сряда, 16 февруари 2022 г.

БЕСАРАБСКИЯТ ГЛОБУС

 


Юрий Христензен, 15.02.2022 г

Държавният департамент препоръча на американците незабавно да напуснат Приднестровието и да се въздържат от пътуване до Молдова. Тук е необходима малко предистория.

На снимачната площадка на филма за 25-годишнината от създаването на ОНД бившият президент на Молдова напомни на бившия председател на Върховния съвет на СССР за разговора им в Москва през 1991 г.: „Ако не подпишеш Съюзния договор, ще получиш Приднестровието и Гагаузия“. Молдова не подписа споразумението. Получи Приднестровието, Гагаузия – не.

Работата е в това, че руските войски вече бяха разположени в Приднестровието. В навечерието на създаването на „Приднестровска молдовска република“ (ПМР) там е изпратен генерал Лебед, който след като изчита от лист хартия текст за „молдовските фашисти“, дава началото на „миротворческа мисия“ с масирани артилерийски и ракетни удари по територията на Молдова.

В Гагаузия нямаше войски, но кампаниите за дезинформация и намеса в политическите процеси започнаха тогава и продължават и до днес. Създадена е Република Гагаузия, която заплашва да се отцепи от Молдова, ако тя се присъедини към НАТО. Пример за федерализация, според разбиранията на Кремъл.

В близост се намира югозападната част на Одеска област. В нея дълги години работят агентурата и пропагандата на Кремъл. През 2015 г. там се опитаха да създадат „Бесарабска народна република. Взривяване на мостове на Днестър, превземане на местните администрации, обявяване на независимост и „молба за помощ“ към Русия.

Ако пълно мащабна война с Украйна е малко вероятна, заплахата от създаване на нова „република“ на границата на Румъния, Украйна и Молдова е съвсем реална. С излаз на морето бързо ще се напомпа с оръжия и „ихтамнети“(рус. иронично за т. нар зелени човечета: „те не са там“ – Н.К.). След това следват преговори с изискване за “федерализация“…. И така до нова война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар