сряда, 30 декември 2020 г.

КИТАЙ ОСЪДИ ЖУРНАЛИСТКА НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА РЕПОРТАЖИ ОТ ЗАТВОРЕНИЯ УХАН

 

От Лили Куо, 28 декември 2020 г., в Washington Post

ТАЙПЕ, Тайван – Журналистка, който документира отчаянието на жителите на Ухан в разгара на избухването на епидемията от коронавирус в Китай, беше осъдена на 4 години затвор в понеделник по дело, което показва изключителната чувствителност на Пекин към критиките за пандемичната му реакция. В съдебен процес при затворени врати, продължил по-малко от три часа, властите в Шанхай издадоха присъдата на 37-годишната Джанг Джан за „подбиране на скандални факти и провокиране на неприятности“ – обвинение, често използвано срещу дисиденти. Джанг, бивша адвокатка, превърнала се в активистка за правата на човека, пътува до Ухан през февруари, където снима претоварени болници, квартали и читалища, предоставяйки прозорец към истината за събитията в затворения град. Нейните критични репортажи обвиняват правителството, че потиска гласовете на обикновените граждани и не информира жителите за реалната ситуацията, контрастираща с розовото й отразяване в държавните медии, един от малкото източници на информация. Джанг беше задържана през май.

Китайските власти често провеждат чувствителни процеси, включващи активисти за правата на човека по време на празничния сезон. Началото на съдебните заседания се обявява непосредствено преди започването им или се пази в тайна.

(…) По време на делото на Джанг в понеделник, което правозащитниците смятат преди всичко за демонстративен процес, активистката получи шанс да говори. „Правителството не трябва да цензурира речта на своите граждани“, казва тя според адвокатката й Джанг Кеке. Правозащитните групи и приятели на Джанг са особено притеснени за нейното здраве в ареста, тъй като тя е в гладна стачка от юни насам и е хранена насилствено чрез сонда. Според нейния адвокат тя е обещала да продължи гладната си стачка, въпреки молбите на семейството и приятелите й. Адвокатите казват, че с нея са се отнасяли по-сурово поради отказа й да сътрудничи или да признае вина.

Джанг е един от няколкото журналисти, задържани за репортажи от Ухан, но е първият, осъден на затвор. Нейната присъда идва преди мисия в Китай, водена от Световната здравна организация, за разследване на произхода на вируса, политически обременена тема, тъй като администрацията на Тръмп и други критици твърдят, че Пекин трябва да носи отговорност за пандемията, която отне до момента над 1,7 милиона живота.

„Това показва, че никога няма да разберем истината за пандемията“, каза Лео Лан, консултант китайската организация за правата на човека. „Тежката присъда на Джанг Джан ще има възпиращ ефект, и ще накара да замълчат тези, които са били свидетели на случилото се в Ухан по-рано тази година.“

Пред новия окръжен народен съд в Шанхай Пудонг, където беше съдена Джанг, полицията изтласка репортери и поддръжници й от сградата, задържайки поне девет души. В социалните медии активистите публикуваха снимки на Джанг и табели, на които пишеше: „Джанг Джан не е виновна“, призовавайки международната общност да обърне внимание на нейния случай.

„Работата в Ухан е много чувствителна. Много хора в Китай са много ядосани от първоначалното прикриване и омаловажаване на случаите с COVID-19“, казва Yaqiu Wang, китайски изследовател от Human Rights Watch (със съкращия).

Послепис: Инспекторите на СЗО ще видят в Китай само това, което реши да им покаже председателят Си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар