неделя, 23 май 2021 г.

ДРЕБОСЪКЪТ ЦАХЕС. ПЪРВИ СТЪПКИ

 

Кой и как доведе Путин на власт през 1999 г.

Материалът е публикуван на 22.05.2021

Вместо послепис

Не успях да открия автора. Текстът е дълъг – 28 страници и не ми се превежда. Оригиналът е богато илюстриран със снимков материал. Публикувам само малка част от материала, а за любопитковците, желаещи да го прочетат, давам линк:

https://www.kasparov.ru/material.php?id=60A8F8746152E

Докато четях текста, правех аналогии с нашенския Цахес – неизвестния никому, до идването на Симеон Сакскобургготски, пожарникар от Банкя (само дето не е дребосък – Н.К.) . Но това е друг въпрос. Дано дойде време и на него да му се чуе гласа, от А до Я! И да научим имената на българската камарила (1), управлявала страната след 1989 г.

1. Указ No 886.

На 25 юли 1998 г. президентът Елцин издава Указ № 886 „За Владимир Владимирович Путин“. Указът се състои от два реда: „Да се назначи Владимир Владимирович Путин за директор на Федералната служба за сигурност на Руската федерация, освобождавайки го от заемания пост“.

Предишният пост, от който Елцин освобождава Путин, е първи заместник-ръководител на президентската администрация. Сиреч по време на назначаването във ФСБ Путин вече е най-високопоставеният служител в администрацията на Елцин. Над него стои само Валентин Юмашев – всемогъщият ръководител на администрацията на Елцин – любовник, а по-късно и съпруг на дъщерята на Елцин Татяна.

След 2000 г. Юмашев е съветник на Путин „на доброволни начала“ още 20 години. И очевидно той е съветвал, както трябва: семейството на Елцин няма проблеми, самият Юмашев става посредник между Путин и олигарсите, съсобственик на „Москва-Сити“ (Московски международен делови център „Москва-Сити“, съкратено ММДЦ „Москва Сити“, е новостроящ се, основно бизнес квартал, в западната централна част на руската столица – Н.К.) и т.н.

Но тогава, през юли 1998 г., всичко едва започва. Никой не познава Путин и никой не разбира заради какви достойнства подполковникът на КГБ е повишен до такъв висок генералски пост директор на Федералната служба за сигурност. Това е аванс, който трябва да бъде заработен.

Близък приятел (и по портфейл) на двойката Юмашев-Дяченко е Роман Абрамович, собственик на петролната компания "Сибнефт".

„Що се отнася до Роман Абрамович, аз съм негова приятелка. Интелигентен, много интересен, умен човек. Изключително свестен и лоялен.“(Татяна Дяченко за Роман Абрамович. От интервю за списание „Медвед “, декември 2009 г.).

Татяна Дяченко и Юмашев се запознават благодарение на общия им познат – Борис Березовски, друг придворен бизнесмен от 90-те.

……

12 Епилог.

През 90-те и началото на новото хилядолетие НТВ имаше такава програма – „Кукли“. Марионетките на известни политици разиграваха помежду си сатирични сюжети, често пъти базирани на литературни произведения. Идвайки на власт, Путин унищожи старата НТВ. Сега това е просто една пропаганда телевизия на Владимир Владимирович. Но когато НТВ все още беше независима, на 30 януари 2000 г. тя показа най-известната си програма „Кукли“, която мнозина вероятно още помнят. Казваше се „Малкият Цахес“.

Според немската приказка на Хофман една обикновена селянка родила джудже-изрод. При това както вътрешно, така и външно. Джуджето отвращавало всички, но добра фея решава да му помогне и го дарява с магьосническа сила –  околните не виждат, че е изрод, но му приписват различни въображаеми добродетели. Става таен съветник на краля и т.н. След това магьосническата измама се разсейва и всички виждат истинското лице на изрода.

Според сюжета на Кукли през януари 2000 г. –  джуджето-изрод е Путин, а феята – Березовски, който го представя като измислен герой с помощта на телевизията. В предаването Березовски кърми малкия Цахес, учи го да говори, а той крещи от люлката „Ще те давя в клозета!“ Березовски му дава пръста си, за да го посмуче, но джуджето се опитва да го отхапе и т.н. Елцин седи до люлката, оплаква се, че бебето има тъмно минало, но след това заспива дълбоко.

Като цяло сюжетът  е от ясен по ясен – Березовски откърмя чудовище, което ще го погълне. Оказва се и пророчески.

Остава да добавим, че всичко това се оказа възможно само защото народът на Русия не си каза думата на улиците или под други форми на активен протест.

Нито през 1999 г., нито по-късно. 

Затова позволи на камарилата да го яхне и да решава кой да управлява Русия – Цахес или или „Примус“ (прякор на Евгени Примаков, директор на Службата за външно разузнаване по времето на Елцин – Н.К.)

Бележка:

(1)-думата се появява в Испания през 19 век. Буквално означава „малка стаичка“ до спалнята на краля. Използва се за означаване на група от политически интриганти, които в тесен кръг решават въпроси, свързани с управлението на страната.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар