петък, 18 юни 2021 г.

КИТАЙСКИЯТ КАПАН

 

Путинска Русия е таран на Континентален Китай

Александър Скобов, 18.06.2021 г.

Изглежда, че западните управляващи кръгове са близо до осъзнаването на неизбежността на глобалната конфронтация между Свободния свят и авторитарно-тоталитарния свят, представен от Континентален Китай и путинска Путин. Между политическите елити обаче няма консенсус за това кое от тези две чудовища представлява по-сериозна и спешна заплаха.

Има влиятелни кръгове, които вярват, че фокусът трябва да бъде върху конфронтацията с Континентален Китай, който има много повече ресурси от Русия. И е препоръчително да не се отклоняват сили за конфронтация с Русия. А може и да се опита спечелването на Русия на страната на Запада в тази конфронтация, като се играе на струната на руско-китайските противоречия.

И тук се крие опасността от фундаментална грешка. Това не са две различни заплахи, измежду които можете да изберете с коя да се справите първо. Заплахата е една. Днес путинска Русия и Континентален Китай са едно цяло. По-точно, путинска Русия е таран на Континентален Китай, с който унищожава системата от международноправни норми и ограничения.

Да, със своя 1,5% от световния БВП, путинска Русия няма да може да се възползва истински от предимствата на победата над Свободния свят. От тях ще се възползва Континентален Китай. Той е този, който ще запълни „разчистеното пространство“. Но кликата на Путин и нейната прислуга толкова мразят западната демокрация, че за да я смажат, умишлено се съгласяват с ролята на „продукт за еднократна употреба“. Готови са да похарчат за това цяла Русия, да не говорим за Сибир и Далечния изток, които отдавна са обект на „външно храносмилане“ от Континентален Китай при пълното съгласие на путинската клика.

Ето защо сметките на някои западни политици да сблъскат путинска Русия с Континентален Китай са всъщност стратегическа грешка. По-правилно е да постави въпроса не за това кое от двете чудовища е по-опасно, а за това кое от тях е по-лесно, по-бързо и по-евтино за съкрушаване. Очевидно е, че най-слабото звено в тази двойка днес е путинска Русия. И първо трябва да избием от ръцете на континентален Китай неговия руски таран и чак тогава да се постави въпроса за възстановяване на суверенитета на Република Китай над континенталната й част.

А може би и в тази част на света след време ще пристигне революцията.

Или някакво преустройство по горбачовски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар