неделя, 18 април 2021 г.

СВЕТОВНИЯТ МАНАСТИР

 

Светът е изправен пред глобалната идеология на ограниченията.

Алексей Рощин, 16.04.2021 г.

Авторът е социолог, социален психолог, политически технолог и блогър. Водещ експерт в Независимия фонд „Център по политически технологии“ на Руския университет за дружба между народите.

Днес пътувах в московското метро – и там, на мониторите, инсталирани във всеки вагон, пуснаха „екологична реклама“, която призоваваше: „контролирайте вашата въглероден отпечатък“, тъй като той унищожава климата, и всички ние трябва да започнем да се борим заедно, а този, който смята, че не може да направи нищо, защото е малък човек, е много грешен.

ТИ МОЖЕШ! – казва рекламата. Една такава, красива, със снимки. Знаете ли какво стои на първо място в списъка на „нещата, които всеки може да направи“ по отношение на „борбата с въглеродния отпечатък“? Директно засиях, когато го видях. Разбира се – „да намалим консумацията на месо и млечни продукти“! Здравей, Грета Тунберг ... Да, да, ние знаем как: кравите пърдят, развалят въздуха – така че просто трябва да ги унищожим веднъж завинаги и да възпитаме чрез труд мръсните „месоядни хора“, за да гризат моркови и да са щастливи.

А ето какъв цитат намерих на уебсайта на Грийнпийс: „Преходът към благоприятна за климата диета (с по-високо съдържание на растителни храни, отколкото животински) е едно от най-ефективните неща, които човек може да направи за планетата и климата.“ Така се нарича сега – „благоприятна за климата диета”!

И още предложения, за това какво допълнително трябва да направим, за да се преборим с въглеродния си отпечатък – да спрем да използваме топла вода, да отопляваме домовете си, да използваме обществения транспорт (по-добре е да караме велосипед), да летим със самолети. .. И от същия сайт: „Можете да се опитате да не ядете месо в понеделник, както правят участниците в глобалната инициатива Meat Free Monday в целия свят. Можете да избегнете говеждото месо, тъй като то, от всички видове меса е най-виновно за големия въглероден отпечатък.“ Говеждото не им дава покой! Злощастната „крава и личните автомобили са основните врагове на човечеството“ – отново цитирам.

Ако обаче някой се реши на това, сиреч да се отърве с малко – и наистина не яде месо в понеделник и кара колело до най-близкия магазин веднъж седмично – да не си мисли, скъпи приятели, че е достатъчно. Няма да се отърве с малко кръвопускане, защото „борците срещу изменението на климата" не се шегуват. Те просто ни подмамват. Ето още един цитат:

„Днес е особено важно да обърнем внимание на намаляването на собствения ни въглероден отпечатък, тъй като парниковите газове бързо променят климата на планетата и засилват климатичната криза. Според учените, за да разрешим ефективно проблема с климатичната криза в развитите страни, „личният въглероден отпечатък трябва да бъде намален с 80-90% до 2050 година“.

И така 80-90%. Тоест 10 пъти. Яжте по килограм месо на седмица и ще го намалите със 100 грама. И никакви колбаси!

Шокиращо е колко неусетно, но съществено са се променили акцентите на „зелената пропаганда“. Вече никой не се стреми да се преструва, все едно че „растителните диети“ са измислени в интерес на самия мирянин, защото „месото е вредно“ лично за него, но дъвченето на трева е прекрасно нещо за фигурата, хармонията и потентността му. Освен това вече никой не казва, че въртенето на педали и ходенето пеш до офиса е нещо като „фитнес“ и  е „полезно за здравето“. Като цяло ние, мръсните (във всеки един смисъл) представители на човечеството, престанахме да се убеждаваме, че всякакви лишения и загуба на цивилизационни удобства са необходими за нашето собствено „здраве“ и „полза“.

Не, сега ни казват откровено и грубо – вашите интереси и удобства са на второ място, сбогом, защото това е необходимо не за вашите жалки трупове, а за климата. Трябва да се съгласите с лишенията, защото това е Наша работа, на италиански - Cosa Nostra. И заключението се подразбира – ако искаш безсрамно да ядеш месо, тогава ще се изправиш срещу мафията (Нашата работа). И какво се случва с такива безумци – Холивуд отдавна го е обяснил и показал във филмите си.

Няма конспирация, всичко е казано напълно открито, в прав текст. Всичко е готово, намордниците на хората вече са сложени. А по-нататък – по-нататък само напред, към Светлото утре.

В цялата тази история най-много съжалявам за кравичките. Всичките зелени пропагандисти ясно ни казват, че кравите трябва просто да бъдат унищожени – като вид. Напълно. Нещо повече, вече имаше репетиция – през 2000 г., когато под предлог за „борба с болестта ЛУДА КРАВА“ във Великобритания бяха унищожени всички крави и бикове. Напълно, до крак. Сега очевидно се канят да направят същото, но в мащабите на човечеството. Освен ако индусите не се възпротивят – в края на краищата кравата е свещена и те лесно няма да я дадат ... В кравите е цялата надежда на индусите.

Като цяло би било много погрешно да се третират подобен вид листовки като някаква шега или някаква екзотика, тъй като „тези там, на Запад нямат какво да правят!“ Не, те имат какво да правят, задачата е поразителна по мащаб – да променят цялото Човечество, да го накарат да танцува в тон на „зелената перестройка“! Навсякъде по света се утвърждава Екологичен тренд в политиката, а огромното внимание към проблемите на опазването на околната среда само се засилва във връзка с непрекъснатата истерия в световен мащаб около „епидемията Covid-19“. Всъщност днес „зеленият екологизъм“ започва да претендира за статут на вид глобална и наднационална, наистина глобална идеология, действаща сякаш „над правителствата“.

2020 г. показа как това става на практика – когато правителствата на различни държави, като по команда, въвеждат подозрително едни и същи мерки, свързани с ограничаване на икономическата и всякаква друга дейност на населението, навсякъде едно и също носене на маски, пропуски, локдауни, вечерен час, все по-разюздано полицейско поведение при потушаването на различни протести ...

Монашеската килия

А и самият „екологичен“ дневен ред – свързан не само с Грийнпийс, но и с „иконата“ на движението – Грета Тунберг – също е международно подозрителен и универсален и засяга не само въпросите за замърсяването и пречистването на природата. Всичко е много по-широко – светът е обхванат от глобалната идеология на ОГРАНИЧАВАНЕТО. Ограничаване на всички (или почти всички), на цялото човечество, не само в правото да яде месо, но и във всичко останало – в правото да притежава собственост („по-добре“ само да я наема), да пътува („по-добре да си стои вкъщи), да се обединява с други хора („по-добре да поддържа социална дистанция“), да се стреми към комфорт и удоволствие („по-добре да е аскет“ – например да не използва топла вода и отопление).

Бих нарекъл този нов „екологичен тренд“ един вид „ново монашество“ – изглежда, че в крайна сметка до това се свежда „новата нормалност“. Светът трябва да се превърне в един вид голям манастир и всички хора в него да станат монаси и послушници. Монасите от Средновековието имаха подобни характеристики. Те също постеха – не ядяха месо и деликатеси, спяха на твърдо, не общуваха много (някои дори се заклеваха да мълчат), носеха най-простите дрехи, живееха в бедни килии, които не им принадлежаха, даваха обет, че се отказват да притежават собственост и да живеят от милостиня (това, което другите хора ще им дадат – ето ви истинското „споделяне“ за нас!), а ако се придвижвате, нека да е екологично – пешком, с двата си крака! И съответно ще оставяте след себе си минимален въглероден отпечатък, а Грета Тунберг ще бъде доволна от вас.

Виждайки колко упорито се разрушава светът под този „идеал“, колко хармонично работят световните медии, убеждавайки ни, че няма алтернатива на „екологичния избор“ – трудно устоявам на мисълта, че всички ние скоро ще трябва да направим избор – или да се борим, да търсим съмишленици и да намерим аргументите „против“, или спешно да се превърнем в импотентни вегетарианци на велосипеди.

Седенето отстрани и безучастното гледане няма да помогнат.

Ако не искаш да ставаш монах, ще трябва да отидеш на кладата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар