четвъртък, 3 февруари 2022 г.

ИСТИНСКАТА СТРАТЕГИЯ НА РУСИЯ СТАНА ЯСНА

 

Джордж Фридман, 01.02. 2022 г.

Ако погледнете цялото поведение на Русия около Украйна, нейната стратегия става ясна – или поне толкова ясна, колкото могат да стават ясни нещата в геополитиката. Струпването на войски започна преди месеци. С времето на САЩ и техните съюзници от НАТО им светна, че нещо може да се случи. Руснаците отправиха исканията си преди няколко седмици, като поискаха НАТО да не предоставя членство на Украйна в алианса и да изтегли оръжия от Източна Европа. Казано по друг начин, Москва искаше да се върне към статуквото, което е поддържала преди падането на Съветския съюз.

Така се появи едно от обясненията за поведението на Русия. Според него, Украйна и Източна Европа представляват уникална заплаха за Русия, която ще намалее, ако НАТО ги напусне. Това просто е невярно –  ракетите вече не трябва да са близо, за да бъдат заплаха. Следователно това искане няма никакъв смисъл, освен в случая, за който вече писах – Русия се нуждае от стратегическа дълбочина срещу нападение по суша. Колкото и малко вероятна да е тази заплаха, тя е първична и интуитивна. Тази заплаха може бъде намалена до известна степен, ако НАТО се оттегли на запад, но ще бъде почти премахната, ако руските войски в крайна сметка бъдат разположени на запад.

Проблемът с този начин на мислене е, че Русия е знаела много добре, че САЩ и техните съюзници ще отхвърлят исканията й.

Според другото обяснение, Русия винаги е възнамерявала да нахлуе в Украйна. В случая е искала Съединените щати да отхвърлят предложението й, за да оправдаят нахлуването. Европейците като цяло не искат война, нито мнозинството в Съединените щати. Руснаците вероятно вярват, че отхвърлянето на техните искания ще създаде само сериозна загриженост в Европа, и не повече от заинтересована осведоменост в САЩ.

Ако изместим фокуса от Украйна, намерението на Русия може да е просто да разцепи толкова дълбоко НАТО, че разцеплението никога да не може да бъде преодоляно. Като се има предвид, че европейците не горят от желание за финансова подкрепа на алианса, а САЩ не вярват на готовността  на европейските членове на НАТО да споделят всички рискове, а и икономически сили, които разкъсват Европа, усилията на Русия да раздели алианса не ми се виждат прекомерни.

В тази връзка, Германия, де факто лидер на Европа, е от съществено значение. Икономиката й в момента е отслабена от ограниченията на експортния пазар и вътрешните дисбаланси от пандемията COVID-19. Един от стабилизиращите фактори за нейната икономика е надеждността на руския износ на природен газ, надеждност, която трябваше да бъде подобрена от газопровода „Северен поток 2“. Русия се нуждае от приходите от продажби в Европа като цяло и в Германия в частност. По този начин действията на Русия близо до Украйна създадоха главоблъсканица. Германия – и всъщност всички членки на НАТО – се нуждае от руската енергия, но не вярва на Русия. Една война може да принуди Русия да спре износа за Европа, изправяйки Германия и останалите страни от алианса пред избор между вътрешен хаос, или сигурност от Русия. Русия не направи явна стъпка, защото идеята за атака е по-мощна от действителната атака.

Това би обяснило отхвърлянето на руските искания, изключителното търпение на Москва към отговора на САЩ и обещанието, че въпреки масираните сили няма да има война.

Ако НАТО по същество се разпадне, Русия ще бъде в състояние да създаде неутрална военна зона и икономическа зона, от които тя е неразделна част и главен доставчик на енергия.

Единственото противодействие на всичко това е нещо, на което в геополитиката обикновено не обръщаме внимание – общественото мнение. Категоричното отхвърляне на руската оферта трябваше да раздели САЩ и Европа и да създаде общо антиамериканско чувство на стария континент. Досега това не се е случило, въпреки че Русия е доста добра в използването на социални и политически разделения, за да формира поведението на страните в своя полза.

Действията и предложенията на Москва имаха за цел да определят САЩ като неразумни. И все пак в Европа все още не се е появило мощно антивоенно движение. Задвижването на Европа в посоката, в която руснаците искат, изглежда се нуждае от обществена подкрепа. Това би лишило правителствата от възможност за маневриране, което е точно това, което Русия трябва да направи.

Това е сложно обяснение за много сложен набор от маневри. Ако НАТО се разбие, руснаците смятат, че ще поемат контрола над Украйна без риск.

Поне от гледна точка на Германия, ползите от НАТО не могат да се сравняват с ползите от достъпа до природен газ. Германия, например, не може да постави НАТО пред газа.

Русия прие стратегия за непряка атака, като първо отслаби НАТО, може би смъртоносно, след което очаква Украйна да й падне само.

Това е нейното очакване, но Русия, както и други нации, често е грешала.

Руснаците бяха напълно честни, когато казаха, че не възнамеряват да атакуват Украйна. Преди това има по-големи риби за пържене.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар