вторник, 16 април 2019 г.

БУНДЕСВЕРЪТ – ОСТАРЯЛА АРМИЯ ЛИ Е?


Според проучване на Института за обществено мнение Emnid, поръчано от Bild am Sonntag, 59% от германците смятат, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен вече не е в състояние да гарантира готовността на армията за бъдещето, съобщава германският таблоид Bild. В същото време мнозинството от анкетираните смятат, че е необходимо да се действа: 61% от анкетираните са на мнение, че Бундесверът трябва да получава повече пари, а 28% са против.
Поради размера на бюджета за отбрана, германското правителство попада под ударите на американския президент Доналд Тръмп. „Като цяло Тръмп е прав“, –  отбелязват журналистите Максимилиан Кивел, Ларс Петерсен и Буркхард Уленбройх, – „в края на краищата, Германия обеща да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП. (...) В момента се планира те да се увеличат до 2020 г. до 1,37% и след това, според анкети, те ще паднат отново.“
„Според ново проучване, проведено от YouGov, изследователски институт за обществено мнение, 41% от германците не биха помогнали на САЩ в случай на руска атака. Само 31% от анкетираните са в полза на съюзническа помощ.
В статията се казва:„…Понастоящем повече от 4000 германски войници са в кризисни райони на Европа. Германски бойни самолети участват в контрола на балтийското въздушно пространство, осъществяван от НАТО. Ескортирани са почти 60 самолета на руските въоръжени сили (включително бомбардировачи и изтребители).
Въпреки това, според публикацията, в Бундесвера „отдавна,  от години, се спестяват средства за персонал и военно оборудване. Докато въпросите с оборудването в чужбина са приоритет, в Германия при недостиг на военно оборудване, такова се събира от други гарнизони. В същото време бюджетът за отбрана през последните 5 години е увеличен от 32,4 милиарда на 43,2 милиарда евро. (..) Авторите на статията на статията посочват, че въпреки това, бойна готовност на армията през последните години е средно 70%. Според данни на Welt am Sonntag през 2018 г. от 53 бойни вертолети тип Tiger средно 11.6 са били в бойна готовност, от 71 транспортните вертолети тип NH90 – само 17,5, а от 71 транспортни хеликоптера тип CH-53 – само 15.9 машини.
„Американската армия стреля с пистолети от германския производител Sig Sauer, френската армия разчита на автоматите HK 416, произведени в Германия. А в Бундесвера се използват много по-старо стрелково оръжие. Израелците разчитат на немските подводници, а ние в момента разполагаме само с три, годни за използване“ подчертава изданието.
Пушките G36 са снети от въоръжение поради проблеми с прицела, армията чака ново оръжие, но доставката на нови пушки може да се забави от 2019 до 2020 година. В публикацията се казва: „…Решението за наследника на бойните самолети Tornado., чиято експлоатация става все по-скъпа, трябваше да бъде взето в края на 2018 г., но покупката на нов самолет, за съжаление за ВВС, непрекъснато се отлага.“
Процесът на възлагане на обществени поръчки остава проблематичен за Бундесвера. Пример: въпреки че през 1995 г. флотът знаеше, че в близко бъдеще ще се нуждае от корвети за разузнаване, които да заместят намиращите се на въоръжение бързоходни катери, вътрешните спорове за най-добрите характеристики на корветите бяха проточени с години, така че съответните споразумения с предприятията-производители бяха сключени едва през 2001 г., а първите кораби бяха доставени едва през 2008 г., сиреч 13 години по-късно!” – отбелязват журналистите.
„Едно възможно решение е създаването на европейска армия, която да разпредели производството между държавите: германците да произвеждат танкове, французите – самолети, а италианците – кораби. Въпреки това, времето за вземане на съответното политическо решение е все още далеч“ – констатира Bild.
P.S. Нищо ново под Слънцето, дами и господа! Даже и в богата Германия! А хипотезите в последния абзац са „сън в лятна нощ“, сиреч, в условията на липса на Европейски съединени щати са една огромна заблуда!

Няма коментари:

Публикуване на коментар