четвъртък, 10 февруари 2022 г.

ЩЕ ИМА ЛИ ВОЙНА В УКРАЙНА?

 


Джордж Фридман, 08.02.2022 г.

През последните няколко дни САЩ предупредиха, че руската инвазия в Украйна може да е неизбежна. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете каза, че Русия може да превземе Киев само за три дни. Москва от своя страна настоя, че няма намерение да нахлува в Украйна. Но Москва има всички основания да лъже. Истината зад изявленията на Вашингтон е по-трудна за анализиране.

Очевидно американското разузнаване може да има информация, показваща, че руските военни ще нахлуят тази седмица. Ако е така, публичното изказване на това може да има за цел да възпира Русия. Проблемът е, че няма да стане. САЩ дадоха ясно да се разбере, че ще отговорят на инвазията с екстремни икономически санкции, а не с военна сила. Така че, ако Москва е решила да нахлуе въпреки последствията, признаването на неизбежността на атаката не е много възпиращ фактор.

Това би се променило, ако нашествието предизвика американски военен отговор. В този случай Русия би трябвало да бъде дълбоко загрижена, че американското разузнаване знае точно какво може да направи и какво планира да направи. Така че, рекламирайки неизбежността на атака, САЩ биха могли да приемат, че Русия не иска Украйна достатъчно силно, за да рискува война, която винаги има несигурен и неясен изход.

Логично е Вашингтон да иска да възпира Русия. Съединените щати не са нетърпеливи за война с Русия, меко казано, и най-добрият начин да се избегне война е да се заплаши с контраудар. Също толкова ценна е публичната демонстрация, че американското разузнаване е проникнало в руските военни планове. Руснаците би трябвало да приемат, че техните военни планове са били проникнати по-широко. Ако САЩ знаят времето на инвазията, може би знаят и формированията, които ще бъдат използвани, както и времето и пътищата за придвижването им. Тристранна бронетанково нахлуване, всяко от които трябва да премине стотици мили и съответно да се дозарежда по пътя, крие риска бъде нарушено от въздушни и ракетни атаки, и да рухне поради липса на логистична подкрепа и нарушена комуникация.

При тези обстоятелства САЩ – които не искат война в Украйна, но все пак се чувстват принудени да се включат – ще изпратят много ясно послание – „Ние знаем вашите планове и ще нанесем удар по вас“. Проблемът с тази теория е, че ако САЩ възнамеряваха да се противопоставят на руска атака чрез средства, различни от санкции, те щяха да изяснят намеренията си далеч преди навечерието на инвазия. По-важното е, че руснаците щяха да видят американската подготовка. Русия очевидно е способна да преразгледа плановете си, ако беше наистина загрижена за отговора на САЩ.

И все пак САЩ се въздържаха да кажат направо, че войната е на прага и че ще отговорят с цялата сила, с която разполагат. Те обяви само „намеренията“ на Русия, без никакъв публичен намек, че възнамеряват да направят нещо по въпроса. Сякаш САЩ искат светът да научи, че те знаят намеренията на Русия, но без да правят нищо друго освен да вдигат тревога. Това е странен начин за изграждане на доверие. Ако не възнамерявате да действате, е по-добре да се преструвате на изненадани. Да знаеш нещо и да и траеш е лош вариант.

Ако САЩ планират да се противопоставят на руската атака, тогава рекламирането на факта, че са проникнали в руските военни планове, е може би най-тромавият ход от всички, защото Москва ще отмени датата за нахлуване, ще направи нов план и ще потърси и затвори източниците на изтичане на информация. Следователно е трудно да се предположи, че Вашингтон планира изненадваща контраатака, дори ако се опитва да убеди Москва, че е така. Може да се окаже, че Русия ще отмени нахлуването, защото няма представа какви са намеренията на Америка. Като се има предвид колко е добро руското разузнаване, това е малко вероятно.

В този момент всичко е дим и огледала. САЩ казват, че Русия ще нападне, Русия казва, че няма да напада. Един от тях или лъже, или греши. Така или иначе, САЩ са обхванати от военна треска. Може би, за да държат съюзници като Германия в напрежение, но е трудно да се разбере как  така предизвикването на огън, без да имаш пожарни коли ще вдъхне достатъчно увереност, за да обедини съюзници на страната на Съединените щати.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар