понеделник, 22 април 2019 г.

ЗА КОГО Е ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ЕВТИН PR?

„Лекари от ВМА изнесоха урок на мотористи как да спасяват ранени на пътя?
Почти месец след старта на новия мотосезон, специалистите от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА - д-р Емил Кържин и д-р Венцислав Димов, ОПРЕСНИХА ПОЗНАНИЯТА НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ВИСОКИТЕ СКОРОСТИ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ ИНЦИДЕНТ НА ПЪТЯ.


Най-важното нещо при инцидент е да запазят самообладание. Второ, да обезопасят мястото и пострадалия - той трябва да бъде изведен на място, където вторичните увреждания са много по-малко вероятни. Основното, разбира се, е да повикат Спешна помощ, отбеляза д-р Кържин.
…..
Човек не трябва да се паникьосва, а просто трябва да знае какво да направи, коментира Георги Боянов, представител на Sofia Riders“ (публикация в https://pik.bg)
Подобна реклама на ВМА има и на адрес https://blitz.bg.
Сега да видим какво казват законите:
1. Закон за защита при бедствия (Обн., ДВ, бр.102, 2006 ….  изм. ДВ, бр.98, 2010): чл. 34. Всяко физическо лице е длъжно да:…., 2. помогне на всяко друго физическо лице, чийто живот или здраве са поставени на риск вследствие на бедствие, при условие че не рискува своя живот или здраве;  3. информира съответния център за спешни повиквания или по друг начин да търси възможност за предоставяне на помощ, когато не е в състояние да предостави необходимата помощ лично …..
2. Закон  за здравето (Обн., ДВ, бр. 70,  2004 г., …., изм. и доп., ДВ, бр.102, 2017): чл. 99. (1) Държавата организира и финансира система за оказване на медицинска помощ при спешни състояния. (2) Спешно състояние е остро или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, която изисква незабавна медицинска помощ. (3) Медицинската помощ при спешни състояния е насочена към предотвратяване на:1.  смърт; 2. тежки или необратими …. увреждания на жизнено значими органи и системи; …., чл. 100. (1) Всяко лице, намиращо се на мястото на инцидента, е длъжно да информира най-близко разположения център за спешна медицинска помощ, друго лечебно заведение или полицейско управление. … (5) Не се допуска транспортиране на пациент, ако транспортът или свързаните с него обстоятелства водят до неоправдано висок риск за здравето и живота му.
И НЯКОЛКО ДУМИ ОТ МЕН.
Уважаеми мотористи, мотопедисти и шофьори,
С по една презентация и показ ежегодно, даже и във ВМА, НЯМА да се НАУЧИТЕ как да оказвате първа помощ на мястото на ПТП така, че да не увредите допълнително пострадалия/те.
Най-много впоследствие да си осигурите …… разправии с адвокатите на пострадалия/те и … съда!
Моят съвет е да не местите пациента/тите от мястото на инцидента, освен в случаите когато автомобила гори.
Не се опитвайте да ги евакуирате със собствения си автомобил, освен в случаите когато се движат сами …..
Вземете мерки за преустановяване на движението в района на произшествието и за незабавно информиране на тел.112.
Повярвайте ми!
Имам личен опит от участие в ПТП.
Действах така, както са ви показвали….. но бях дипломиран лекар!


Няма коментари:

Публикуване на коментар