вторник, 27 април 2021 г.

ФОБИИ И ПАРАНОЯ В КРЕМЪЛ

 Игор Ейдман, 27.04.2021 г.

Официално обявеният списък на „недружелюбните страни“ се превърна в огледало на фобиите и параноята на Кремъл. Той мирише на бойните партенки на Прилепин, прегорелите изпарения на Дугин и халоперидола (лек. продукт, използва се за лечение на шизофрения – Н.К.) на Проханов.

Първо, сред враговете са САЩ, Великобритания, Канада и Австралия. Тоест „англосаксонците, които от векове се опитват да подчинят Русия; гнусна таласокрация (концепция, която се основава на разбирането, че владението и контрола над морето, респективно океана, е решаващо за геополитическото превъзходство – Н.К.)., противопоставяща се на нашата мирна континентална Евразия“. Митът за конфронтацията с англосаксонците, за техните заговори срещу Русия – винаги е бил ядрото на маргиналната национално-патриотична конспиративна теория. Сега, съдейки по списъка на официалните „врагове“, това е идеологическият мейнстрийм.

На второ място, враговете са Литва, Естония, Латвия, Украйна, Грузия, Полша, Чехия. Тоест, бившите колонии и сателити, „които ние освободихме, възстановихме и нахранихме, а те, неблагодарниците избягаха при проклетите англосаксонци, а сега клеветят щедрия по-голям брат и като чакала Табаки (герой от сборника с разкази „Книга за джунглата“ от английския писател Ръдиард Киплинг – Н.К.) се опитват тайничко да го ухапят по-болезнено“.

Списъкът на „недружелюбните държави“ свидетелства, че параноичните дугинско-прохановски идеи са завладели слабите умове на жителите на Кремъл, включително на главатаря им. Би било смешно, ако не беше опасно. В крайна сметка делириумците (от делириум, болестно разстройство на мисленето – Н.К.) имат в ръцете си много ръждясали балванки (букв. в металургията излят от метал цилиндър, който след това подлежи на пресоване, за да може да се получат други продукти, в случая вероятно прен. шахти за ракети – Н.К.) с атомни бомби вътре.

Освен това, този списък демонстрира пагубните резултати от руската външна политика. След разпадането на империите всички метрополии се опитваха да поддържат приятелски отношения с бившите колонии. По принцип това им се отдаваше. Достатъчно е да си припомним Британската общност. Само путинска Русия успя да превърне много от бившите си сателити във врагове, които съставляват по-голямата част от днешния списък на „недружелюбните“ държави. Вместо реставрацията на империята, за която Путин мечтае, резултатът е изолация на метрополията, която безуспешно се опитва да подчини бившите си колонии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар