понеделник, 18 октомври 2021 г.

КАКВО Е ТОВА ЧОВЕШКАТА СЕЛЕКЦИЯ, КОЯТО БИ МОГЛА ДА СЕ СЛУЧИ ПОРАДИ ПАНДЕМИЯТА COVID-19?

 


Мария Волуйская, Аргументы и факты, 15.10.2021

Човечеството няма да измре от COVID-19, а в най-лошият случай за развитието на пандемия, от гледна точка на еволюцията може да се стигне до подбор на хора. Това каза доктора на биологични науки, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън (Вирджиния, САЩ), вирусоложката Анча Баранова в интервю за Lente.ru. девет? Цялото интервю на адрес https://lenta.ru/articles/2021/10/15/mifvak/

Защо човечеството няма да измре от коронавируса?

Според Баранова човечеството не е застрашено от изчезване, тъй като ще може да се адаптира към вируса. Съществува голямо разнообразие от генотипове при хората, включително и сред тези, които са устойчиви на коронавируса.

В човешкия геном има опции, които показват, че някъде в далечното минало хората бързо са еволюирали под влиянието на някои външни обстоятелства. Например: при повечето от европейци липсват гени, които произвеждат един от интерфероните (протеин, секретиран от клетките на тялото в отговор на инвазията на вируса. – ред.) от семейство ламбда. При повечето от африканците такива гени съществуват. Според една от хипотезите това се е случило поради някакъв древен коронавирус, от който са починали много от нашите предци. Хората с интерферони развиват цитокинова буря (ситуация, когато имунната система започва да работи с максималната си мощност, което води до увреждане на собствените тъкани на тялото – ред.), И те умират. Тези, които нямат съответните гени, боледуват в по-лека форма. В резултат на това след няколко поколения хората без гени, произвеждащи интерферон, са започнали да се срещат в популацията по-често. По този начин честотата на гените се е променила.

Какво означава селекция на хора?

Според Баранова, в резултат на пандемията може да настъпи селекция на хора. Селекция (от лат. Seligere - „да избирам“) означава създаването на нови породи животни, сортове растения и щамове на микроорганизмите. Човешката селекция не означава, че генотиповете, които са най-податливи на коронавируса, ще измрат. Но те ще започнат да се размножават по-малко, отбелязва експертът.

Вирусоложката обяснява: ако една жена боледува от коронавирус на всеки шест месеца, не е ваксинирана и се опитва да забременее, тогава „тя определено ще роди по-малко деца, отколкото жена, която е естествено устойчива на коронавируса и която също е ваксинирана“.  В резултат на това първата жена и други като нея ще имат по-малко деца от втората жена и такива като нея. Имайки предвид това, с течение на времето човешката популация ще стане средно по-устойчива на коронавируса.

„Така че най -лошото, което може да се случи този път, изобщо не е ужасно, защото такива случаи вече са се случвали. Дори без ваксини и лекарства, след две или три поколения генетичната структура на човечеството ще се промени и коронавирусът вече няма да се забавлява в него“, –  обобщава Баранова.

P.S. Нещо ми намирисва на „евгеника“, но това може да се дължи на прекалената ми мнителност. Апропо, вчера (17.10.) в „Денят с Георги Любенов“ на БНТ1, гостуваше г-жа Стела Богомилова (психолингвист), която си го каза в прав текст – „станали сме (хората) твърде много….“. Върви, че не вярвай на конспиративни теории?!?

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар