неделя, 10 февруари 2019 г.

Истински кошмар?*

От чужбина все по-често се чуват заплахи срещу Руската федерация. Преди време САЩ бяха призовани на нанесат изпреварващ удар по страната ни, а в Швеция заявиха, че са създали „истински кошмар” за руските изтребители Су. Командващият шведските ВВС Матс Хелгесон съобщил, че е създаден Saab Gripen Е, който е способен да „унищожи руските самолети от серията Су”. По думите му, иновационният изтребител ще се превърне в „истински кошмар” за руските военни самолети. Според министъра Saab Gripen Е не се нуждае от скъпите стелт-технологии, които намаляван способността на противника да го открие. Порталът Business Insider цитира думите му: „Gripen, и в частно модификацията Е е създаден да унищожава Су. Ние разполагаме с „черен пояс”
SAAB Gripen E
 При това самото издание го уличава в лъжа. Оказва се, че т.нар. иновационен шведски изтребител отстъпва на руските по редица показатели.  Той не е способен да носи повече оръжия за разлика от съвременните изтребители, произведени в Русия и САЩ. Поради ниската си летателна скорост е лесно откриваем от противника. Отбелязва се, че единственото преимущество на Saab Gripen Е е усъвършенстваните бордови системи за РЕБ.

Военният експерт на списание „Арсенал отечества” Алексей Леонков смята, че заявлението на командващия шведските ВВС има рекламно-пропаганден характер, тъй като шведите се мъчат да продадат изтребителя си. 
Алексей ЛЕОНКОВ
 Той напомня, че Gripen е с един двигател, производство на General Electric, САЩ.

„По време на въздушен бой повредата на двигателя има критично значение. За сметка на единият двигател и по-малкия брой оръжия съотношението TWR (thrust-to-weight ratio) нараства в полза на Gripen. Това е лек самолет. Но как може да се сравнява лек изтребител с тежкия изтребител „Су” не е много ясно. По-коректно е се прави сравнение с МиГ-35. Но и тук сравненията няма да бъдат в полза на шведския самолет” – коментира ФАН**.
Леонков поставя под съмнение и думите на Хелгесон, че Gripen Е ще бъде „истински кошмар за руската авиация”. Според него шведските системи за РЕБ отстъпват на руските. Качествата на последните се признават даже от САЩ. В Русия средствата за РЕБ се развиват непрекъснато, при това се изпитват и в реални бойни действия. Експертът прави следното заключение: „Техническите характеристики могат да бъда сравнявани до безкрайност, но има един важен факт – руските изтребители и средства за РЕБ са участвали в бойни действия – и Су и МиГ. И нашите конструктори са правили технически корекции на основа на бойния опит. Saab Gripen никога не са участвали в бойни действия. Интересно е на какво основание шведският генерал съди за бойните качества на самолета?”
*- оригинално заглавие: „Настоящий кошмар”: Швеция оконфузилась, заявив о создании истребителя-убийцы российских Су” (от сайта https://nahnews.org,  публикувано на 09.02.2019 г.)
**- Федеральное агенство новостей
P.S. Вероятно Алексей ЛЕОНКОВ е на българска хранилка, след като отрича „бойните преимущества” на Saab Gripen Е.




Няма коментари:

Публикуване на коментар