петък, 23 април 2021 г.

И БАСУРМАНИТЕ* ОТСТЪПИХА

 Ел Мюрид, 23.04.2021 г.

 

Нямаше особени съмнения, че дрънкането на оръжие около Украйна е по-скоро блъф, отколкото реална подготовка за нахлуване, въпреки че със сигурност съществуваха рискове. Струпването на няколко хиляди  военнослужещи и огромно количество военна техника само по себе си беше рисково. Във всеки случай основната новина е, че засега няма да има война. Иска ми се да бъде така в бъдеще.

Ще отбележа, че блъфът по-скоро не заработи. Да, в такъв формат май и нямаше как да заработи. Войната не е уличен бой, и не бива да се използва за плашило. В случая е както в шахмата – пипнал си, играй! Или не пипай! Уви, Путин не е шахматист. Следователно придвижването към границите на войски и техника си беше блъф , но нямаше подготовка за война. А ако това е така, тогава към кого беше адресиран блъфът, който така и не направи впечатление.

Затова се наложи да бъде обявено, че проверката е била успешна, а ученията са завършили. Какви учения, какво се е отработвало на тях, защо са били провеждани и защо точно сега не се уточнява. Очевидно това е опит да се даде увереност някому, независимо, че е играл лошо.

В началото на 2016 г. Саудитска Арабия, Турция и 20 арабски държави проведоха ученията „Северна гръмотевица“ най-голямото в историята на Близкия изток. По време на ученията беше обявено, че те могат да прераснат във военна операция по нахлуване в Сирия с кодово име „Северна буря“. След това двама арабски външни министри отлетяха за Москва. На широката общественост не беше казано какво са обсъждали с домакините си, но няколко часа по-късно, в присъствието на Шойгу и Лавров, Путин за първи път обяви за победа в Сирия и разпореди изтеглянето на войските.

Причинно-следствена връзка в тези събития може да бъде проследена. Арабската коалиция принуди Путин, под заплахата да нахлуе в Сирия, да изпълни някои техни изключително важни условия (те обаче бяха известни още тогава – след обявената победа, руските военни практически спряха да напредват към турската граница и преминаха към борба с ИД някъде далеч в сирийската пустиня).

Този път не се случи нищо подобно. Руската армия се придвижи към украинската граница, постоя там известно време, след което, без да обяснява причините за случващото се, се върна обратно. Към когото и да беше адресирана тази концентрация на войски, той на практика я игнорира. Следователно трябваше да се връщаме – не успяхме да изплашим никого и следователно трябва да проиграем обратното връщане.

*-използвана е руската дума „басурман“, която може да бъде преведена като „неверник, друговерец“, но се използва и за означаване на БМП-1АМ или армейски нож за оцеляване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар