събота, 19 февруари 2022 г.

ЗА РОЛЯТА НА РУСИЯ В КОНФЛИКТИТЕ В ПОСТСЪВЕТСКОТО ПРОСТРАНСТВО

 

Юрий Христензен, 17.02.2022 г.

Руското външно министерство публикува снимки на загиналите (покойници, изровени от гробовете в ОРДЛО). Това е специална пропаганда – подготовка на общественото мнение за започване на конвенционална война. Нека добавим към това атаката на сайта на Министерството на отбраната на Украйна и днешното използване на голямо калибрени оръжия в ОРДЛО.

Според Кремъл „фашистите“ са завзели властта в Украйна. На една трета от територията на Донбас са живели два народа – „донецкия и луганския“. Тези народи решиха да се самоопределят в свои собствени държави, а „фашистите“ дойдоха да ги унищожат. Ето защо Русия действа като „миротворец“, защитавайки и двата „народа“ от „фашисти“.

В същото време Кремъл не се смущава от липсата на езикови, културни и конфесионални различия от двете страни на разделителната линия. Единствената разлика е излъчването на специална пропаганда и военно-политическия контрол на Кремъл в ОРДЛО. „Донецкият и луганският народи“ не притежават други различия.

На Кремъл му липсва и стиковка досежно „фашистите“. Първо, „оранжевите фашисти“ вече бяха на власт в Украйна. Въпреки това, нямаше война. При тях министър-председател беше Янукович – според Кремъл родом от „донецкия народ“. И второ, Зеленски най-малко прилича на „украински фашист“ и „неонацист“. Нещо не се връзва.

Тогава за какво воюваме? Отговорът се намира на сайта на руското Министерство на отбраната: „Механизмът на хибридната агресия е, че агресорът разцепва жертвата отвътре. Една част от населението влиза в борба срещу друга. Агресорът действа като „защитник“ на една от страните във вътрешния конфликт, провокиран от самия него.“

Да погледнем статистиката. Хората загинаха там и само там, където Кремъл „се бореше с фашизма“, и в Грузия, и в Молдова и в Украйна. Никой не загина в Аджария, нито в Гагаузия, нито в Галиция. Войните и разрушенията започнаха там, където кремълската пропаганда и „ихтамнет“-ите (рус. подигравателно за зелените човечета, „тях там ти няма“ – Н.К.) действаха.

Като гледам този „антифашизъм“ много ми се иска да стане АНТИ-АНТИФАШИСТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар