четвъртък, 15 април 2021 г.

КАК ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ В ОТНОШЕНИЯТА СИ С РУСИЯ

 „Някога Русия отново ще бъде заинтересувана от добрите си отношения с Европа. А дотогава Кремъл трябва да покаже, че е разбрал, че нарушенията на правилата имат своята цена“, пише Рюдигер фон Фрич във Frankfurter Allgemeine Zeitung,  посланик на Германия в Русия от 2014 до 2019 г.

„Руският управник влоши ситуацията (в Украйна), защото усети провокациите на президента Зеленски, предприемащ мерки срещу промосковските олигарси в страната, защото отново се почувства унизен от САЩ, защото разбра, че не ни е безразлична съдбата на руските правозащитници, която се усложнява все повече около изборите през есента, защото Крим изпитва големи трудности без водоснабдяване от континентална Украйна. Всичко това го кара да действа“, –  смята дипломатът.

 „За пореден път се проявява обичайният модел на външнополитически действия на Русия, който следва не толкова основна стратегия, колкото краткосрочни тактически варианти. Страната на опонента се държи в неведение, а собствените й действия се определят не на последно място от реакцията на другата страна. Решителните действия на Запада и  втвърдяването на мерките (срещу Русия), предотврати до голяма степен влошаването на ситуацията през 2014-2015 г.“,   припомня авторът на статията.

Днес, пише фон Фрич, „Русия е изложена на риск да загуби международното си значение“, „руският икономически модел е нестабилен, реформите се анонсират, след което потъват в корупция, бюрокрацията е прекомерна,  частната инициатива се потиска. И Москва прекрасно разбира какво означава това да залага в дългосрочна перспектива само на китайската карта. С икономика, по-малка от тази на Италия, е невъзможно да се създаде съюз на равна нога с мощно развиващата се Поднебесна империя. Русия вече е обект на китайските планове за възстановяване на „Пътя на коприната“, а не е равностоен участник в тях.“

 „Даже и ако Москва не желае да признае този факт, в дългосрочен план и в условията на нарастващата глобална конкуренция, Русия ще трябва да се замисли за партньорство с Европа. Дотогава нашата политика ще се нуждае от три неща.

Първо търпение и далновидност, защото промените няма да станат утре. 

Второ на всяко руско нарушение на правилата трябва да се противодейства решително, основавайки се на трансатлантическото единство. И ако Кремъл в някаква степен не изключва действия срещу Украйна, тогава трябва да му се определи ценоразпис за това. ... Има няколко опции. Русия неизменно се възползва от готовността на Запада да купува руски държавни облигации; малката група руски супер богаташи, които дължат милиардите си от непосредствената си близост до властимащите, ще бъде жестоко ударена, когато вече няма да може да се наслаждава на лукса на Запада; а без глобалната мрежа SWIFT руските финансови институции няма да могат да сключват международни сделки. ... Намаляването на приходите на Русия от продажбата на енергийни ресурси би причинило максимални щети – с драматични последици както за Русия, така и за нас и за световната икономика. Това трябва да се има предвид",–  казва дипломатът.

„Третият елемент от нашата политика спрямо Русия трябва да бъде готовност за диалог. В светлината на събитията от последните години и настоящата ескалация на напрежението, такова схващане изглежда наивно за някои. Но затварянето на вратата няма да впечатли никого. Русия отново ще бъде заинтересувана от по-тясно сътрудничество с нас. Ние трябва да сме готови за това, а дотогава да направим всичко възможно, за да помогнем на потиснатото гражданско общество на тази голяма държава, която е по-близо до нас, отколкото кремълските управници необосновано се опитват да ни внушат,“ – обобщава фон Фрич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар