петък, 4 декември 2020 г.

COVID-19 – ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ


Вместо послеслов: Не се надявам следващите редове да стигнат до съзнанието на уче́ния медицински квинтет „Плашиланци“ – Ангелов, Кунчев, Мутафчийски, Балтов,  който от два дни прерасна в секстет, привличайки в състава си друг уче́н – вечната „Амбър“ Красимир Гигов. Тях друг ще ги съди, когато му дойде времето. Съзнавам освен това, че ще ми бъдат приписани какви ли не грехове. Методът за спор –„argumentum ad hominem“ шефства по нашенско много отдавна. Но тъй като съм „ковид-дисидент“от началото на епидемия COVID-19 и заклет „мангър“, а от два дни и „разпространител на зловредни МЕМ-ове“ според лицето Nikolay Djenkov [1] от Facebook-групата „Български лекари, мед. сестри и студенти по медицина“, реших, че съм длъжен да споделя едно различно мнение по темата. Никого не принуждавам да приема тезите на г-н Ставицки. Но ви моля, дами и господа, да не постъпвате като квинтета, който не търпи друго мнение, освен собственото и което е по-жалко – не е доволен от калпавия народ, на „който е отдал сили и време“, за да го командори, а пък той кореннопреклонно не му благодари! Надявам се, че няма да бъдете наивни и като експертите на СЗО, които се канят да инспектират КНР с надеждата да установят причините да пандемията. Горките, не знаят, че ще видят само това, което председателят Си реши. Надявам се, тези от вас, които ползват английски език, да се възползват и от цитираните от автора литература, към която има линкове. Приятно четене!

Бележка:

[1]-покорно моля членовете на помената по горе група да доведат съдържанието на следващите редове до господата Nikolay Djenkov и Добромир Присадашки, поради факта, че съм им отнел възможността не само да ме коментират, но и да ме четат.

Вместо въведение: На 27, 28 и 30.11.2020 г. електронното издание zavtra.ru публикува материали от блога на Андрей Ставицкий, посветени на пандемията Covid-19. Те могат да бъдат прочетени в оригинал на адреси:

1. https://zavtra.ru/blogs/covid-19_i_mir_epidemiya_glazami_vrachej_i_virusologov;

2. https://zavtra.ru/blogs/covid-19_i_mir_kto_otkril_yashik_pandori;

3. https://zavtra.ru/blogs/zachem_miru_covid-19_po_sledam_postpravdi_epohi_velikih_peremen.

Статиите са написани в съавторство със заслужилият лекар на Украйна Виктор Ставицки. На 3.12.2020 г. в електронното издание на „Труд” е публикувана втората статия от блога със заглавие „Каква е ролята на Бил Гейтс за COVID-19 и кой отвори кутията на Пандора”.

COVID-19 И СВЕТЪТ: ЕПИДЕМИЯТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЛЕКАРИ И ВИРУСОЛОЗИ

Трудно е да се каже как бъдещите поколения ще оценят историята на коронавируса. Особено като се има предвид, че все още не е приключила. Въпреки това, въпреки че коронавирусът представлява реална заплаха за живота и здравето на хората, възможно е борбата срещу него да доведе до повече жертви, отколкото самият вирус. И ние трябва да живеем с него, изхождайки от научна гледна точка без претенции за абсолютно съвършенство. Но за да не се породи паника, струва си да се знае каква информация имаме за този вирус. Коронавирусите (лат. Coronaviridae) са известни на науката отдавна. Човешкият коронавирус е изолиран за първи път от учените през 1965 г. от пациенти с остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ). Доскоро човешките инфекции, причинени от коронавирус, се смятаха за безвредни и поради това вниманието на изследователите към тях или липсваше или беше незначително. През 2002-2003 г. обаче, в Китай беше регистрирано огнище на атипична пневмония или т.нар. тежък респираторен синдром (ТОРС или SARS), причинен от вируса SARS-CoV, който принадлежи към семейството на коронавирусите.

Това е първата, позната на лекарите епидемия от COVID. От Китай инфекцията се разпространява в други страни. Общо в света са регистрирани 8273 случая на болестта, от които 775 души почиват. Смъртността от ТОРС е 9,6% от заразените. Втората епидемия от COVID започва през 2012 г., когато са регистрирани първите случаи на т.нар. Близкоизточен респираторен синдром (БИРС или MERS), причинен от друг коронавирус, MERS-CoV. Според експерти смъртността при MERS е била 35%.

В момента сме свидетели на третата епидемия, причинена от коронавируса SARS-CoV-2.

Оценявайки причините за смъртта при COVID-19, експертите ясно разграничават смърт, резултат от коронавирусната инфекция и смърт при наличие на коронавирусна инфекция. В първия случай вирусът SARS-CoV-2 е директна причина за смъртта. Във вторият – пациентите, заразените с вируса, умират от усложнения или обостряния на хронични заболявания или други причини, които не са пряко свързани с инфекцията.

В края на януари COVID-19 беше включен в списъка на най-тежките заболявания в цялата история на човечеството, въпреки че общата смъртност от COVID-19 в повечето страни остава на нивото на средногодишните нива на грип, а средната възраст на починалите директно от коронавирус е повече от 80 години (вж.: Аналитичния уебсайт на Swiss Policy Research – https://swprs.org).

Какво си струва да се отбележи?

1) Епидемията COVID-19 ясно демонстрира провала на т.нар. западни модели на здравеопазване, от които преди се ръководехме. Особено като се има предвид информационната кампания, придружаваща епидемията, която поставя един прост въпрос: това пандемия от COVID-19 ли е или пандемия на страха? Въпросът е свързан с факта, че медийната информация за хода на епидемията наподобява съобщения от бойното поле по време на война, която губим на всички фронтове. Трябва да се признае, че със сигурност има формални основания, ако не за страх, то поне за сериозно безпокойство. Въпреки че COVID-19 очевидно не е вирус-убиец, а лечима болест. Но медийното отразяване на епидемията протича така, сякаш има пандемия от чума, която представлява заплаха за цялото човечество, а статистическите данни са коригирани така, че да допринасят за нарастването на масовата паника и общата депресия. И това обстоятелство става по-опасно от самата епидемия. В същото време за лекарите стана много по-трудно да оказват навременна помощ на пациенти с инфаркти, наранявания, инсулти, рак, хронични заболявания, бременни жени и жертви на пътни инциденти, което увеличи смъртността след тях няколко пъти.

В резултат на това общият проблем в рамките на ковид-стратегия е осъзнат, но не е решен. За да стане ясно за какво говорим, представете си, че по време на война противникът активно настъпва, но вие сте информирани точно за всички сили и средства, с които той разполага, и, очевидно, знаейки собствените си възможности, вие можете да с голяма доза увереност да планирате военна кампания. И обратната хипотеза. Ако вие не познавате бойните възможности на противника, ако сте изправен пред пълна неизвестност за него, а той яростно настъпва навсякъде, тогава се появява страх, който от своя страна ражда паника. Паниката е невъзможна за овладяване. И това породи феномен, който вече наричат корона-криза или корона-лудост, свързан с истерия, причинена от страха от инфекция.

Неслучайно ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус (свързан е с фондациите „Семейство Клинтън“ и „Бил и Мелинда Гейтс“, през 2006, 2009, 2011 г. като министър на външните работи укрива информация за огнища на холера в Етиопия, смята се, че назначаването му за генерален директор на СЗО е свързано с подкуп – бел. моя) се оплаква: „Ние се борим не само с епидемията, но и с инфодемията. Фалшивите новини се разпространяват по-бързо и много по-лесно от самия вирус, като същевременно са не по-малко опасни от него“ [10].

2) Според СЗО заразността (възможността за предаване на инфекцията от човек на човек) и скоростта на разпространение на болестта при грип е много по-висока, отколкото при COVID-19 [2]. Истинската смъртност от COVID-19 изобщо не е известна, тъй като при повече от 80% от заразените болестта протича безсимптомно.

Очевидно е, че официалният брой на идентифицираните пациенти директно зависи от броя на извършените изследвания и броят им нараства експоненциално [7]. Което също поставя под съмнение качеството на тестовете, тъй като те са въведени по спешност без задълбочена проверка и са били предназначени за изследвания, а не за диагностика.

В същото време официалната статистика поставя знак за равенство между положителни тестове за COVID-19 и заболяване. Но на практика това е броят на идентифицираните заразени. В повечето случаи заразените без клиника са просто заразени. А болни са заразените със съответната клиника. Трябва да се признае впрочем, че при COVID-19, линията между тези състояния е много тънка, тъй като при асимптоматични пациенти при изследване на белите дробове с КТ (компютърен томограф) могат да бъдат открити патологични промени [1].

3) Истинският брой смъртни случаи от COVID-19 също не е известен. Никой специалист не може да посочи реалните цифри: в колко смъртни случая самият вирус SARS-CoV-2 е истинската причина за смъртта на пациентите и при колко пациенти, заразени с коронавирус, други остри или хронични заболявания или други причини (травма, самоубийство и др.) и т.н. са причина за смъртта, По принцип такава статистика няма. Показателите за смъртността, съобщавани от медиите (у нас те се съобщават от уче́ния медицински квинтет „Плашиланци“, а медиите само ги тиражират обилно – бел.моя) не издържат на никаква критика.

Почти всички анализатори са съгласни, че подходът за определяне на показанията за тестване е изключително селективен, което означава, че не може да бъде истински обективен. В същото време голям брой починали пациенти, заразени с вируса COVID-19, изобщо не са изследвани. При всички тези пациенти официалната причина за смъртта е коронавирусът, който по принцип е напълно неправилен, тъй като съпътстващите заболявания не се вземат предвид.

В онези региони, където е извършено послесмъртно проучване на починалите, заразени с вируса COVID-19, при преобладаващия брой случаи, непосредствената причина за смъртта не е SARS-CoV-2, а други заболявания или причини.

Очевидно е, че ако лекарите не знаят точния брой на болните от COVID-19 и истинския брой пациенти, починали директно от коронавируса, те дори приблизително не могат да определят нивата на смъртност от SARS-CoV-2. В тези случай гадаенето на кафе ще бъде по-точно. Във всеки случай според СЗО смъртността от заболявания на кръвоносната система, онкологична патология, туберкулоза, вирусен хепатит С и дори СПИН (AIDS) в абсолютни числа е несравнимо по-голяма от тази на COVID-19. Същото може да се каже и за сезонния грип.

Ще отбележим, че рисковата група включва основно лица с отслабен имунитет – възрастни хора и старци, както и пациенти с хронични заболявания, което е доста предсказуемо, като се има предвид, че всеки вирус работи за естествен подбор. Дори в развитите страни, включително САЩ, рисковата група и пациентите с клинични прояви на коронавирусна инфекция се тестват главно за коронавирус [9]. Естествено, хората в риск и без коронавирус имат достатъчно проблеми с оцеляването. Съвсем очевидно е, че в страните, където се тестват предимно пациенти с тежки прояви на COVID-19 и възрастни хора, смъртността ще бъде надценена.

Друга парадоксална характеристика на епидемията COVID-19 е, че медиите свързват увеличаването на броя на заразените с разрастване на епидемията (в България това се твърди първо от уче́ния медицински квинтет „Плашиланци“, а медиите само ги тиражират обилно – бел.моя). В същото време, според Института „Робърт Кох“ (Германия), увеличаването на броя на заразените с COVID-19 директно зависи от увеличаването на броя на извършените тестове [7]. Въпреки че много специалисти по вирусология обосновано предполагат, че вирусът е циркулирал и по-рано, но не е бил открит, защото никой не го е търсил [6].

В този смисъл е изключително важно правилното разбиране и обективна оценка на реалната заплаха от пандемията на COVID-19. Всяка статистика, камо ли медицинската статистика, трябва да има единни стандарти и единен методологичен подход. Само въз основа на това е възможно да се направи обективен и изчерпателен анализ на заболяването, да се формулират научно обосновани заключения, да се направи най-точната прогноза и да се дадат правилни и ефективни препоръки. В противен случай всичко ще прилича на шарлатанство или злонамерени действия.

4) Една от трудностите в борбата срещу епидемията COVID-19 е, че вирусът SARS-CoV-2 е склонен към чести мутации, които според експертите се появяват приблизително на всеки две седмици. И колкото повече хора участват в предаването на вируса един на друг, толкова по-различни мутации ще се получат.

Мутациите на COVID-19 обаче не оказват значително влияние върху неговите свойства. Въпреки че те все още могат да повлияят неблагоприятно на последващата диагностика. Неизбежният растеж на имунната прослойка на преболедувалите обаче ще помогне да се ограничи вирусът. С течение на времето той ще престане да бъде определящ фактор в живота ни, независимо от инфодемията. Но трябва да се има предвид, че имунитетът на тези, които са имали коронавирусна инфекция, е нестабилен и обикновено трае не повече от два до три месеца [5], което може сериозно да усложни борбата срещу инфекцията. Освен това имунитетът намалява много по-бързо при пациенти, претърпели леки или асимптоматични форми на коронавирус.

В светлината на казаното е ясно, че карантинните мерки са предназначени да изгладят кривата на заболеваемост и съответно да разпределят по-равномерно тежестта върху здравната система. Въпреки това, като се вземе предвид строгият санитарен надзор на контактните и заразените хора, включително медицинските работници, и превантивните мерки, включително въвеждането на карантина в лечебните заведения, това натоварване се увеличава, а когато лекарите се занимават с пациенти с коронавирус, те не могат да обърнат дължимото внимание на останалите пациенти. Следователно опасенията на много експерти, че карантинните мерки за държавите и обществата може да са по-лоши от самия вирус SARS-CoV-2 [4], са напълно оправдани, тъй като противоепидемичните мерки са изключително ресурсноемки, а тяхната ефективност е много съмнителна.

Във връзка с горните характеристики на инфекцията COVID-19, необходимостта от разработване и възможната ефективност от използването на ваксина срещу това заболяване се оспорва от много експерти. Създаването на нова ваксина само по себе си е много сложен и скъп процес, който изисква време и сериозни интелектуални, технологични и финансови инвестиции. И въпреки всички уверения относно безопасността на ваксинацията, трябва да се признае, че за съжаление е невъзможно да се постигне пълна и цялостна безопасност по време на нейното прилагане.

Очевидно е, че всяка ваксинация винаги е придружена от определени рискове, включително и такива, свързани с индивидуална непоносимост към лекарства, което е практически невъзможно да се предвиди. Данните от отделни проучвания [3], за съжаление, не добавят увереност в ефикасността и безопасността на използваните ваксини. Това обаче е тема за отделен разговор и изследване.

5) В същото време особена тревога предизвиква високият интерес към такова развитие на събитията на компаниите от т.нар. Биг  Фарма (Big Pharm), които обикновено печелят пари от болести и страдания. Всъщност при тези условия опазването на общественото здраве в случай на ваксинация не е гарантирано поради постоянната мутация на вируса, но в борбата за правото да се ваксинират народи и държави срещу новия бич са заложени стотици милиарди долари. Лекарите разбират, че от всяка ваксина, предлагана в тази фармакологична надпревара, може да има малко ползи и сериозни странични ефекти (не зная дали уче́ния медицински квинтет „Плашиланци“ го разбира или им е политически поръчано да не го разбират – бел.моя). Освен това, докато руските ваксини бъдат тествани и готови за масово ваксиниране на населението, необходимостта от тях може да изчезне, тъй като до края на годината по-голямата част от населението по един или друг начин ще бъде болно от COVID-19 и ще получи популационен имунитет.

Основание за подобна хипотеза са резултатите от работата на шведски изследователи по измерването на хуморалния и клетъчен имунитет [8], когато т.нар. клетките на имунната памет (Т-лимфоцитите), когато се срещнат отново с инфекция, се „събуждат“ и активират имунния отговор на организма.

Според това проучване само малка част от шведите са имали антитела в кръвта си, но около една трета от изследваните вече са имали клетъчна памет, което предполага, че значителна част от шведите вече са имали някаква форма на COVID-19 или са имали контакт с вируса. В последния вариант няма специално възпроизвеждане на антитела в организма. Но благодарение на Т-лимфоцитите в тях се формира имунологична памет към вируса, която е сравнима с получаването на жива ваксина, имунитетът от която е много по-висок от ваксината, получена по изкуствен път, тъй като в резултат на естествена инфекция имунната система се запознава с пълноценен вирус, а не с редуцирания му вариант, както се случва по време на ваксинацията.

6) Особена загриженост сред лекарите и вирусолозите предизвиква проблемът с носенето на маски, за който настояват властите по целия свят. Понякога тази мярка е необходима. Но предотвратява ли маската разпространението на вируса? В крайна сметка човек не може да не диша и ако въздухът преминава през маската, защо и вирусът да не премине. По-специално, според много лекари, маските трябва да се използват там, където има контакти с доказани рискови групи и в медицинските заведения. Те намаляват риска от инфекция при кихане и кашлица, но са неефективни срещу разпространението на вирусни инфекции при здрави хора, при които повече помагат поддържането на дистанция и хигиена.

В този смисъл е по-добре да обърне повече внимание не на режима носене на маски, а на безопасни вентилационни системи и основни хигиенни правила. В същото време носенето на маски също има отрицателни странични ефекти, включително недостиг на кислород и повишаване на концентрацията на въглероден диоксид (CO2), което води до хипоксия (гадене, главоболие, загуба на концентрация), а в случай на неправилна употреба може да допринесе за предаването на инфекцията.

Иначе казано, маските почти не предпазват от респираторни вирусни заболявания, но могат да причинят истинска вреда на организма, тъй като постоянното им използване от здрави хора (например българските ученици – бел.моя) води до главоболие, мозъчна хипоксия, нарушения на съня, кожни и бронхопулмонални заболявания, както и намален имунитет и депресивни разстройства.

Това е особено очевидно предвид факта, че населението не е склонно редовно да сменя маските и в по-голямата си част ги носи неправилно. За съжаление служителите на много страни практически не вземат предвид тези препоръки на специалистите, поддавайки се на страха от неизвестна епидемия и проявявайки явно неподходяща бюрократична ревност.

В результате маски уже сейчас во многих местах становятся своеобразными идентификаторами лояльности населения власти и согласия человека на инфодемию, которая крайне негативно сказывается на экономике стран и социальном положении людей. Более того, в условиях подготовки к грядущей всеобщей вакцинации растёт опасность, что внедренная во многих городах система «Умный город» будет использоваться против непривитых вакциной людей, создавая благоприятные условия для цифровой «охоты на ведьм» как раньше подростки с помощью гаджетов охотились на покемонов.

В резултат на това маските вече на много места се превръщат в своеобразни идентификатори на лоялността на населението към властите и съгласието на хората с инфодемията, която има изключително негативен ефект върху икономиките на страните и социалното положение на хората. Освен това при подготовката за предстоящата универсална ваксинация има нарастваща опасност системата „Умен град“ (Smart City), въведена в много градове, да бъде използвана срещу неваксинирани хора, създавайки благоприятни условия за цифров „лов на вещици“, както преди време тийнейджърите ходеха за лов на покемони.

Към такива разсъждения подтиква и информацията, че още през 2010 г. Фондация Рокфелер започва финансиране на сценарий за планиране на манипулирането на държавната политика, включващ глобален пандемичен сценарий, наречен „Lock Step“. След развитието на епидемията COVID-19 тази програма е продължена. Както се оказва, Фондация Рокфелер и Фондация Клинтън вече са разработили поредица от COVID приложения, които ще контролират животът след COVID (post COVID live).

Тази програма е инициирана от Фондация с нестопанска цел Commons Project, която е част от Световния икономически форум. Проектът Commons включва три COVID приложения – CommonHealth, COVIDcheck и CommonPass – които ще контролират частния живот на хората. Заедно те ще събират, съхраняват и управляват здравни данни, въз основа на които приложенията ще решават дали хората имат право да пътуват, учат, отиват в офиса и др. Въпреки че е много по-лесно просто да задължите всички, които са отказали да ваксинират, да си поставят жълти звезди на дрехите си отпред и отзад, за да може всеки да види кой е виновен за епидемията и да вземе навременни мерки срещу тях. А от там до „диференцирането по цвета на панталона“, известно от филма „Кин-дза-дза“ (съветски филм-антиутопия на режисьора Георгий Данелия и сценариста Реваз Габриадзе от 1986 година, подробности в Уикипедия - бел. моя) или нещо по-лошо, не е далеч .

Между другото, това твърдение би било спорно и неподходящо, ако разработчиците на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ вече не бяха обявили разработването на цифров идентификатор, базиран на историята на ваксинацията на Trust Stamp, който, според тях „evolve as you evolve“, т.е. „развива се, в зависимост от степента на  развитие“, но скоро трябва да е готов. И след това идентифицирането на неваксиниран служител или минувач след изтеглянето на съответната програма ще бъде толкова лесно, колкото извършването на телефонно обаждане.

7) И така, както виждаме, предварителните заключения на лекарите са разочароващи. Ако не всички, то почти всички ще преболедуват вируса. За някои това заболяване ще бъде фатално. И мнозина, дори след като са се възстановили, ще страдат от последиците от коронавируса в продължение на месеци. Освен това събитията от лятото на 2020 г. показаха, че коронавирусната инфекция не е сезонна, а ще се наблюдава през цялата година. Трябва да се примирите и с това.

Като се има предвид нестабилният и краткосрочен имунитет, пациентите, които са били болни от COVID-19, не трябва да се отпускат – ще има повтарящи се инфекции и ваксината срещу вируса SARS-CoV-2, поради честите му мутации, може да бъде неефективна. Особено тревожна е и информацията от Израел, че в хода на първичните проучвания при редица пациенти е била нарушена репродуктивната функция, водеща до безплодие, което ни принуждава да припомним твърденията на Бил Гейтс за необходимостта от намаляване на населението на света по този начин. Тази информация обаче се нуждае от допълнителни изследвания.

Тъй като обаче COVID-19 породи глобална коронавирусна криза, трябва да разгледаме не само медицинските аспекти на това явление, но и социалните, които ни потапят в митологията, която вече се използва като инструмент за политическа борба. И тук се случи нещо неочаквано. Но повече за това –  следващия път.

Използвана литература:

1. Chest CT Findings in Cases from the Cruise Ship «Diamond Princess» with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). URL: https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/ryct.2020200110  

2. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 46. URL: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200306-sitrep-46-covid-19.pdf?sfvrsn=96b04adf_2  

3. Guglielmi G. Italian Scientists Protest Funding for Vaccine-Safety Investigation. URL: https://www.nature.com/articles/d41586-018-07464-0

4. Ioannidis J. P. A. A Fiasco in the Making? As the Coronavirus Pandemic takes Hold, we are Making Decisions with out Reliable Data. URL: https://www. statnews. com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/

5. Lovelace Jr. B. Coronavirus Antibodies May Last only two to three Months After Infection, Study Suggests. URL: https://www.cnbc.com/2020/06/18/coronavirus-antibodies-may-last-only-2-to-3-months-after-infection-study-suggests.html  

6. Pablo Goldschmidt. Coronavirus: «El Pánico es in Justificado», Dice un Virólogo Argentino en Francia. URL: https://www. clarin.com/buena-vida/coronavirus-panico-injustificado-dice-virologo-argentino-francia_0_yVcmJ4RM.html

7. Schreyer P. Coronavirus: Irreführung bei den Fallzahlen nun belegt. URL: https://multipolar-magazin.de/artikel/coronavirus-irrefuhrung-fallzahlen  

8. Sekine T., Perez-Potti A. & etc. Robust T cell Immunity in Convales cent individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19 / BioRxiv. 29 june 2020. doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.29.74888

9. These Coronavirus Patients Aren’t being Counted – or Tested. URL: https://www.latimes.com/california/story/2020-03-19/coronavirus-patients-not-tested-not-counted  

10. UN tackles ‘Infodemic’ of Misinformation and Cybercrime in COVID-19 Crisis. URL: https://www.un.org/en/un-coronavirus-communications-team/un-tackling-‘infodemic’-misinformation-and-cybercrime-covid-19  

COVID-19 И СВЕТЪТ: КОЙ ОТВОРИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА?

През последните 70 години нито едно събитие не е причинило такива щети на човечеството както епидемията COVID-19. Въпреки че човешките загуби от коронавирус според СЗО са няколко пъти по-малки от СПИН (СПИН). И това се дължи преди всичко на медийния и политически компонент. Всяка седмица в научните списания по света постъпват около хиляда статии за коронавируса. А в медиите има още повече публикации. Тази информация обаче не добавя яснота, тъй като повечето публикации предизвикват само информационен шум.

Какво си струва да отбележим по темата?

1) Попытка причастных к исследованиям короновируса лиц утвердить точку зрения, что он появился не в Уханьском институте вирусологии (УИВ), а на Уханьском рынке морепродуктов, не убеждает уже хотя бы в силу ее категоричности, что вынуждает вспомнить совет Талейрана не верить слухам, пока их не опровергнут, исходя из простой посылки, что если в мире существуют лаборатории, способные создать подобный вирус, а они существуют, то вероятность его создания и утечки не исключена. Особенно активно опровергали данную версию:

- ведущий вирусолог УИВ Ши Чжэньли (Shi Zhengli-Li);

- финансировавший ее много лет Питер Дасзак (Peter Daszak) из EcoHealth Alliance;

- финансировавший г-жу Ши и г-на Дасзака глава Национального института аллергии и инфекционных заболеваний Антонио Фаучи;

- финансировавший А. Фаучи бизнесмен Билл Гейтс;

- авторы статьи о происхождении коронавируса в журнале Nature от 17 марта 2020 г. Кристиан Дж. Андерсен (Kristian G. Andersen), Эндрю Рэмбот (Andrew Rambaut), В. Я. Липкин (W. Ian Lipkin), Эдвард Холмс (Edward C. Holmes), Роберт Ф. Джерри (Robert F. Garry) [2];

1) Опитът на участниците в изследванията на коронавируса да поддържат гледната точка, че той не се появява в Института по вирусология в Ухан (УИВ), а на пазара на морски дарове в Ухан, не е убедителен, макар и само за ради неговата категоричност, която ни кара да си припомним съвета на Дьо Талейран (Шарл Морис, 1754-1838, френски политик и дипломат – бел.моя), да не вярваме на слуховете, докато те не бъдат опровергани, въз основа на простата предпоставка, че ако в света има лаборатории, способни да създадат такъв вирус, а те съществуват, тогава не е изключена вероятността за той да бъде създаден и изпуснат. Тази версия беше особено активно отричана от:

1.1.водещияг вирусолог на УИВ Ши Дженгли (Shi Zhengli-Li);

1.2.Питър Дасак (Peter Daszak) от Алианса за екологично здраве (EcoHealth Alliance), който я финансира в продължение на много години;

1.3.Антонио Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, финансирал г-жа Ши и г-н Дасак;

1.4.бизнесменът Бил Гейтс, финансирал А. Фаучи;

1.5.авторите на статия за произхода на коронавируса в природата от 17 март 2020 г. –  Кристиан Дж. Андерсен (Kristian G. Andersen), Андрю Ръмбот (Andrew Rambaut), В. Я. Липкин (W. Ian Lipkin), Едуард Холмс (Edward C. Holmes), Роберт Ф. Джери (Robert F. Garry) [2];

1.6.съавторите на г-жа Ши: ръководителят на био-лабораторията в Университета на Северна Каролина (University of North Carolina at Chapel Hill School) Ралф Бърик (Ralph Baric) и Даниел Андерсън (Danielle Anderson), както и много други чуждестранни и местни автори. Интересът им към точно такъв вариант на разглеждане на проблема обаче е твърде очевиден, за да не бъде взет под внимание.

2) Освен това е трудно да се опровергае фактът, че това огнище на инфекции в Китай не е първото, въпреки много строгите предпазни мерки. Така още през 2004 г., по време на избухване на тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в Китай, се оказа, че първите двама заразени са работили в Китайския институт по вирусология в Пекин, който е бил част от Китайския център за контрол на заболяванията [13].

След това в резултат на изтичане от лабораторията на Националния център за контрол и превенция (Пекин) на вируса на ТОРС са регистрирани девет случая на инфекция в Пекин и провинция Анхуей и е потвърдено, че причината е инфекция в лабораторията. Директорът на Китайския център за контрол на заболяванията Ли Лимин и заместник-директорът на Центъра за контрол на заболяванията Ян Сяогуан подават оставки поради лошо изпълнение на задълженията им за контрол на разпространението на вируса на ТОРС [14]. Но изводи не бяха направени. И през декември 2019 г. тестове на пациенти с неизвестна пневмония започнаха да пристигат от частни био-лаборатории в Ухан до болниците в Ухан. Тестовете показваха, че пациентите са заразени с вирус, подобен на този, идентифициран през 2004 г. Това беше новият коронавирус, по-късно наречен SARS-CoV-2 или COVID-19.

3) На фона на яростното отричане на хипотезата за изкуствения произход на вируса, особено забавно изглежда фактът, че още през 2015 г. в списание Nature Medicine е публикувана статия на китайски и западни учени за експерименти за създаване на нов коронавирус, базиран на SARS Както се оказа, този изкуствен вирус е в състояние успешно да се размножава в клетките на дихателните пътища на човека. Изследвания върху мишки са показали, че ваксините и лекарствата, които действат срещу SARS, не са много ефективни срещу новия вирус. Заключението на учените е, че в бъдеще са възможни огнища на болестта при хората в резултат на мутации на вируси, циркулиращи в прилепите [10].

4) След това на 19 юни 2018 г. финансираният от Великобритания институт „Пирбрайт“ (Pirbright Institute -  изследователски институт в Съри, Англия, за изследване на инфекциозните заболявания по селскостопанските животни, част от Съвета по изследвания на биотехнологиите и биологичните науки на правителството на Обединеното кралство – бел.моя).кандидатства за разработването на коронавирус и патентът е получен на 20 ноември 2018 г. Трябва да се отбележи, че един от спонсорите на този институт е Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ [6,7].

5) Не е изненадващо, че в началото на епидемията веднага бяха припомнени по-ранните „пророчества“ на Бил Гейтс. „Ако нещо е способно да унищожи повече от десет милиона души през следващото десетилетие, това най-вероятно ще бъде особено опасен вирус, а не война. Не ракети, а микроби “, каза бизнесменът на конференция TED през 2015 г. [1]. И все едно, че е гледал във водата. Сега експертите се чудят дали Бил Гейтс е предсказал епидемията или просто е знаел, защото е бил един от нейните организатори? На фона на проведено в Ню Йорк през октомври 2019 г. пандемично учение Event 201, организирано от Центъра за здравна безопасност на университет Джон Хопкинс, Световния икономически форум и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ [12], въпросът изглежда риторичен. Впрочем, от 2000 г. насам, Фондацията на Гейтс е вложила над 2 милиарда 400 милиона долара в СЗО [7].

Почти веднага на Гейтс бе припомнено за програма за ваксинация на населението, наречена „Пулс Полио“. И по-специално, статията на сайта greenmedinfo, където учени от цял ​​свят публикуват своите трудове, със заглавие „491 000 деца, парализирани за 17 години, предлагат проучване на индийската програма за ваксина срещу полиомиелит“. „Получените от нас резултати показват, че ръстът на болестта всъщност е неблагоприятен страничен ефект от имунизационната програма„ Пулс Полиомиелит“, се съобщава в статията [8].

6) Въпреки това, опитите за свързване на Бил Гейтс, който е участвал във финансирането на разработките SARS, с възникващата епидемия и още повече с бъдещото чипиране на хора, не са напълно коректни, тъй като американската DARPA (правителствена агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии във въоръжените сили – бел.моя) се занимава основно с този проблем [1]. Нещо повече, струва си да се има предвид, че възможностите на Б. Гейтс са несравнимо малки в сравнение с организационните, финансовите и технологичните възможности на Националния институт по здравеопазване (National Institutes of Health), който управлява десетки милиарди долари и наема хиляди висококвалифицирани специалисти. А Бил Гейтс е само един от спонсорите му.

Относно вероятността от разпространение на епидемии е многократно писано и говорено и по-рано [3]. Но интересът на частните фармацевтични компании към бъдещите епидемии сега стана толкова видим, поради нарастващите им ползи, че това подкопа доверието към тях. Съдебните дела срещу тях зачестиха. И изследователите не изключват възможността за изкуствен произход на вируса. И те трябва да бъдат убедени в обратното, защото са заложени стотици милиарди долари.

7) Да се върнем обратно в Китай. През декември 2019 г. в лабораторията Shi Zhengli-Li е направена проверка и е издадена заповед за спиране на изпитанията върху новия вирус, а образците от него да бъдат унищожени. В началото на януари 2020 г. Националната комисия по здравеопазване на Китай със специални постановления „забранява на всички институции и лица да публикуват всякаква информация, свързана с новия вирус, и нарежда на всички лаборатории да прехвърлят образците, които притежават, в определени изследователски учреждения или да ги унищожат“.

Освен това властите на КНР извеждат Института по вирусология в Ухан от структурата на Академията на науките, като го преподчиняват на Академията на военните науки. Но по това време процесът е станал необратим. Нещо повече, дори в самия Китай пишат за вината на лабораторията.

Според професор Ботао Сяо (Съвместна международна изследователска лаборатория за синтетична биология и медицина на Южнокитайския технологичен университет в Гуанджоу) и изследователя Лей Сяо (Университет за наука и технологии в Ухан), коронавирусът може да е създаден в Института по вирусология в Ухан (УИВ) На следващия ден статията им е изтрита. В същото време, въпреки активните издирвания, нито едно животно от пазарите не беше идентифицирано като възможен източник на инфекция.

8) Америка не реагира веднага на епидемията. Първите статии за вируса в американските медии се появиха едва през януари 2020 г. [4, 5]. Но те не са достатъчно ясни. Дали Китай е виновен за разпространението на COVID-19 все още не е ясно, въпреки че е много вероятно. Но обвиненията срещу Китай, че е крил факти за декларираната от СЗО пандемия, които по-късно бяха публикувана от The Daily Telegraph [9], който се позовава на 15 страничен доклад на разузнавателния съюз „Пет очи“ (САЩ, Австралия, Канада, Великобритания и Нова Зеландия), са налице. Според досие, изготвено от заинтересувани западни правителства по въпроса на заразяването с COVID-19 става ясно, че „Китай, атакувайки международната прозрачност, умишлено е прикрил или унищожил доказателства за избухване на коронавирусната епидемия, отнела десетки хиляди човешки животи“ [10].

9) Кой е отговорен за разработването и разпространението на COVID-19? Вирусът е ли биологично оръжие? Кой създаде „пандемията“ и защо? От казаното се вижда ясната финансова и технологична взаимозависимост между китайски и западни научни центрове, занимаващи се с този въпрос, и източниците на тяхното финансиране, които водят до още един феномен на тази епидемия. COVID-19 разкри нов набор от инструменти за психосоматично въздействие, действащ в условията на липсваща надеждна информация като оръжие за масово унищожение.

Известно е, че масовото въздействие върху психиката неизбежно води до множество човешки жертви, сравними с тези при война. Такъв беше случаят в страните от бившия СССР през 90-те. XX век, където в резултат на стреса от загубата на смисъла на живота, духовното неблагополучие и всеобщата несигурност загубите от измиращо население се оценяват на милиони (Вижте трудовете на И. А. Гундаров „Защо умират в Русия. Как можем да оцелеем?“, „Психодемография“ и др.). При COVID-19 обаче за първи път епидемията е придружена от системни психосоматични въздействия, причинени от добре поддържаната от медиите несигурност. А самата епидемия доведе не само до паника, но и до промени в мозъка на хората, засегнати от вируса (виж „Обемни промени в мозъка в общата популация и изолирано след избухването на COVID-19" [11] и др.)

Освен това, този анализ не изключва, че промените в поведението, психосоматиката и мозъчната структура не се фиксират епигенетично и предават от преболедувалите на потомството им. Сследователно можем да възприемем COVID-19 и като биологично оръжие, последствията от което все още не са достатъчно проучени.

10) Досега обаче самият COVID-19 се оказа не толкова ужасен, колкото беше представен чрез въвеждането на „драконовски мерки“, въпреки че е опасен за определени категории хора, принуждавайки правителствата на различни държави да реагират така, сякаш става дума за нов щам на опустошителната чума. До какво ще доведе това, скоро ще разберем. Но вече е ясно, че последиците за икономиките и финансовите системи ще бъдат ужасяващи, подобно на тези при истинска епидемия или голяма война, която мнозина очакваха в светлината на засилена глобална конкуренция и нов кръг надпревара за световно лидерство.

Възможно е коронавирусът да е заменил, голямата война, причинявайки подобна разруха в икономиките на различните страни. „Вижте кой има полза“ са казали древните римляни. И трябва да търсим някой, който ще стане бенефициент в новите условия. Сред страните няма такива, с изключение на обезпокоителната политика на китайското ръководство, което под прикритието на коронавируса започна да изкупува акции на западни компании в КНР. В тези действия се наблюдава системност. Но за какво става дума – за стратегия или митична пост-истина, все още е трудно да се каже.

Може би основният бенефициент изобщо не е Китай, камо ли САЩ, а някой друг. Този, който все още не се показва на сцената. Въпреки това няма да е възможно да се крие дълго време. Във всеки случай промените, настъпващи с коронавирусната епидемия, имат необратим характер, привеждат в действие форсмажорни фактори, които драстично усложняват историческия процес и променят естеството на социо-динамиката в полза на радикални глобални промени, а те правят коронавирусния свят неизбежен.

Използвана литература:

1. Билл Гейтс: Новая вспышка эпидемии? Мы к ней не готовы. URL: https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=udJ-JRlnSCE&feature=emb_title , посетен на 09.07.2020

 2. Andersen K. G., Rambaut A., Lipkin W. I., Holmes E. C. Garry R. F. The Proximal Origin of SARS-CoV-2 // Nature Medicine. URL: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9 ,посетен на 09.07.2020.

3. Butler D. Engineered bat Virus Stirs Debate over Risky Research//Nature Medicine 12 November 2015. URL: https://www.nature.com/news/engineered-bat-virus-stirs-debate-over-risky-research-1.18787, посетен на 09.07.2020.

4. By Sui-Lee Wee and Vivian Wang. China Grapples With Mystery Pneumonia-Like Illness // The New York Nimes. URL: https://www.nytimes.com/2020/01/06/world/asia/china-SARS-pneumonialike.html  посетен на 09.07.2020.

5. Cohen J. Not Wearing Masks to Protect Against Coronavirus is a ‘big Mistake, ’ top Chinese Scientist Says // Wall Street Journal. URL: https://www.sciencemag.org/news/2020/03/not-wearing-masks-protect-against-coronavirus-big-mistake-top-chinese-scientist-says  посетен на 09.07.2020.

6. Coronavirus. URL: https://patents.google.com/patent/EP3172319A1/en, посетен на 09.07.2020

7. Meet the World’s Most Powerful Doctor: Bill Gates // Politico. URL: https://www.politico.eu/article/bill-gates-who-most-powerful-doctor/, посетен на 09.07.2020

8. Jaxen J. 491, 000 Children Paralyzed Over 17 Years, Indian Polio Vaccine Program Study Suggests. URL: https://www.greenmedinfo.com/blog/491000-children-paralyzed-over-17-years-indian-polio-vaccine-program-study-sugges, посетен на 09.07.2020

9. Markson Sh. Coronavirus NSW: Dossier Lays out Case Against China bat Virus Program // The Daily Telegraph. URL: https://www.dailytelegraph.com.au/lifestyle/health/coronavirus-nsw-dossier-lays-out-case-against-china-bat-virus-program/news-story/e1833c0893bfdac16d21dca6ce364bfb,  посетен на 09.07.2020

10. Menachery V. D., Young Jr. B. L., Debbink K. A SARS-like Cluster of Circulating bat Coronaviruses Shows Potential for Human Emergence. URL: https://www.nature.com/articles/nm.3985, посетен на  09.07.2020

11. Salomon T., Cohen A., Ben-Zvi G. and others. Brain volumetric changes in the general population following the COVID-19 outbreak and lockdown // The Scientist. September 2020. doi: https://doi.org/10.1101/2020.09.08.285007

12. Sekine T., Perez-Potti A. & etc. Robust T cell Immunity in Convales cent individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19 / BioRxiv. 29 june 2020. doi: https://doi.org/10.1101/2020. 06.29.174888

13. Walgate R. SARS escaped Beijing lab Twice. Laboratory safety at the Chinese Institute of Virology under close Scrutiny // The Scientist 25 Apr. 2004.

14. http://www.chinanews.com/news/2004year/2004-07-01/26/454882.shtm

ЗАЩО МУ Е НА СВЕТЪТ COVID-19: ПО СТЪПКИТЕ НА ПОСТ-ИСТИНАТА ОТ ЕРАТА НА ВЕЛИКИТЕ ПРОМЕНИ

Идеята, че след коронавируса светът няма да остане същият, защото е сигнал за промяна на правилата на играта, се превърна в нещо обичайно. След него светът ще се промени както Римската империя след Голямото преселение, или средновековна Европа след чумата. Банално, но е факт. В статистиката за коронавируса обаче има неща, които са много озадачаващи и пораждат въпроси. Например:

1) Смъртността от COVID-19 по удивителен начин се наслагва върху естествената. И ние наблюдаваме този резултат в статистиката. А „дяволът се крие в малките неща“. И трябва да ги разберем. Като обяснение можем да погледнете данните на видния статистик от университета в Кеймбридж Дейвид Шпигелхалтер, който разполага с пълното количество данни за Обединеното кралство от Imperial College London. И данните му за коронавируса и общата смъртност почти напълно съвпаднаха. Сравнявайки годишната смъртност и смъртността сред хората с положителен тест за COVID-19, съвпадението на формата на кривата е ясно видимо [6].

Ще се повторим: на всеки умрял по различни причини, но с положителен тест за COVID-19, се приписва смърт от коронавируса, което е фалшификация и фалшификация с цел манипулиране на общественото мнение. Но какъв е смисълът от фалшифицирането? Следователно трябва да търсим мотив.

2) Според споменатото по-рано изследване на института „Робърт Кох“, увеличаването на броя на положителните резултати от теста е пропорционално на увеличаването на броя на тестовете, припомняйки ни поговорката „няма здрави хора – има недостатъчно изследвани". Това може да означава, че увеличаването на броя на случаите се дължи главно на увеличаването на броя на тестовете, а не на продължаващата „пандемия“ [5].

3) Според МОТ (ILO) [1], около 2,3 милиона мъже и жени умират всяка година в резултат на злополуки на работното място или свързани с работата заболявания – средно 6000 души всеки ден. И това е в пъти по-високо от статистиката за COVID-19. Но производството не е спирано поради тази причина. Тогава защо го спират заради COVID? Ситуацията все едно е тежка. Проблемът с произхода на коронавируса вече е отстъпил на проблема с неговите последици. Нещо повече, в Америка ситуацията с коронавируса е толкова катастрофална, че главният хирург на американските въоръжени сили (Surgeon General of the United States) вицеадмирал Джером М. Адамс (Jerome Michael Ad) я сравнява с японската атака срещу Пърл Харбър [2].

4) В същото време, според проучване на група американски учени, които са изучавали медицинската история на 5,7 хиляди души, които са били приети в болници в Ню Йорк с диагноза COVID-19 от 1 март до 4 април, сред пациенти, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация (ИБВ), във възрастовите групи от 18 до 65 години и над 65 години смъртността е съответно 76,4 и 97,2%. Нещо повече, смъртността в същите възрастови групи при пациенти, които не са свързани с такива устройства, е 19,8 и 26,6% [4].

В светлината на това става ясно, че COVID е преди всичко проблем, не медицински, а социален, медиен, политически. За да се мобилизира за нови драматични промени, светът се нуждае от мощно глобално разтърсване. И коронавирусът изпълнява тази роля вместо ужасна епидемия или голяма война. Следователно именно коронавирусът е бил предназначен да изпълни ролята на casus belli (повод за война – бел.моя) в медиите [2].

В резултат се създава впечатлението, че COVID-19 се възприема не като причина за кризата и дори не като причина, а като изключително ефективно средство за решаване на определени глобални и регионални проблеми. Следователно по отношение на него правителствата на повечето страни се държат така, сякаш имат работа с изключително опасен вирус с напълно непредсказуеми последици, който заплашва не само хората, но и цялото човечество.

Неслучайно експертите все по-често сравняват коронавируса с „кутията на Пандора“, тъй като по някакъв странен начин той се оказа обвързан с искане за глобални промени по време на прехода към нова технологична структура и световен ред. За какво става дума? Според идеолозите на Римския клуб глобалната система в сегашния си вид не може да устои на нарастващото напрежение и не е в състояние да реши проблемите, които са се развили в съответствие с предизвикателствата пред човечеството. Количествено намаляване на човечеството без промяна в неговото качествено състояние е невъзможно. И залогът е върху това. Доминиращите системи трябва да бъдат преформатирани или премахнати. И COVID-19 в контекста на нарастващата борба за преразпределение на световните ресурси се превръща в мощен инструмент за влияние. И определено ще се използва максимално. Дойде времето за това. Но той очевидно все още не е изчерпал възможностите си. Освен това една епидемия може да бъде последвана от друга. Така че все още ни предстоят някои изненади.

Припомнете си, че още през февруари 2018 г., излезе юбилейният доклад на Римския клуб със заглавие „Старият свят е обречен. Новият свят е неизбежен ", който води до заключението за неизбежността на радикална промяна в парадигмата на човешкото развитие [7], която ще се случи в близко бъдеще, а съпредседателят Андерс Уикман направи спешно изявление малко по-късно – и без да иска огласи плановете на анонимните собственици на Играта, че 2020 г. е годината на реалната смърт на Старата система...

Вярно е, че в рамките на настоящата глобална система все още няма ясно решение. По-точно има, но наподобява стария морски принцип „Всеки да спасява себе си, кой както може“ или „Спасението на давещия се е дело на самия давещ се“. Може би това се дължи на факта, че:

а) стойността на всякакви съвременни теории за функционирането на пазарната икономика и политическите системи клони към нула, което води до излишък от версиите и загуба на ценности при разбирането на значението и взаимовръзката на ключовите глобални процеси;

б) науката се откъсна от реалния живот и достигна границите на такава специализация, която е сравнима с вавилонската стълпотворение, когато народите, построили вавилонската кула, бяха езиково разделени. Знанията, необходими за създаването на общата картина, почиват на липсата на синкретичен език, увеличавайки търсенето на трансдисциплинарен език, създаден в процеса на разбиране на нова реалност. И тогава „масло в огъня наля“ професор Дейвид Волперт от Института на Санта Фе (SFI), който беше известен с математическото доказателство за теоремата „Няма безплатен обяд“ [3]. През април 2020 г., използвайки формули, той обясни, че всяка прогноза за развитие на  пандемията на COVID-19, базиран на апроксимация на уравнения или симулационно моделиране, няма да даде желания отговор поради липсата на точни познания за първоначалните променливи на модела, включително коефициентите на вероятността от инфекция, смъртност и други данни, необходими за компетентен анализ. Това означава, че никой не може точно да предвиди хода и последиците от епидемията за обществото, в зависимост от определени административни решения, които властите ще трябва да вземат на сляпо [8]. Което и правят, с риск да предизвикат изключително недоволство сред населението.

Подчертаваме, че това не е просто липса на отговор. Създава се впечатлението, че радикално новото и всестранно качество на промените прави невъзможно разбирането на случващото се. В рамките на съществуващата система, която беше в криза, проблемите се оказах неразрешими. Загубата на стратегическа визия е очевидна, и ще струва много скъпо на всички, с изключение на тези, които управляват глобалната инфодемия. И при това положение обаче всички се опитват да извлекат полза за себе си.

В резултат на това ценностите на съвместното оцеляване отстъпиха място на разединението, умножаващо глобалното объркване и недоверие, включително пълното недоверие на обществото към своите елити. Увеличава се рискът от агресия срещу елитите, които са показали неспособност да управляват в условия на повишен риск и които се опитват да атакуват правата на гражданите.

Следва основното заключение – по отношение на коронавируса проблемът не е в това кой е починал или се е заразил. В действителност COVID-19 е просто поредната нова болест, от която можете да умрете, но с която трябва да живеете в напълно нормални условия, изправяйки се срещу него по обичайния начин. Но е възможно изкуствено раздутата пандемия, причинена от вируса SARS-CoV-2, да реши проблема с форматирането на новия световен ред и по-специално отслабването и разрушаване на световната петро-доларова икономика. Все още обаче не е изпълнил задачата си.

Според прогнозите на ФЕД (Федералният резерв е централната банкова система на САЩ, основната институция, която определя паричната политика на страната, създаден с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ на 23 декември 1913 г. – бел. моя), се очаква американската икономика да спадне с една трета, което, предвид спекулативния характер на американския финансов пазар, може да не е толкова ужасно. Но много ще се разорят. За всички обаче ще бъде много по-лошо, ако Америка реши да свали долара и механизма за легитимиране на собствеността. А изкушението е голямо. Във всеки случай колапсът на петролната и газовата индустрия е в разгара си. Нарастването на противоречията и дори сблъсъците между държавите сега са придружени от разделения вътре в държавите. Неизбежната автархия (от гр. самодостатъчност, икономическа система, при която търговските връзки с външния свят са силно ограничени или не съществуват – бел.моя), към която дори САЩ започват да се придържат, води до стесняване на възможностите за политическо маневриране и загуба на самата възможност за стратегическо планиране. По този начин Америка може да постави под въпрос вярата в долара и неговата военна мощ.

За да не се случи това, САЩ се готвят за голяма война, все още не знаейки с кого точно. Останалите действат по същия начин, разширявайки производството на тежки оръжия. В потвърждение на това на сайта на корпорацията RAND бе поместен  докладът „Peeringin to the Cristal Ball.  Holistically Assessing the Future of Warfare“(„Вглеждане в кристалната топка. Цялостна оценка на бъдещата война "). Това беше резултат от работата на над 120 военни и академични експерти от САЩ, Великобритания, Белгия, Китай, Германия, Израел, Япония, Йордания, Полша и Обединените арабски емирства, които направиха прогноза до 2030 г. и се опитаха да отговорят на въпросите: „Къде ще се случи следващата война? Кои ще бъдат участниците? Защо ще се случи? Как ще се проведе? " [3].

Експертите твърдят, че за да запази статута си на глобален лидер, Америка се нуждае от война, сравнима с и също толкова отдалечена от Втората световна война. При настоящите условия обаче е почти невъзможно да се направи това. Съществуващите или тлеещи конфликти в света не позволяват такъв мащаб. Необходимо е нещо по-голямо. А времето тече. „Доминирането на САЩ в конвенционалните сили намалява ... Американските военни вероятно ще останат само част от това, което бяха по време на Студената война. Ще им липсва технологичното превъзходство, което са притежавали веднага ... след войната в Персийския залив“, се казва в доклада. И ситуацията с най-близките конкуренти на Америка бързо се влошава, и то не в полза на САЩ, изграждайки аналогия с филма „Играта на Ендър“ (Ender’s Game) по романа на Орсън С. Кард, в който земляните унищожават друга извънземна цивилизация само защото е станала опасна по силата на своето развитие.

В тази връзка думите, изречени от главния герой в отговор на фразата „Но те не ни атакуват“, са особено показателни – „Не. Не атакуват. Но бръмбарите просто трябва да разширят жизненото си пространство. Заповядай да бъдат унищожени, преди да станат смъртна заплаха. Самото им съществуване е заплаха“ и „целта на тази война е да предотврати бъдещи войни“. Добра цел. За всички добри срещу всички лоши. Но това, което следва, е основният въпрос. „Защо сме им ние?“ – пита Ендър. И получава простия отговор: „Ресурси“.

Както можете да видите, никой не крие нищо за мотивите на войната. Но ако войната е невъзможна поради неизбежната загуба на желаните ресурси, защо да не се организира един вид имитация на война, тоест такава глобална ситуация, когато няма голяма и опустошителна война, а щетите са такива, сякаш страните са нейните жертви.

Това е особено очевидно в промените в Съединените щати. Сега тяхното ръководство ще се опита да убеди света, че Китай е отговорен за коронавируса, и ще се опита да го накара да плати за последиците от епидемията. Разговори за необходимостта от отписване на хазната на САЩ на облигации за 1 трилион долара за сметка на Китай звучат все по-често и по-тежко, а числото непрекъснато се увеличава. И това не е шега. Предвид декларираните претенции на САЩ към Луната и отказа да плащат за работата на СЗО, от Америка вече може да се очаква всичко, включително обвинения срещу Руската федерация за кражба на ваксина, която все още не съществува от САЩ.

В същото време, докато епидемията вървеше по света, се развиха вид антикризисни Covid технологии, както и тенденции за решаване на отложени по-рано технологични проблеми на социалния ред –  чипиране, тотален контрол, намаляване на плащанията с пари в брой, задължителни ваксинации, дистанционно обучение през Интернет ... И почти във всяка страна се оказаха политически групи, които вярваха, че епидемията им дава възможност да укрепят позициите си и да се обогатят още повече. Кражбата на средства, отпуснати за борба с коронавируса, стана широко разпространена. Но се появиха и някои нови неща. Така оптимизацията на социалните и образователни структури, с които властите се занимаваха обичайно в продължение на много години, в условията на социален стрес, свързан с коронавируса, започна да работи срещу обществото, лишавайки го от чувството му за сигурност. Попътно се оказа, че това, което се изисква от системите, е не толкова ефективността в технологиите, пазарните условия и вземането на решения, а способността на инфраструктурата да издържат на пренапрежение. Но много страни бяха лишени от това. И те ще бъдат наказани от Историята.

Загубите на Руската федерация все още са минимални. Но те са свързани не само със срива на икономиката и жизнения стандарт, но и с отхвърлянето на символно важни национални актове, укрепващи властта – референдумът за поправки в конституцията и честването на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война, включително парадът на победата и безсмъртният полк, бяха преместени на други дати или напълно отменени поради страх от коронавируса. Възможно е решението за установяване на карантина срещу коронавируса да е било погрешно и мерките да са били прекомерни, възприемани като атака срещу гражданските права. Във всеки случай, дори по предварителни оценки, ползите от карантината не надвишават колосалните икономически загуби, свързани с нея, и решението за повторна карантина няма да намали рисковете, а ще ги увеличи многократно. И като се вземе предвид факта, че в съвременните условия властта е основна стока на политическия пазар, борбата за нея ще бъде остра, широко разпространена и непредсказуема.

Сега Америка е в епицентъра на тази борба, в която Д. Тръмп, който е склонен към автархия, използва срещу своите конкуренти крайнодясна теория на конспирацията [4]. Но следващите по ред са ЕС и Русия. Техните елити не са готови за промени и не се интересуват от тях, което само ще влоши и без това трудната ситуация, защото колкото по-дълго промените се забавят, толкова по-трудно ще се случат, когато настъпят форсмажорни фактори.

Всеки плаща за политически (управленски) грешки [1]. Но това е неизбежната цена, която трябва да се плати за напредъка. И са възможни варианти, включително  до нелегитимна смяна на елитите, на които Русия е особено податлива, често възприемана в историята като монархия, ограничена от цареубийството. Нещо повече, рисковете за елитите са свързани с рисковете за развитие, където борбата за скоростта на промяната започва да играе решаваща роля в условията на прехода към нова технологична структура, когато националните културни кодове са обект на атаки.

Загубата на време означава загуба на възможности и загуба на желаната конкурентна позиция. Но не фактът, че тук ще победят най-силните. Напротив, историята познава много примери, когато в условията на Великия преход печелят аутсайдерите, които не излизат на директни сблъсъци, а пазят силите си за последната битка. Ето как, макар и не веднага, ще стане ясно кой е готов да отговори адекватно на новите предизвикателства на Историята и кой не е. Но тази готовност се основава на есхатологичния (от есхатология, система от религиозни възгледи и представи за края на света, изкуплението, задгробния живот, съдбата на Земята и човечеството, и прехода му към качествено ново състояние – бел.моя) конфликт на онтологично ниво и проблема с хегемонията в концептуалното пространство, където основното е способността на обществото да създава големи митове за бъдещето и мястото му в него. А кой ще бъде по-плодотворен в тази област, скоро ще видим.

Литература

 1. Chomsky on COVID-19: The Latest Massive Failure of Neoliberalism. URL: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/interview/chomsky-on-covid-19-the-latest-massive-failure-of-neoliberalism/, последно посещение на 09.07.2020.

2. Cummings W. This is Going to be our Pearl Harbor': Surgeon general warns USA faces worst week of coronavirus outbreak // USA TODAY. URL: https://www.usatoday.com/story/news/politics/2020/04/05/surgeon-general-jerome-adams-coronavirus-rivals-pearl-harbor-9-11/2950230001/,  последно посещение на 09.07.2020.

3. Peering into the Cristal Ball.  Holistically Assessing the Future of Warfare. URL: https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10073.html, последно посещение на 09.07.2020.

4. Presenting Characteristics, Comorbidities, and Outcomes Among 5700 Patients Hospitalized With COVID-19 in the New York City Area URL: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765184?guestAccessKey=906e474e-0b94-4e0e-8eaa-606ddf0224f5&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=042220,  последно посещение на 09.07.2020.

5. Schreyer P. Coronavirus: Irreführung bei den Fallzahlen nun belegt. URL: https://multipolar-magazin.de/artikel/coronavirus-irrefuhrung-fallzahlen,  последно посещение на 09.07.2020.

6. Spiegelhalter D. How Much ‘normal’ Risk Does Covid Represent? URL: https://medium.com/wintoncentre/how-much-normal-risk-does-covid-represent-4539118e1196,  последно посещение на 09.07.2020

7. von Weizsaecker E., Wijkman A. Come on! Capitalism, Short-termism. Population and the Destruction of the Planet. Springer, 2018. 220 p.

8. Wolpert D. There’s no free Lunch when it comes to Making Predictions about the COVID-19 Pandemic // SFI Transmission. Complexity Science for COVID-19. URL: https://sfi-edu.s3.amazonaws.com/sfi-edu/production/uploads/ckeditor/2020/04/17/t-19-wolpert.pdf  последно посещение на 09.07.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар