неделя, 6 юни 2021 г.

ЯЛТА ИЛИ МАЛТА

 Андрей Пионтковски

Ключовият въпрос на срещата на Байдън-Путин, ако се проведе на 16 юни, е Украйна. Това е въпросът, предопределящ устройството на света през следващите десетилетия. Точно както в края на Втората световна война на срещите в Ялта, когато Полша беше основният конфликтен въпрос. Рузвелт и Чърчил предадоха в Ялта Полша на Сталин, а с нея и половин Европа, което предопредели хода на световната история от 1945 до 1989 г. Истината е, че те нямаха особено голям избор.

Тогава думата Ялта се превърна в символ на капитулацията на Запада пред политическата воля и военната мощ на съветския диктатор, но днес, 75 години по-късно, звучи като напълно неадекватно искане на кремълския затворник към САЩ.

„Дайте ми новата Ялта, зоната на моите изключителни интереси и господство в цялото постсъветско пространство."

Руските власти търсят решение на своите гео-психологически проблеми на грешния адрес. В Кремъл са органично неспособни да разберат, че проблемът не е в англосаксонците, които уж непрекъснато им се пречкат, а преди всичко в самите тях, в това, че никой от нашите съседи никога няма да отиде покорно в зоната на тяхната шибана „Ялта“.

Ето защо:

-руската агресия в Украйна „потъна“ още по времето, когато липсваше сериозна подкрепа на Украйна от Запада. Ментално Украйна напусна завинаги Москва;

-в маниакална гонитба на аншлуса, Кремъл пропусна миналата есен шанса, да се представи пред роденото от масови протести белоруско гражданско общество, като освободител от безумния диктатор и завинаги загуби Беларус.

-днес в Закавказието са Азербайджан, който активно сътрудничи с НАТО, и Грузия и Армения, които мразят Кремъл, първата заради анексията, а втората – заради предателство;

-Турция, за първи път през последните 150 години, се утвърди като незаобиколим фактор на прага на Северен Кавказ и каспийското крайбрежие.

А за Казахстан и Централна Азия в контекста на новата Ялта е неприлично дори да напомням.

Та каква по дяволите Ялта се кани да обсъжда Путин с Байдън? Изглежда вярва, че демонстрирайки военни мускули и заплашвайки с мащабна инвазия в Украйна, е спечелил някаква „победа“ –  президентът на САЩ, който го нарече „убиец“, сега му предлага среща като на „ръководител на велика сила“. Въпреки всичките си неуспехи в постсъветското пространство, Путин все още се представя  като негов надзорник. И възприема Байдън като някой от съседния квартал, с когото трябва да решат някои гранични въпроси зад гърба на носителите на тези въпроси.

Но Байдън идва на срещата като Лидер на Запада/Свободния свят, който включва и Украйна, с ясна и, както той обича да казва, unwavering позиция по отношение на Украйна.

Байдън наистина инициира тази среща, но преди всичко, за да обясни на Надзорника в пряко общуване, изключващо всякакво неправилно разбиране, каква огромна цена (политическа, икономическа, военна) ще трябва да плати за нахлуване навътре в Украйна.

В стила на най-добрите чекистки и престъпни традиции Путин ще отрече, че е имал такива намерения и в същото време ще поиска откуп, за да ги изостави.

Женева ще се превърне не в Ялта 2, а в Малта 2. В обсъждане на условията за почетната капитулация на СССР/РФ вече не в 3-тата, а в 4-тата световна война.

P.S. Най-последователната философия на путинската 4-та световна война беше огласена на времето си от военния престъпник, бивш смешник и министър-председател на ДНР, генерал-майор от философските войски на ФСС, новоизпечен кандидат за депутат в Държавната Дума на руската Федерация от партия „Единна Русия“, Бородай (Александър Юревич, род 1972 г. – Н.К.):

„Границите на руския свят са много по-широки от границите на Руската федерация. Изпълнявам историческа мисия в името на руската нация, на  свръхетносът, скрепен от православното християнство. Точно както в Кавказ, аз се боря в Украйна със сепаратистите, този път не чеченски, а украински. Защото съществува Русия, великата Русия, Руската империя. И днес украинските сепаратисти, които се намират в Киев, се борят срещу Руската империя“.

Да пукна, ако мога да го кажа по-добре от Бородай. Платформата на Новата Ялта е формулирана с невероятна откровеност.

Само че на бородяевци и путиновци и през ум не им минава, че в подобна система от геополитически координати те самите са сепаратисти, коварно предали Великата империя на Чингис хан и династията Юан?

Вежливите жълти хора в Пекин вече сериозно мислят за това.

Но това вече е историята на следващата, 5-тата световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар