понеделник, 7 март 2022 г.

ЕЗИКЪТ НА РАЗУЗНАВАЧА

 


Юрий Христензен, 7 март 2022 г.

 „Езикът е даден на разузнавача, за да крие своите мисли!“ – казва руския президент. При уменията му да „скрива мислите си“, можем да получим нужната информация  само ако анализираме огледално това, което говори. Но даже и да нямаме такива умения е очевидно, че Кремъл всеки път постига обратния на декларирания резултат.

Кремъл говори за необходимостта от отдалечаването на войските на НАТО от границите на Руската федерация. Резултатът – те се приближават. Кремъл твърди, че „защитава“ населението в съседните страни, но по странно стечение на обстоятелствата населението гине само там, където идват „защитниците“. Говори за либерализация, но се оказва, че „затяга гайките“. Пророкува, че икономически Русия постепенно се изправя, но икономическия растеж е с отрицателен знак.

Бившият главен специалист на Комисията по икономическа политика на белоруския парламент е изчислил последствията от поредното „изправяне“ на руската и белоруската икономика (виж таблицата под заглавието – Н.К.). Накратко, доларовите заплати в Русия до 2025 г. ще намалеят три пъти. Покупателната способност няма толкова да намалее. Просто Русия ще стане най-евтината страна в Европа.

Ще има и промени в социалното позициониране. Жителите на централноазиатските диктатури, които преди пътуваха до Русия, за да работят, сега ще идват на евтини почивки. А руснаците ще се борят за казахстанско тенге и киргистанския сом и вече няма да могат да гледат на идващите от тези държави с пренебрежение. Те вече ще бъдат „добре дошли“ източници на валута, и жителите на империята ще трябва да свикнат с това.

За имперската митология това е силен удар. Жителите на империята са готови да търпят трудности в името на териториални завоевания, но всичко си има граници.

Социалният договор с Кремъл предвиждаше бърза победоносна война и възвръщаемост на направените инвестиции.

Продължителната война и продължителният период на лишения не са включени в договора.

Вождовете на такива империи обикновено ги свалят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар