петък, 12 април 2019 г.

РУСИЯ ЗАЛАГА НА ЕВРАЗИЯ, ЗА ДА УКРЕПИ ВЛАСТТА СИ

„На фона на конфликта с Украйна Русия се опитва да засили влиянието си в постсъветското пространство. Тя се позиционира като голяма сила между Европа и Азия“, пише в швейцарското издание на Neue Zürcher Zeitung историкът и директорът на Центъра за източноевропейски изследвания в Швейцарското висше техническо училище Йероним Перович
Авторът на статията посочва, че създаденият през 2015 г. Евразийски икономически съюз се е превърнал в инструмент на руското влияние в съседни региони. „Интересът на Русия към проекта е икономически оправдан само в известна степен, тъй като търговията на Русия с четирите останали страни от Съюза съставлява едва 6% от общата  й търговия. Тук по-скоро централна роля играе геополитиката: с помощта на регионални съюзи Русия иска да увеличи международното си значение. В постсъветското пространство тя се стреми да играе ролята на пазач, който наблюдава движенията в своята зона на влияние и не позволява на никой да я напусне”, смята историкът.
„Поради страх от отмъщение, руските съседи не смеят да се оттеглят от съюза, но тъй като знаят колко много Кремъл държи на този проект, те не са задължително в слаба позиция по отношение на Москва”, отбелязва Перович. Беларус например непрекъснато заплашва да бойкотира проекта за интеграция, ако Москва не доставя икономиката й суровини на ниски цени (...) Въпреки членството си в Евразийския икономически съюз, Казахстан и Армения подписаха споразумения за партньорство с ЕС, а Казахстан – двустранни споразумения с Китай. "
„Дори ако целта – създаване на пълноправна икономическа общност е все още далеч, както и след първоначалните трудности, проектът изглежда набира скорост – икономическите показатели се покачват, а търговията се развива положително. Проучванията на общественото мнение показват, че огромното мнозинство от населението приветства сближаването на бившите съветски републики." се казва в статията.
„Ако в бъдеще бъде подписано широкомащабно споразумение за свободна търговия с Китай, това не само ще стимулира развитието на търговията. За Москва това ще бъде политически успех. В края на краищата, по този начин Пекин до известна степен ще признае доминиращата позиция на Русия в региона“, каза Перович.
„Посоката, в която ще се развива съюзът, в крайна сметка зависи от позицията на Европа. Въпреки че Азия е увеличила своето значение, ЕС все още е най-важният търговски партньор на Евразийския икономически съюз. И макар Брюксел да вижда в Съюза руски проект и да не  активира диалога си с Азия, той остава неин желан партньор. Ако в близко бъдеще отношенията между Европа и Русия не се нормализират, това може да доведе до факта, че търговските пътища на Евразийския континент ще продължат да се движат на изток ", - заключава Перович (публикацията е от 12 април т.г. - бел.моя).

Няма коментари:

Публикуване на коментар