неделя, 20 юни 2021 г.

ЕРОЗИЯ НА ВЛАСТТА НА ПУТИН В ЕВРОПА

 

„Приемайки закон срещу хомосексуализма, Унгария копира руското законодателство. Премиерът Виктор Орбан действа като лоялен васал на Владимир Путин. Но в останалата част от ЕС ключови съюзници наскоро се отказаха от Кремъл – включително Германия“, пише германското издание Die Welt.

„Унгарският парламент гласува с във вторник преобладаващо мнозинство нов закон срещу ЛГБТ. (...) Този закон е не само уникален в ЕС – той е много подобен на правната ситуация в друга държава – Русия. Това е нов знак за това колко близо е правителството на унгарския премиер Виктор Орбан до Кремъл. За Владимир Путин Унгария е централната опора за Европа “, – отбелязват журналистите Филип Фриц и Павел Локшин.

„Проблемът на руския президент е, че сега това изглежда е последната останала му вратичка. Все повече и повече страни от ЕС, които преди подкрепяха Русия, се отдалечават от нея. Дори Путин да е успял да се представи пред света като ръководител на световна сила на срещата на върха с Джо Байдън в Женева, на неговата геополитическа авансцена съществуват сериозни слабости, свързани с отслабените му лостовете му влияние в Европа“, – смята вестникът.

„В Италия през 2018 г. беше избрана евроскептична коалиция, която се дистанцира от НАТО – и се смяташе за „троянски кон“ в Европа. Но вятърът се промени и там – новият италиански премиер Марио Драги предупреди за „руска намеса“ в европейския дела и обяви за създаването на национален център за киберзащита, който ще се отчита директно пред него. След шпионски скандал през май страната изгони руски дипломат“,  – се казва в статията.

 „Чешката република, чийто президент Милош Земан се смяташе за явно промосковски настроен, след шумен скандал, беше включена от Кремъл в списъка на„ недружелюбните държави“, – пише вестникът, припомняйки по-нататък, че Прага обвини Русия в експлозия в склад за боеприпаси преди седем години и експулсира 18 руски дипломати. (...) Наскоро руската корпорация за атомна енергия „Росатом“ беше изключена от търга за изграждане на допълнителен реактор за атомната електроцентрала „Дуковани“. На времето централата беше построена от съветски специалисти. Фактът, че Русия вече е изключена от търга, се възприема като явно оскърбление“.

 „В Германия Кремъл отдавна разчита на контактите си с проруската партия SPD (Социалдемократическа партия на Германия – Н.К.). Но след като много социалдемократи се дистанцираха от Москва след анексирането на Крим, Кремъл започна да разчита все повече на AfD (Алтернатива за Германия – Н.К.). Но тя е потънала във вътрешни раздори и е малко вероятно да успее да увеличи електоралния си потенциал. В същото време участието на „зелените“ в правителството е много вероятно, а това е партия, която се отнася много критично към Русия“, – подчертава Die Welt.

 „Засега Москва следи случващото се в Германия с лице на покерджия. (...) Възможното канцлерство на „зеления“ кандидат Аналена Бербок обаче създава несигурност в Русия. Тя отдавна е под прицела на руските тайни служби, които искат да я дискредитират, предупреждава BfV (Федералната служба за защита на конституцията – Н.К.).“

„Във Франция, Кремъл открито подкрепи Марин Льо Пен на изборите през 2017 г. (...) Льо Пен ще претендира отново на властта през следващата година – шансовете й са дори по-реални от преди четири години. След петте години управлението на Макрон разположението на силите в Европейския съюз отдавна не е било толкова неблагоприятно за Русия. Факт е, че списъкът на „лошите“ европейци, от гледна точка на Кремъл, нараства“, – посочва вестникът.

 „Това е проблемът на европейската политика на Русия – вместо да се съсредоточи върху изграждането на стабилни отношения, които могат да преживеят множество демократични цикли, Путин често разчита на отделни личности. Неговите любимци не бива да си позволяват да критикуват Русия. И когато критиката им вземе връх, Путин е готов бързо да прекрати отношенията си с тях, както показва примерът с Чехия.“

„В момента само един-единствен човек изглежда непоклатим партньор на Путин –  Виктор Орбан. (...) За разлика от Прага, Будапеща няма нищо против руските ядрени енергийни технологии. „Росатом“ получи договора без търг. Строителни работи по строителството на нов реактор атомната електроцентрала „Пакш-2“ трябва да започне тази година. Освен това, Унгария все още е единствената държава в ЕС, в която широко се използва руската ваксина Sputnik-V.

 „От гледна точка на Москва, Орбан е идеален партньор в ЕС, максимално гъвкав във външната политика и ръководещ се във вътрешната политика от познати авторитарни рефлекси, благодарение на които Путин е на власт в Русия повече от две десетилетия“, – отбелязват авторите на статията.

 „(...) Но лоялността на Унгария отскоро стана ненадеждна за Кремъл. Партията на Орбан ще трябва да участва в избори догодина. Неговите съперници могат да получат шанс под ръководството на популярния кмет на Будапеща Гергей Карачон, който обедини шест опозиционни партии. Карачон изрази солидарност с Навални след осъждането му и критикува прекомерната зависимост на Унгария от Русия. Ако Карачон стане премиер, външната политика на Унгария също ще се промени – не в полза на Русия ", – заключава Die Welt.

Няма коментари:

Публикуване на коментар