вторник, 12 октомври 2021 г.

„Stealthing“. В Калифорния се инкриминира снемането на презерватива без съгласието на партньора

 


Tiphaine Honnet (на малката снимка горе вдясно), Le Figaro,10.10.2021 г.

„Снемането на презерватив по време на полов акт без съгласието на партньора, известно като „stealthing“, от четвъртък, 7 октомври е инкриминирано в Калифорния, за първи в САЩ, който направи това“, пише Le Figaro.

„Преднамереното премахване на презерватив по време на секс без съгласието на партньора става все по-често, но рядко се наказва по закон в световен мащаб. В Съединените щати 12% от жените на възраст от 21 до 30 години говорят за факта, че поне веднъж в живота си животи, на които са били подложени на такова сексуално насилие, наречено“.

 „... Жертвите на „stealthing“ ще могат да съдят виновните. При приемането на този закон ние подчертаваме важността на съгласието “, написа в Twitter губернаторът на щата, обявявайки подписването на закона, приет на 7 септември.

„Според новия закон, човек извършва сексуално насилие, когато„ провокира контакт между гениталния орган, от който е бил премахнат презервативът, и интимните части на друго лице, което не е дало устно съгласие да премахне презерватива “, пише журналистката Tiphaine Honnet

„Демократката Кристина Гарсия (активистка на движението #MeToo), която подкрепя законопроекта от 2017 г. и се застъпва за криминализирането на практиката, приветства решение. „Меко казано, беше крайно време да се направи това“, написа тя в Twitter. – Щастлив съм, че Калифорния става лидер в страната в областта на „stealthing“-а. Надявам се нашият щат да поведе останалите 49.“

 (...) "През януари 2017 г. един французин вече беше обвинен в подобна практика и беше осъден от съд в Лозана в Швейцария за „изнасилване“ на 12 месеца условно лишаване от свобода. Присъдата бе потвърдена при обжалване, но класифицирана като “акт от сексуален характер, извършен по отношение на лице, неспособно да се съпротивява.“

 „... Дебатите по темата нараснаха преди около четири години, когато Александра Бродски, тогава студентка по право в Йейл, написа статия, публикувана в Columbia Journal of Genderand Law, в която представи своето изследване за „stealthing“-а, отбелязвайки, че от „мнозина се възприема като сериозно посегателство срещу тяхното достойнство и автономия“.

„След разговор с жертвите, Александра Бродски подчерта сериозните опасности от подобни насилствени действия – полово предавани  инфекции, нежелана бременност, както и емоционална травма. Преживялите това, казва Бродски, говорят „не само за предателство от страна на партньорите им, но и за това, че те са отхвърлили всички техни предпочитания и желания“.

"Този въпрос беше обсъден наскоро в популярния британски телевизионен сериал „Мога да те унищожа“. Главният герой Арабела правеше секс с мъж, който, без да й каже, си свали презерватива. Отражението на „stealthing“-а в масовата култура може да бъде мощен инструмент както за повишаване на осведомеността, така и за подпомагане на преживелите го, за да могат да разкажат за случилото се с тях“, заключава Александра Бродски, сега адвокат по граждански права, в The Washington Post.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар