сряда, 2 декември 2020 г.

Европейците са разделени по повод ваксината срещу Covid-19

 

От кореспондетите Томас Видер (Берлин), Сесил Дюкурте (Лондон), Жан-Батист Шастан (Виена), Сандрин Морел (Мадрид), Жан-Пиер Стробанц (Брюксел), Мирел Бран (Букурещ), Якуб Иванюк (Варшава)и Ан-Франсоаз Иверс (Малмьо), Le Monde, 2 декември 2020 г.

„Правителствата умножават броя на окуражаващите послания за насърчаване на ваксинациите, които ще бъдат насочени най-вече към най-уязвимите групи от населението“, – пише Le Monde.

 „(...) Според проучване на Световния икономически форум и Института за социални изследвания Ipsos проведено през септември, обхващащо извадка от 20 000 възрастни в 27 държави, Великобритания е европейската държава с най-голям дял от жителите – 85%,  които изразяват готовност да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, включително 52% без колебание. (...) На 13 ноември здравният комитет на Лондонския градски съвет публикува проучване, което установява, че една четвърт от жителите на британската столица „не искат“ или „вероятно не искат” да се ваксинират. Комитетът предупреждава за необходимостта от провеждане на общински и национални кампании насочени към „демистифициране, валидиране и насърчаване на ваксинацията” в страната, където ваксината на Pfizer-BioNTech може да получи одобрение от Националната служба за здравеопазване (NHS) в началото на декември и където правителството дори се надява да започне кампания за ваксинация още на 7 декември”, – се казва в статията.

„В Испания, страната с едно от най-високите нива на ваксинация в Европа (95%), въпреки че нито една от ваксините не е задължителна, проучване на Института за здравеопазване „Карлос III” през септември показва, че 70% от населението е готово да бъде ваксинирано. срещу Covid-19. Въпреки факта, че движението срещу ваксините в кралството е много слабо, правителството, което планира да започне кампания за ваксинация през януари, непрекъснато повтаря, че ваксината Covid ще бъде „толкова безопасна, колкото всяка друга”, – сочат авторите на статията.

 „(...) В Дания, проучване от септември на Института за изследване на общественото мнение установява, че 7 от 10 души биха искали да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, а здравните власти посочиха, че националният регистър на ваксинациите ще позволи да се следи отблизо за възможните странични ефекти както и дългосрочната ефективност на ваксината“, – отбелязват журналистите.–

„В Нидерландия също трябва да започне национална информационна кампания за справяне с „етичната дилема”, че част от населението ще откаже ваксинацията и следователно рискува да се зарази. Същото важи и за Белгия, където (...) Федералният комисар по борбата срещу Covid-19 разчита на информационна кампания за преодоляване на съпротивата на около 25% от белгийците, които казват, че няма да се ваксинират, докато – изненадващо – едно медицинско списание на 25 ноември твърди, че 37% от общопрактикуващите лекари също са готови да се откажат ваксината”, – съобщава Le Monde.

„В Германия проблемът е малко по-различен. Равнището на ваксиниране на населението там е високо –   около 90% от гражданите са обхванати с 14-те ваксини, препоръчани от института „Роберт Кох”, но правителството знае, че прекомерният волунтаризъм може да има обратен ефект, което бе демонстрирано и на неотдавнашният дебат по повод решението му от м.март да направи задължителна ваксинацията срещу морбили”, – се казва в изданието.

„(...) Перспективата за ваксинация срещу Covid-19 срещна най-голяма съпротива в Източна Европа. Такъв е случаят в Полша, където движението срещу ваксинацията, понякога твърде близко до ултракатолическите кръгове, се радва на относително голямо влияние. По тази причина по въпроса за ваксинацията срещу Covid настъпи дълбок разкол сред населението, което се раздели на две равни групи. Според проучване на UCE Research, проведено от 20 до 23 ноември, 43% от анкетираните биха искали да бъдат ваксинирани, и точно толкова процента от анкетираните не искат”, – пише вестникът.

„(...) В Румъния битката за масовата ваксинация срещу Covid-19 също не е спечелена. Според проучване, проведено на 19 ноември, само един на всеки трима румънци е готов да бъде ваксиниран. Друга една трета от румънците твърдят, че са против ваксинацията, докато последната една трета би предпочела да изчака да види дългосрочните ефекти на ваксината”, – се казва в статията.

"(...) Сред европейските държави, Унгария несъмнено е много особен случай. В държава, в която, като резултат от наследството от комунистическия период, степента на ваксинация е една от най-високите на континента, пристигането на първите 10 дози от руската ваксина „Спътник V” на 19 ноември по искане на националистическия премиер Виктор Орбан, съпроводено от мощна пропаганда, доведе до безпрецедентно нарастване на недоверието към ваксинациите“,– коментират авторите на статията.

 „Според проучване на общественото мнение, публикувано на 18 ноември, 47% от унгарците заявяват, че ще откажат ваксинацията срещу Covid. На въпрос за руската ваксина, само 7% от унгарците отговарят, че са готови да бъдат ваксинирани”, – отбелязва вестникът. „Обикновено в Унгария, за разлика от други страни, няма много силно антиваксърско движение, но в политиката по отношение на ваксинацията важно значение има доверието в правителството и в тези, които произвеждат ваксината“, –обяснява Дора Варга, специалист по история на унгарските ваксинации в University of Exeter, Великобритания.

„Изглежда обаче няма такова доверие, тъй като Виктор Орбан, който определи началото на ваксинациите между декември и януари, обяви, че ще внася ваксини от Москва и Пекин, две столици, с които поддържа топли отношения. „Руската ваксина може да е ефективна, но бих предпочел първо да получа одобрение от Европейската агенция по лекарствата”, – обяснява Золтан Сабад, президент на най-големия профсъюз на унгарските лекари. Всъщност Орбан отстояваше свободното право на унгарците „да решат на коя ваксина имат най-голямо доверие”,  за да заобиколи европейските изисквания, които теоретично предвиждат предварителен преглед и разрешаване от Европейската агенция по лекарствата, въпреки че са възможни изключения в случай на спешност. Официално се твърди, че всички ваксини ще бъдат тествани в Унгария преди ваксинацията. Ако те преминат тестовете, то „аз ще се ваксинирам с руска или китайска ваксина”, – обеща в парламента министърът на здравеопазването Миклош Каслер”, –  обобщава Le Monde.

Няма коментари:

Публикуване на коментар