сряда, 30 март 2022 г.

ТРИ СЦЕНАРИЯ

 


Хал Брандс (Hal Brands)

Авторът (род.1983 г.) е американски изследовател на външната политика на САЩ, преподавател в School of Advanced International Studies,  Johns Hopkins University и колумнист в Bloomberg Opinion.

Какво може да се случи с Русия след края на войната

три сценария?

„МОСКОВСКА ПРОЛЕТ“ (най-розов и най-малко вероятен), при който цената на конфликта довежда до смяна на режима и прераждане на демокрацията, което Русия изпита мимолетно през 90-те години. Руските елити отстраняват Путин и сключват мир с Украйна. Преживявайки последствията от агресията и автокрацията, по-градските, либерални части от руското общество изискват по-широко политическо отваряне и реинтеграция на страната в света. Точно както изолацията убеди Южна Африка да се откаже от апартейда в края на 80-те години на миналия век, чуждото отдръпване от Кремъл  може да предизвика драматична промяна във външната и вътрешната политика на Москва.

„РАНЕН ГИГАНТ“ (по-вероятен). При него Путин използва своя контрол над службите за сигурност, за да се задържи на власт и да потисне каквото и да е народно недоволство, породено от изолацията. Той използва възможностите на черния пазар, които санкциите неизбежно създават, за да компенсира лоялните си приятели. Русия става все по-зависима от Китай, тъй като търси икономически и технологични алтернативи на Запада. Това, което се променя, е не толкова руската политика, а руската мощ – непрекъснатото изтощаване на икономиката, забавянето на технологичната модернизация и дългосрочното отслабване на военния потенциал на Москва. Този сценарий не е идеален за западните демокрации, но не е и ужасяващ.

„ТЕХЕРАН НА ВОЛГА“ (най-опасен). При него изолацията и радикализацията вървят ръка за ръка. Образованите, мобилни руснаци напускат страната, освобождавайки режима от най-отявлените му либерални критици. Привържениците на твърдата линия приемат „икономиката на съпротива“, основана на самодостатъчност и избягване на „замърсяващото“ влияние на Запада. Агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм. Когато Путин в крайна сметка падне, той ще бъде заменен от също толкова репресивен, амбициозен и ксенофобски настроен ръководител. Русия се превръща в изключително силен Иран с ядрени оръжия – страна, която е трайно отчуждена от света и компенсира слабостта си със засилена войнственост. Вместо да се оттегли от конфронтацията си със Запада, Русия може да ескалира противопоставянето със Запада в преследването мащабни програми за саботаж в Европа или по-агресивно насочване на своите кибероръжия срещу цели в САЩ и други демократични страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар