вторник, 8 юни 2021 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ГО! ТОВА СА ФАКТИТЕ ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК*

 

Ще ви отнеме само минута и половина, за да прочетете следващия текст. Фактите са логични и справедливи. Дали сте евреин или не сте, няма значение, моля, прочетете го.

1. Нация и Йерусалим? Израел става държава  през 1312 г. пр. н. е., 2000 години преди появата на исляма.

2. Арабските бежанци са идентифицирани като „палестинци“ едва през 1967 г., двадесет години след формирането на съвременната държава Израел.

3. Преди превземането на страната през 1272 г. пр. н. е., евреите са живели в нея хиляди години и се намират там продължение на 3300 години.

4. Господството на арабите в страната, след залавянето й през 635 г., продължава само 22 години

5. Йерусалим е столица на евреите повече от 3300 години. Йерусалим никога не е бил столица на арабска или мюсюлманска държава.

6. Йерусалим е споменат в Тора повече от 700 пъти и нито веднъж в Корана.

7. Крал Давид основава Йерусалим, а Мохамед никога не е стъпвал там.

8. Евреите се молят с лице към Йерусалим, мюсюлманите – с лице към Мека.

9. Арабски и еврейски бежанци? През 1948 г. лидерите на арабските страни уговаряха арабите да напуснат Израел с уверения, че ще „очистят“ страната от евреи. 68% от бежанците бягаха, без да са видели нито един израелски войник.

10. Еврейските бежанци бяха принудени да бягат от арабските страни поради жестокостта, преследването и погромите от арабите.

11. Броят на арабите, напуснали Израел през 1948 г., се оценява на 630 000, броят на евреите, напуснали арабските страни, се оценява на същия брой.

12. Арабските бежанци умишлено не бяха асимилирани в арабските страни, въпреки огромните им територии. От 100 000 000 бежанци в света след Втората световна война арабските бежанци са единствената група, която не е приета или асимилирана в арабските страни. Всички еврейски бежанци бяха приети в Израел, държава не по-голяма от щата Ню Джърси в САЩ.

13. Арабско-Израелските войни? Арабите имат осем държави, без да се брои Палестина. Евреите имат само една държава. Арабите започнаха всичките шест войни и ги загубиха. Във всички войни Израел се защитаваше и побеждаваше.

14. Уставът на Организацията за освобождение на Палестина все още предвижда унищожаването на държавата Израел. Израел предаде на Палестинската автономия по-голямата част от Западния бряг на р. Йордан и й даде оръжия.

15. По време на йорданското владичество светите места на еврейския народ бяха ограбени и евреите нямаха достъп до тях. Под еврейското ръководство бяха запазени всички свети места на мюсюлманите и християните и беше осигурен достъп за вярващи от тези религии.

16. Евреи и араби в ООН? От 175 решения на Съвета за сигурност преди 1990 г., 97 бяха срещу Израел.

17. От 690 решения на Общото събрание на ООН преди 1990 г., 429 бяха срещу Израел.

18. ООН мълча, когато йорданците унищожиха 58 синагоги в Йерусалим.

19. ООН мълча, когато йорданците систематично оскверняваха древното еврейско гробище на Маслиновата планина.

20. ООН мълча, когато йорданските власти, както по време на апартейда, не позволиха на евреите да се изкачат на Храмовия хълм (или Благородното светилище, религиозен обект в Йерусалим, най-свещеното място за юдейската религия и второто най-свещено място за исляма – Н.К.)  и да се помолят на Стената на плача.

Това бяха страшни години.

Ние сме длъжни да се запитаме, какво трябваше да правим?

Какво ще разкажем на нашите внуци, за това какво сме правили в преломен момент за съдбата на евреите, когато е имало възможност по някакъв начин да повлияем на нещата?

*Източник – IzraLove, Дайджест публикации № 763, 03.06.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар