четвъртък, 18 април 2019 г.

Защо Сталин разстреля Тухачевски… толкова късно?

(публикация в https://zen.yandex.ru/media, 06.04.2019 г.)
Една от най-популярните теории от „алтернативната история“ (за нападението на Хитлер на СССР – бел. моя) е добре известна: „Сталин обезглави Червена армия“ и „Ако един глупавия Сталин не беше застрелял Тухачевски ....“. Бих искал да споделя с вас, скъпи читатели, моето виждане по този въпрос. Като ви разкажа малко повече за „червените маршали“, ръководили войските и техните решения за „изграждане“ на Червената армия. Обемът на разказа, разбира се, е огромен и очевидно не може да се вмести в една статия, затова ще се опитам да избера най-характерните моменти в техните биографии, които най-пълно характеризират лидерите на Червената армия. Както казва Резун, ако точно си спомням, за да демонстрираш богатството си, не е необходимо да го покажеш изцяло, достатъчно е да закачиш картина на Рубенс в приемната ...
Започвам, разбира се, с „червения Наполеон“ –Михаил Николаевич Тухачевски. В миналото един блестящ офицер от лейбгвардейския Семьоновски полк, участник в Първата световна война, пет ордена за шест месеца, плен, бягство, завръщане в Русия. Доброволно постъпил в Червената армия. В следвоенните години най-големият военен теоретик. Биография, разбира се, достойна за перото на Дюма.
На този фон Ворошилов и самият Сталин – професионално неграмотни революционери „бледнеят“, особено като „военни професионалисти”. Ролите са разпределени така: гения на Тухачевски – глупавия, но верен  Ворошилов - кървавия маниак Сталин.
Сега да разгледаме „картината на Рубенс“.
1930 г. Съветският съюз е беден и армията му също е бедна. Точно тогава, на 29 декември, конфликтът за контрол върху Източно-китайската железопътна линия е стихнал. утихна. Към Москва текат военни доклади, че командирите на Червената армия не могли да координират действията си по време на бойните действия, защото нямали ..... нормални часовници!!
И на този фон, на 11 януари 1930 г. излиза докладна за реконструкцията на съветските въоръжени сили „като се отчитат най-новите тенденции за развитие на военната техника, възможностите за масово военно производство, както и положителните промени в селските райони“. Автор на докладната е Михаил Тухачевски, по това време командващ на Ленинградския военен окръг.
В нея Тухачевски смята за необходимо до края на петилетката Червената армия да разполага с 260 стрелкови и кавалерийски дивизии, 50 артилерийски дивизии с голяма мощност, 40 000 самолета и 50 000 танка..
Позволете ми да ви напомня, че два месеца преди това в Москва бяха постъпили оплаквания, че командирите нямат часовници. А петилетката, за която пише Михаил Николаевич свършва през 1932 г. ... Гений.
Ворошилов веднага изпраща бележка до Сталин със следното съдържание:
„Другарю. Сталин.
Изпращам Ви за сведение копие от писмото на Тухачевски и мнението на Щаба по този въпрос. Тухачевски иска да бъде оригинален и… радикален. Лошо е, че в К.А. (Червената армия – бел.моя) има хора, които приемат този „радикализъм“ за чиста монета.
 Моля, прочетете и двата документа и ми кажете мнението си.
Поздрави –  Ворошилов ".
На което „кървавият тиранин и маниак“ и „недоучилият семинарист" отговаря с писмо, което е прочетено на разширения пленум на Революционния военен съвет на СССР на 13 април същата година:
„Строго секретно.
Др. Ворошилов.
Получих и двата документа и обяснителната записка на Тухачевски  и „съображенията“ на Щаба. Знаете, че много уважавам другаря Тухачевски като много способен другар. Но не очаквах, че един марксист, който не трябва да се откъсва от майката-земя, може да предложи такъв фантастичен „план“, който няма нищо общо с действителността. В неговия „план“ липсва главното, т.е. отчитане на реалните възможности в икономически, финансов и културен план. Този „план“ нарушава фундаментално всяка възможна и допустима пропорция между армията, като част от държава, и страната като цяло, с нейните граници в икономически и културен план ...
Как може такъв план да възникне в главата на марксист, който е преминал през училището на гражданската война?
Мисля, че „планът“ на другаря Тухачевски е резултат от модното увлечение по „лявата“ фразеология, резултат от увлечение по книжен, канцеларски максимализъм.
Да се ​​„приложи“ такъв „план” означава, разбира се, да се унищожи и икономиката на страната, и армията. То би било по-лошо от всяка контрареволюция.
Радостно е, че Щабът на Червената армия, въпреки цялата опасност от изкушение, ясно и категорично се е разграничил от „плана” на другаря Тухачевски.
23.3.30. "
О, тук би било възможно да обявим Тухачевски за „агент на двайсет и пет разузнавателни служби“….
За това какво успява да сътвори „Червения Наполеон“ до 1937 г. – в продължението на статията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар