранение (мисля, че не са го загубили), поне до средата на 2022 г., няма да предприеман пряка агресия срещу Украйна.

Разбира се, голямата заплаха от путинския режим за Украйна, Европа и Америка ще остане. И премахването на режима на Путин вече не е въпрос на сдържане, а насъщна задача. Но за това в следващата статия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар