понеделник, 7 юни 2021 г.

НОВИТЕ „ОБЕЗПРАВЕНИ“

 

Изборното законодателство продължава да се „усъвършенства“

Анатолий Евг. Несмеян (El Murid), 06.06.2021

Путин подписа закон за ограничаване на гражданските права на лица, участвали в организации, признати от съда за екстремистки. Учредителите и управителите на тези организации (включително ръководителите на структурни и регионални подразделения и техните заместници), които са работили в тях три години, преди съдът да ги признае за екстремистки или терористични, няма да могат да участват в избори, независимо от нивото им. Забраната ще бъде в сила пет години.

Съгласно закона, в рамките на три години от датата на решението на съда за ликвидация (забрана) на дейността на екстремистка (терористична) организация, лица, които са били или са работили в такава организации на обикновени длъжности или са помагали за нейната работа в рамките на определен период, започвайки една година преди съдебното решение, не могат да бъдат избирани ...

 

Спомняте ли си, че законите няма обратна сила, и не могат да се отнася за хора, които под една или друга форма са работили или са си сътрудничили с организации, които някога, преди указа на Путин, са били признати за екстремистки. Русия обаче не е правова държава, а обикновена бананова диктатура, така че няма съмнение, че този закон ще действа и с „обратна дата“. Няма и къде да се оплачете – съдилищата в Русия не са място за разрешаване на спорове, а инструмент на диктатурата.

Изборното законодателство продължава да се „усъвършенства“. През двайсетте путински години, то е било многократно „кастрирано“ от последователни „подобрения“. Всъщност изборите се превърнаха в пълна фикция, така че би било най-разумно да се образуват „изборни органи“ с обикновено решение на президентската администрация. Строго погледнато, това вече съществува, с изключение на факта, че все още се колебаят дали по някаква причина да не отменят ритуалът  „гласуване“.

Любопитно е, че дори и днес има хора, които вярват, че участието в подобни „избори“ може да промени нещо. Които неистово агитират да се участва в тях, напук на Системата.

На което Системата им кима благосклонно – това е пресметнато.

Няма коментари:

Публикуване на коментар