събота, 12 юни 2021 г.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА COVID-19 ВЪРХУ ЗАЕТОСТТА В СВЕТОВЕН МАЩАБ

 

По материали от чуждия печат, 11 юни 2021*

През 2020 г. около 114 милиона работници по света загубиха работата си или напуснаха пазара на работната сила. Поради пандемията не бяха създадени около 30 милиона работни места. Ще са нужни месеци (в някои сектори или региони – години), за да се възстанови пазара на работната сила. Международната организация на труда (МОТ) прогнозира недостиг на 23 милиона работни места до 2022 година.



Пиковите нива на безработица през миналата година варираха в зависимост от характера на епидемичния процес, интензивността и продължителността на ограничителните мерки, схемите за освобождаване на работниците и правителствените спасителни пакети. В средата на 2021 г. несигурността продължава. Правителствата, особено в напредналите икономики, намаляват или ликвидират пакетите за подкрепа, предназначени да отложат или предотвратят фалити и уволнения, с непредвидими последици. Повишената безработица сред младите хора –  която е достатъчно неблагоприятна в краткосрочен план – нанася дългосрочни щети на способността на младите поколения да създават богатство.

Някои експерти, твърде оптимистично, се надяват пандемията да предизвика бум в производителността на труда, какъвто не е отбелязван в напредналите икономики от години. Акцентира се върху създаването на висококачествени работни места и гаранциите, че работниците ще имат уменията, от които работодателите се нуждаят. А в развиващите се пазари, където сивият сектор в икономиката е изключително развит, правителствата се надяват да използват кризата, за да се опитат да реформират пазара на труда и да го изведат на светло.

*-онагледяването е от МОТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар