петък, 11 декември 2020 г.

ЧИЙ Е ТОЗИ ДОКУМЕНТ?

 

В електронната поща получих документ, който цитирам по-долу. Не успях да открия подателя! Моля колегите от мрежата, които прочетат текста, да ми помогнат в изясняване на въпроса: „На чия българска политическа партия може да принадлежи текста?“ Знаете, че съм изкушен в политиката!  Предварително благодаря!

 

„….Крайната тежест на ситуацията ни принуждава (в интерес на страната) да кажем открито, че продължаването на политиката на по-голямата част от партията заплашва със сериозни проблеми не само нея, но и държавата. Икономическата и финансова криза, започнала тази година с всички последвали политически, включително вътрешнопартийни последици, безмилостно разкри незадоволителното ръководство на партията както в областта на икономиката, така и особено в областта на вътрешнопартийните отношения.

Случайността, безразсъдството и несистемността на решенията на Министерския съвет, който не вдява нищо в областта на икономиката, доведоха до факта, че при наличието на несъмнени големи успехи в индустрията, селското стопанство, финансите и транспорта, успехите, постигнати от страната са спонтанни, не благодарение на, а въпреки незадоволителното ръководство или по-скоро липсата на каквото и да е ръководство. Държавата е изправена пред перспективата за спиране на тези успехи, както и пред тежка обща икономическа криза.

Изправени сме пред приближаващ шок, свързан с българския лев когато банките вече няма да могат да финансират не само промишлеността и производството на стоки, носещи добавена стойност, но и селскостопанското производство, което се обяснява, от една страна, с пълното отсъствие на систематично организационно управление в икономиката, а от друга страна – с неправилна кредитна политика. Съществува невъзможност за изпълнение на програмата за развитие на селското стопанство, поради изключително ниските изкупни цени на селскостопанската продукция, пагубни за селяните и заплашващи с масово намаляване на земеделското производство. Очакват се прекъсвания в изплащането на заплати и пенсии, което ще причини естествено недоволство сред служителите в администрацията и пенсионерите. Очакваният бюджетен хаос ще създаде хаос в държавния апарат  и ще наложи принудителни съкращения, което допълнително ще го разклати спонтанно.

Всичко това са част от елементите на вече започналата икономическа, кредитна и финансова криза. Ако не се вземат незабавно широки, обмислени, планирани и енергични мерки, ако настоящата липса на лидерство продължи, ние сме изправени пред възможността за необичайно остър икономически шок, неизбежно свързан с вътрешнополитически усложнения и с пълна парализа на външната ни дейност и капацитет. А последните, не само в рамките на Балканите, но и на Европа, както всички разбират, са ни необходимо сега повече от всякога, и от тях зависи съдбата на България в дългосрочен пла.

По абсолютно същия начин виждаме същото неправилно ръководство в областта на вътрешнопартийните отношения, парализиращо и корумпиращо партията, което е особено изразено по време на настоящата криза.

Ние си обясняваме това не с политическата неспособност на настоящия лидер на партията, напротив, колкото и да не сме съгласни с него при оценката на ситуацията и при избора на мерки за нейното изменение, ние вярваме, че настоящият лидер при други условия може да продължи да бъде начело на партията... Но ние си даваме сметка, че при външно проявеното официалното единство всъщност имаме подбор на хора на ръководни постове, без собствено мнение, готови да адаптират своите възгледи и действия в съответствие с конюнктурата.  В резултат на изкривеното от такива тесни сметки лидерство в партията, тя до голяма степен престана да бъде този жив колектив, който чувствено улавя живата реалност, и е обвързан с тази реалност с хиляди нишки. Вместо това наблюдаваме все по-прогресивно, вече почти разкрито разделение на партията на елит и миряни, на професионални партийни функционери, избрани отгоре, и на партийни маси, които не участват в обществения живот.

.

Режимът, който съществува в партията, е напълно непоносим, ​​той убива партийната инициатива, замествайки партията с избран бюрократичен апарат, който работи без отказ в нормални времена, но който неизбежно се проваля в моменти на кризи и който заплашва да бъде напълно зависим от предстоящите сериозни събития….“

Няма коментари:

Публикуване на коментар