понеделник, 18 февруари 2019 г.

КОЙ Е ВОЕНОЛЮБЕЦ?

Мила Калмиус, „Третата световна може да започне всеки момент“: експерт за последствията от разполагане на ПРО в Украйна, Новостное агентство „Харьков”*, 17.02.2019

Светът е заплашен от Трета световна война, ако на територията на Украйна бъдат разположени системи за ПРО. Това е мнението на о.з. полковник Юрий Кнутов, по повод на идеята на Манфред Вебер кандидат за председател на ЕК,  да бъде привлечена Украйна към проекта за изграждане на европейска система за ПРО. Идеята е издигната по време на Мюнхенската конференция и е във връзка с предстоящото отпадане на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), подписан от САЩ и СССР през 1987 г. (взаимните обвинения межде Щатите и РФ са добре известни - бел.моя). Вебер твърди, че само американско-европейска система за ПРО е в състояние да осигури защита на жителите на ЕС и Украйна.
Според Кнутов, това е опит на НАТО да се приближи към границите на Руската федерация. Той отбелязва, че в бъдещата система за ПРО ще се използва въоръжение с двойно предназначение, което означава разполагане на границите на Русия на ракети с малък и среден обсег на действие.
„Така Третата световна война може да започне всеки момент“, заявява Кнутов пред телевизия „Царьград“ (телевизията на Решетников – бел.моя), добавяйки, че веднъж започнал в Европа, конфликта бързо ще се разпространи в целия свят.  
Според Кнутов при подобен сценарий, основен противник на Русия ще бъдат Франция и може би Великобритания, тъй като само те в Европа разполагат с ядрено оръжие, още повече, че във Франция се разработва хиперзвукова ракета.
Полковникът е уверен, че ако през март 2014 г. Крим не беше преминал в състава на РФ, днес там щяха да се намират „непотопими“ НАТО-вски самолетоносачи, насочени срещу Руската федерация.
*-новинарската агенция е източник на разпространение на лъжливи новини в интерес на Кремъл.

P.S.

„Кремъл и Белият дом се отрекоха не само от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) от контрола на въоръженията, постигнат по време на Студената война. За пред собствените си граждани те си прехвърлян вината един на друг.
Многостранният контрол над въоръженията се отхвърля и от Пекин (Ян Цзечи, бивш външен министър на КНР на Мюнхенската конференция – бел.моя).
На свой ред Москва умело играе върху струната на „старите страхове“, разполагайки ядрени крилати ракети. Под тяхната „дълга сянка“ всяка страна си мисли как да реагира на военната и политическа агресия на Русия – като  й противодейства, или чрез политика на умиротворяване, подобна на Мюнхенското съглашение, когато Великобритания тръгва на отстъпки и предава на Хитлер Судетската област.
И днес не е изключен „нов Мюнхен“, още повече, че и в момента европейските политици се упражняват в политика на умиротворяване. Урсула фон дер Лайен – министър на отбраната на ФРГ заяви, че на руските провокации НАТО трябва да реагира с комплекс от мерки, но изключи разполагането в Западна Европа на ракети със среден обсег, подобно на 80-те години на ХХ век.
А канцлерката Ангела Меркел с досада отбелязва (на Мюнхенската конференция – бел.моя), че „Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие“ засяга европейската безопасност, но решенията се вземат във Вашингтон и Москва (старият континент се е превърнал в играчка на чужди интереси – бел.моя).“  
По Eric Gujer, München, Die Welt wird unsicherer – die Ära der Rüstungskontrolle geht zu Ende (Das dichte Netz der atomaren Abrüstungsverträge zerfällt gerade. Den USA, Russland und China ist das ziemlich egal. Nur die Europäer machen sich Sorgen, aber sie sind machtlos, wie die Münchner Sicherheitskonferenz zeigt), Neue Zürcher Zeitung,  17.02.2019 г.


Питам се дали ще има кой да напише и най-вече да прочете историята  след „НОВИЯ МЮНХЕН“?
Май няма да има?!?

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар