събота, 17 април 2021 г.

ЗА ПОЛЗАТА ОТ НОЩ ИЛИ КРОКОДИЛСКИТЕ СЪЛЗИ ЗА ЕДНО НИЩО…

За мен като лекар беше огромна изненада (закриването на НОЩ – Н.К.). Това е безотговорно като поведение…

Доц. д-р Александър Симидчиев, депутат от Демократична България на второто пленарно заседание на 45-то Народно събрание, 16.04.2021 г.

Господата Ангелов и Балтов се присъединаха по-късно.

В този смисъл бяха и изказвания на депутатите проф. д-р Георги Михайлов (БСП), Мая Манолова (Изправи се, Мутри вън) и д-р Джевдет Чакъров (ДПС). Мая Манолова повтори тезата си в „Студио Хъ“ на телевизия 7/8 на 16.04., а доц. Симидчиев – на 17.04 в „Денят започва с Георги Любенов”, БНТ 1.

Ще спестя реакциите на посочените изказвания в парламента и по някои телевизии, за припомня някои факти от преди година.

На 23.01.2020 г. китайските власти съобщават за първи стъпки по въвеждане на карантина в Ухан. Между другото, по повод Китайската нова година милиони граждани са го посетили и напуснали Долу горе по същото време и малко по-късно, България е посетена от 631 китайски граждани, а 364 българи  посещават Р. Китай (по данни на НСИ). Три по-късно (26.01.2020 г.) доц. д-р Райничка Михайлова-Гарнизова, PhD (защитила дисертация в областта на биотероризма – Н.К.) от Военномедицинска академия ни убеждава от екрана на „Денят започва с Георги Любенов” (БНТ 1), че „се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция..“, и че „рискът за България е почти нулев и умерен – за тези, които пътуват по целия свят…“

Липсва реакция от началникът на ВМА на изказването на подчинената му доцентка.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мълчи по темата за събитията в Ухан.

От обществената сцена липсва и директора на Националният център по заразни и паразитни болести професор проф. Тодор Кантарджиев.

Месец по-късно, със заповед № Р-37 от 26.02.2020 г. на министър-председателят Бойко Борисов е създаден Национален оперативен щаб, който „да организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и да събира, обобщава и анализира цялата информация за развитието на ситуацията, свързана с разпространяването на COVID-19,  и да информира медиите и обществеността.” И само три дни след това (29.02.2020 г.) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, председател на новосъздадения щаб заявява пред  Жени Марчева в предаването „Тази събота” на bTV – „ „Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса”

Петнадесет дни по-късно (13.03.2020 г.) в страната е въведено извънредно положение заради COVID-19, а на следващия ден генерал Мутафчийски от Гранитната зала на Министерския съвет отправя драматично послание към народа – .„..Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история… Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които обичаме. Тези, които са ни отгледали и тези, които се радват на нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие..”

Ще премълча среднощните брифинги на НОЩ, чувалите с трупове, детските площадки за складиране на ковчези и прочие страховити неща, които чухме за едногодишното съществуване на щаба. Няма да спестя и думите на генерал Мутафчийски, с които прекъсна интервюто пред Любомира Бенатова (14.05.2020 г., TV1, „Алтернативата“) – „...Очаквам да измрат много хора, яко да измрат!“ И понеже очаквам да се надигне вой на възмущение от тези мои думи, ще спомена, че за високата смъртност в страната в края на миналата и началото на настоящата година ще си поговорим след като прокуратурата се самосезира по темата.

Уважаеми народни представители, 

НОЩ не е управлявал никаква криза! Престанете да леете крокодилски сълзи за едно нищо (то беше създадено като инструмент на Борисов за политически цели). По-добре е незабавно да задължите кабинета в оставка да активира Националния план за готовност за грипна пандемия, като внесе в него необходимите корекции.

Послушайте съвета ми и престанете да давате повод на представители на ГЕРБ да ви „мандръсат с 200 км/час“ (по сленга на  един премиер в оставка).

Което, апропо, се случи в пленарната зала на 16.04.2021 г.

Послепис: В момента (18.04,9:41) Борисов ги "мандръса" по bTV. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар