четвъртък, 31 март 2022 г.

ЕЖЕДНЕВНИ БЕЛЕЖКИ


 

Геополитическо бъдеще, 30 март 2022 г

Поддържане на санкциите. Лидерите на САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия проведоха телефонен разговор във вторник, за да обсъдят войната в Украйна, по време на който се договориха принципно да поддържат санкциите срещу Русия. Бяха обсъдени ефектите, които санкциите оказват върху глобалния енергиен пейзаж.

Опити за преодоляване на зависимостта от руските енергийни източници. В сряда германският министър на икономиката Роберт Хабек призова фирмите и хората да намалят потреблението на енергия, тъй като нивата на съхранение на газ в Германия са паднали до около 25 процента. Хабек задейства първата част от триетапен план за извънредни ситуации, според който ще бъде създадена работна група, която да помогне за управлението на енергийните проблеми. Междувременно полското правителство прие във вторник законодателство, което ще блокира вноса на руски въглища. Днес тя обяви плановете си да прекрати вноса на руски петрол до 2022 г.

Блинкен в Северна Африка. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се среща днес с алжирския президент и външен министър в Алжир. Очаква се те да обсъдят повторното отваряне на газопровода за природен газ до Испания през Мароко. Във вторник Блинкен беше в Мароко, където изрази подкрепата си за плана на Мароко за автономия за Западна Сахара. Той се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, за да обсъди последиците от кризата в Украйна, глобалните енергийни доставки и ядрените преговори с Иран.

Съседите на Афганистан. Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Тунси, Китай, където в четвъртък ще участва в третата министерска конференция на страните, съседни на Афганистан. Той имаше среща с китайския външен министър Ван И. След срещата говорител на китайското външно министерство отбеляза, че отношенията между Китай и Русия са съюзнически, и без насоченост към трета страна, като добави, че двете страни ще работят заедно за защита на сигурността и насърчаване на развитието на истински многостранни отношенията в света. Междувременно Ван И се срещна и с външния министър на Пакистан, който потвърди, че Китай е готов да осигури заем от 4,2 милиарда долара. В срещата на върха в Тунси участват и Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Индонезия и Катар.

Европа и Китай. Ван И участва във видеоконференция с европейския ръководител на външните работи Жозе Борел, по време на която заяви, че трябва да продължи редовната стратегическа комуникация между КНР и ЕС, да продължи подобряването на взаимното разбирателство и разширяване на сътрудничеството с цел съвместно справяне с глобалните предизвикателства. Борел каза, че ЕС остава ангажиран с подобряването на двустранните отношения с Китай, като потвърди придържането на ЕС към принципа за един Китай.

Обединеното кралство и Азербайджан. Британският държавен заместник-секретар по въоръжените сили пристигна на еднодневно посещение в Азербайджан, където ще има срещи с президента, министъра на отбраната и външния министър. Ще бъдат обсъдени разширяването на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, ситуацията в Украйна и арменско-азербайджанските отношения.

Египет и Катар. Във вторник Египет и Катар се договориха да подпишат инвестиционен пакет на стойност 5 милиарда долара.

Турция и Узбекистан. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след среща с узбекския си колега заяви, че двустранните връзки между Турция и Узбекистан са достигнали нивото на всеобхватно стратегическо партньорство. Двамата подписаха 10 споразумения за сътрудничество, включително преференциално търговско споразумение и разширено военно рамково споразумение.

Атака в Израел. В отговор на терористичната атака във вторник вечерта в израелския град Бней Берак, началникът на щаба на въоръжените сили на Израел заяви, че военните ще предприемат няколко операции за борба с тероризма и за събиране на разузнавателна информация. Министърът на отбраната Бени Ганц заяви, че Израелските сили за отбрана ще предоставят на израелската полиция 15 роти от силите за специални операции (приблизително 1000 войници). Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас осъди нападението, като подчерта, че убийствата на палестинско и израелско цивилно население не допринася за увеличаване на сигурността.

Саудитско примирие. По нареждане на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council – GCC),  водената  от Саудитска Арабия коалиция, воюваща в Йемен, обяви прекратяване на огъня. Преговорите между GCC и Йемен трябва да започнат в сряда в Рияд.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар