вторник, 1 декември 2020 г.

ИСТИНАТА МИ Е СКЪПА

По повод един неприятен повод (напуснал ни е моят приятел и колега д-р Милчо Перчински – светла му памет) се разрових из Интернет. Попаднах на списание „Военна медицина“, бр.1 от 2009 г. На стр.4 е публикуван материала „20 години Военномедицинска академия“ с автори покойния Стоян Тонев, Евгени Белоконски и Камен Канев.

Ще подмина с мълчание доста от премълчаните факти в текста, но не мога да бъда равнодущен относно информацията за Балканския военно-медицински комитет (БВМК).

Истината е една – идеята и инициативата действително принадлежаха на ген. м-р доцент Никола Александров.

И до тук.

В последвалите близо две години до финализиране на процеса по създаването на комитета, единственият принос на академията беше един нескопосан протокол от срещата в Солун на 09-13 ноември 1994 г. Приносът за този протокол принадлежи на Милан Петров, междувременно назначен през зимата на 1994 г. на мястото на Александров в грубо нарушение на действащия Закон за всеощата военна служба.

Солунският протокол създаде доста главоболия на министъра на отбраната (Димитър Павлов) и на моя милост, докато се стигне до заседание на Министерския съвет (премиер-министър Жан Виденов), на което бях упълномощен да подпиша Меморандума за създаването на комитета от името на Р България (а не от името на ВМА), но при при определени условия. 

Тези условия трябваше да наложа в текста на Меморандума по време на окончателната среща в Букурещ. За които бях подкрепен единствено от представителя на Р Турция – полковник доц. Хасан Туре!

Толкова по темата!

Ако някой се интересува от подробности, мога да му пратя на файл глава тринадесета от непубликуваните ми спомени, посветена специално ва БВМК.

1 коментар:

  1. Николай, сега от теб научавам за кончината на моя змляк Милчо Перчински. Сигурно скоро е починал. Малко след като напусна окончателно ВМА се видяхме с него и си бе в добро здраве. Просто не мога да повярвам! Светла да е пеметта му!
    А ти не е лошо да издадеш спомените си. С интерес ще ги четат много хора, сигурен съм.

    ОтговорИзтриване