сряда, 5 май 2021 г.

Лабораторията P4 в Ухан отново се връща в центъра на полемиката за произхода на Covid-19*

 

Изабел Ласер, Le Figaro,

„(...) Хипотезата за лабораторен инцидент – дълго отхвърляна от СЗО, която я смята за „малко вероятна”, заметена от китайските власти, опитващи се да пренапишат историята на пандемията, прибрана от масата за дебати и дори дискредитирана, поради това, че беше защитавана от администрацията на Тръмп – изплува отново. Франция има доста общо с това, тъй като тя изнесе в Ухан оборудване на лаборатория за биологична безопасност на най-високото ниво – P4, във връзка с изучаването на опасни патогенни вируси. Този бисер на френската технология обикновено беше запазен за приятели” – пише Le Figaro.

„От самото начало твърде чувствителното сътрудничество с китайските власти създаде напрежение във Франция. През 2004 г. френският президент Жак Ширак и китайският президент Ху Дзинтао решават да си сътрудничат в борбата с възникващите инфекциозни заболявания. Година преди това Китай е сериозно засегнат от тежкия остър респираторен синдром – ТОРС. „Някои смятаха, че е необходимо да се помогне на китайците, за да се справят с новите вируси. И нека да го правят, но при поставени сериозни условия при използването на френското ноу-хау”, – казва дипломатически източник, който по това време проследява случая. Във Франция този проект не получи единодушно одобрение", – се казва в статията.

…..

„Китайските медии също съобщиха, че преди пандемията изследователи са изхвърляли лабораторни материали в канализацията. Според тях, изследователите, за да „свържат двата края”, са продавали лабораторни животни, които са били използвани в опити, на пазарите в Ухан. (...) Американското разузнаване е сериозно обезпокоено във връзка с възможността вирус да е „изтекъл” от лабораторията P4”, – посочва авторът на публикацията.

„Бившият старши-съветник по националната сигурност Матю Потингер възобнови дебатите през февруари, като заяви, че китайските военни провеждат тайни експерименти с животни в лабораторията P4 в Ухан от 2017 г. и че няколко учени от Института по вирусология в Ухан се разболяват през есента на 2019 г., още преди избухването на пандемията. Даже ръководителят на СЗО, известен с добродушното си отношение към китайските власти, под натиска на учените беше принуден да призове за продължаване на разследването. Ако някога бъде доказано, че Covid-19 e „избягал” от лабораторията P4, дебатът със сигурност ще се възобнови във Франция”, –заключава Изабел Ласер.

Послепис: Подробности може да прочетете в Le Figaro. Във Франция може и да има дебати, в България е изключено.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар