събота, 1 май 2021 г.

ИГРА НА КАРТИ ОТ 90-ТЕ ГОДИНИ, „ПРЕДСКАЗВА“ 11 СЕПТЕМВРИ, ДОНАЛД ТРЪМП, КОВИД И БУНТА НА КАПИТОЛИЙСКИЯ ХЪЛМ

 Играта на карти, която се появи за пръв път през 1994 г., продължава да поражда интерес и безпокойство в Интернет поради някаква свръхестествена способност да „предсказва“ големи глобални събития, от 11 септември, избора на Доналд Тръмп, пандемията от коронавирус до безредиците в Капитолия на САЩ на 6 януари тази година, пише The Independent.

Авторът на статията

 „Играта „Илюминати: новия световен ред” е създадена от Steve Jackson Games и предоставя възможност на играча  да бъде кукловод, стремящ се към световно господство от името на избраното от него митично тайно общество. Играта предоставя избор между баварските илюминати (тайно общество, основано в Инголщат, Германия на 01.05.1776  г. от философа Адам Вайсхаупт и забранено в Бавария през 1785 г.  – Н.К.), дискордианизма (религия, популяризирана от романа на Робърт Антон Уилсън – „Илюминатите“, като последователите ѝ сляпо вярват в хаоса на заобикалящия ни свят и силно подкрепят тезата, че редът всъщност е само илюзия – Н.К.)., НЛО, слугите на Ктулху (митично създание, което има неограничена власт и е в състояние да влияе дистанционно върху съзнанието на всички жители на планетата, от романа „The Call of Cthulhu“ на Хауърд Лавкрафт, издаден през 1928 г. – Н.К.), Бермудския триъгълник и гномовете от Цюрих” – се казва в статията.

„Целта на играта „Илюминати” – възникнала от настолна игра от 1982 г. на същата компания, която пък от своя страна е вдъхновена от научно-фантастичните романи от Робърт Ший и Робърт Антон Уилсън от 1975 г., е да развива и укрепва структурите на властта, които могат да бъдат използвани, за да контролирате земното кълбо от сянката на избрания от вас ред, манипулирайки обществото и нанасяйки апокалиптични удари по вашите опоненти.

 (...) Вестникът посочва, че истинският източник на внимание, което приковава към играта, са илюстрациите върху картите в стил Таро (...): „картата „Терористичната ядрена бомба“ например показва експлозия в средата на небостъргач и цялата картина, несъмнено наподобява на атаката срещу кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Друга карта показва експлозия на бомба в Пентагона, следващата - ограда от бодлива тел около Белият дом, предпазващ президента от граждански вълнения – тази сцена, е реализирана миналото лято по време на демонстрациите на Black Lives Matter на площад Лафайет.”

 „Говорейки за Тръмп, в колодата има карта „Харизматичен лидер”, на която русокос демагог се обръща към тълпа от възхитени поддръжници, което изглежда като свръхестествено предсказание за идването на власт на бизнесмен от риалити-шоу, което е смешно, като се има предвид, че при стартирането на играта той е банкрутирал импресарио на казино в Атлантик Сити и вероятността някога отново да бъде вземан на сериозно беше изключително малка” –  пише The Independent

 „В тестето има карта на Хилари Клинтън и Ал Гор, които прегръщат дърво (по това време те са били първата дама и съответно вицепрезидент на САЩ), появява се иракският диктатор Саддам Хюсеин и има особено ужасяваща карта, която предвижда появата на войнстващата политическа коректност (...), която изобразява двама мъже, обесени с плакати, обявяващи престъпленията им. На единият от тях пише – „използвал е неправилно местоимение“, а на другия – „Ял е плът на мъртви животни“.

„Има карта „Маршът на Вашингтон”, карта „Пазарна манипулация”, причиняваща умишлен срив на Уолстрийт, и дори карта „Демонична чума”, която се стоварва върху окръг Колумбия (...)”.

 „Илюминати”-те отдавна са свалени от производство и са станали предмет за колекциониране: неразпечатани колоди се продават на Amazon и eBay за близо US$ 2000, а силно завишената цена свидетелства за голямо търсене сред определен тип изнервени потребители.“

 „Освен илюстрациите към играта, друг източник на интрига е фактът, че на 1 март 1990 г. федералната секретна служба нахлу в офиса на Steve Jackson Games в Остин, Тексас и конфискува твърди дискове и документи, някои от които свързани с настолната игра. Макар и теоретиците на конспирацията да смятат, че това е опит на федералните власти, които бързат да потулят появата на „Илюминати”-те и да попречат на разработчиците да разкрият съществуването на тайни общества пред света, което просто не е вярно” – подчертава вестникът, обяснявайки по-нататък: „Един от служителите на компанията, Лойд Бланкеншип, също е бил хакер, който е работил като оператор на сайт за обяви, в който е публикувал откраднат набор от файлове, описващи как работят американската система за спешно реагиране 911 – за този факт е била информирана федералната секретна служба и е получила заповед за претърсване за нуждите на разследването”.

 „В разговор с Vice News за бившия си шеф през 2012 г., Бланкеншип казва: „Стив е голям фен на конспиративните теории. Не че той вярва в тях – доколкото мога да разбера от петте ми години заедно с него – те по-скоро неимоверно го забавляват. Лойд е разговарял и с илюстратора Джон Грини за „пророческите образи”, които е нарисувал за играта. Грини признава за съвпаденията,. но каза, че карта като „Терористичната ядрена бомба” е вдъхновена от безпокойството от заплахата, която все още потенциално произтича от постсъветска Русия, а не от някаква визия за това, което ще извърши „ Ал-Кайда”. (...) Самият Стив Джаксън също се обърна към произхода на играта, казвайки пред списание Dragon Magazine в средата на 80-те години, че намерението му е било предимно сатирично и че се е надявал да запази „подигравателен, несериозен тон “.  (...) Джаксън обяснява, че е провел обширни изследвания върху култове и теории за заговори и отбелязва: „Към идеята за конспирации и покушения може да се подходи изключително сериозно. Нямах това намерение.  Сред всичко, което бях прочел, най-забавни бяха статиите с действително глупави теории – дори ако те бяха представяни доста сериозно. По тази логика, да играеш глупава игра трябва да е по-забавно”.

(...) "Може би най-точното мнение за предполагаемите предсказващи свойства на „Илюминати”-те дава Бланкеншип, който каза пред Vice: „Това много прилича със случая с кой да е екстрасенс – ако каже, че близкоизточен лидер ще бъде убит през следващата година има приличен шанс да се окаже прав”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар