неделя, 27 юни 2021 г.

НАСЛЕДНИК – БРЕЖНЕВ

 

Подновяване на разговора за потенциалния наследник на Путин

Игор Ейдман, 24.06.2021 г.

Един от опозиционните политици наскоро заяви, че чиновниците и бизнесмените се страхуват от „чукане на вратата през нощта“ не по-малко от опозиционерите и са по-често арестувани от тях. Да живееш днес в Русия означава да ходиш под заплахата на членове от Наказателния кодекс. По всяко време чекистите могат да унищожат всеки успешен бизнесмен, кмет или губернатор.

Новата номенклатура е безумно уморена от страх. Тя е уморена от периодичните военни тревоги и мобилизации, санкции и контрасанкции. Мечтае за едно – не само за сит, но и за спокоен живот.

Възобновиха се разговорите за потенциалния наследник на Путин. Колективният избор на номенклатурата е очевиден. Това трябва да е новият Брежнев, който да ограничи чекистите, да започне разведряването, да даде възможност на номенклатурата да се обогатява законно и да гарантира спокоен живот.

Който и да дойде на власт след Путин, първо трябва да унищожи колективния Берия, тоест чекистката върхушка. След това ще настъпи някаква либерализация. А по-нататък номенклатурата ще се опита да установи режим на колективно лидерство, както при ранният Брежнев.

Колективната политическа воля на управляващата класа е номенклатурен рай без чекисти и революционери като Навални. Путин, с авантюристичната си външна политика и най-важното с опричнината* омръзна на номенклатурата. Но за нея и Навални не е по-малкоо зло.

*букв. – част от територията на Русия под прякото управление на  Иван Грозни, която се ръководи от негови служители (опричници). Те облагали областта с данъци и потискали всяка съпротива с масови насилия (просъществува от 1565 до 1573 г.), прен. – терористичен деспотизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар